Nacionalni dan borbe protiv nasilja ženama, Kolesarić: Na jednu prijavu nasilja postoji još desetak na koje nitko nije intervenirao

Županijski tim za suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, organizirali su danas, 22. rujna, Okrugli stol ”Reci NE nasilju” povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Moderatorica Okruglog stola bila je voditeljica tima te predsjednica Povjerenstva i udruge S.O.S. Virovitica Desa Kolesarić.

– Udruga S.O.S. Virovitica već 20 godina radi na ovom problemu u suradnji sa Županijom. Ono što je važno reći, sve se javne akcije i događanja rade s ciljem senzibilizacije javnosti kako bi se upoznali s tim problemom kao i posljedicama koje su duboke. Njih naša djeca prenose u svoje u svoje živote, a taj se lanac nasilja treba prekinuti – istaknula je.

Nasilje u Virovitičko-podravskoj županiji, kao i na razini cijele RH i dalje je u porastu, na jednu prijavu nasilja postoji još desetak na koje nitko nije intervenirao. U protekloj godini zabilježeno je čak 13 ubijenih žena, što je za pet smrtnih slučajeva više nego li je to bilo 2018. godine, a najviše ubojstava izvrše bliski srodnici, bivši ili sadašnji partneri te izvanbračni partneri.

IMG 8f629b1027e90bc30f8bbff031241af2 V
Foto: K. Toplak

–  Potrebno je potaknuti žrtve da prijave nasilje na način da za njih stvorimo sigurno okruženje koje mi još uvijek nemamo, već ih stigmatiziramo. Žena to doživljava kao svoj neuspjeh niti ima dovoljno potpore da se na to odluči. Ovdje ne govorimo samo o smještaju u sigurnoj kući nego o cijeloj situaciji u društvu. Naše institucije su takve da žrtva nasilja ide od jedne do druge i spotiče se. Instituciju čine ljudi te su oni prvi korak u suzbijanju nasilja. S.O.S. se ovime bavi već 20 godina i dosta često je došlo do primjedbi na postupanje institucija od strane žrtava. To je dovelo do  malih promjena, žrtve sada imaju prošireno pravo u koje ubrajamo pravo na pratnju osobe od povjerenja kada idu na sud, a mogu zatražiti ispitivanje videolinkom kako nebi bile suočene sa nasilnicima. Osnivani su županijski timovi kako bi međusobno razgovarali i učinili sve što je u njihovoj mogućnosti – dodala je Desa Kolesarić.

Naziv Okruglog stola ”Reci NE nasilju” obično se upućuje žrtvi, ali je zapravo upućeno svima nama.

– Nemojmo tolerirati nasilje. Mi smo još u patrijarhalnom odgoju i smatramo da treba trpjeti određene stvari. Budimo mi ti koji će pokrenuti promjene i napraviti iskorak da pomognemo žrtvi i javno osudimo nasilnika – zaključila je.

U sklopu Okruglog stola održana su brojna predavanja.

IMG 10f0b2614accb44f03b73f02ccaa99a4 V

Voditeljica Službe krim. policije Marija Štajdohar i policijska službenica Službe krim. policije Tanja Martinović iz Policijske uprave virovitičko-podravske govorile su o postupanju policije u sprječavanju obiteljskog nasilja i primjena Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Predavanje o pojedinačnoj procjeni potreba žrtava nasilja predvodila je Jasminka Lovretić, univ. spec. iur., viša sudska savjetnica iz Općinskog suda Virovitica, dok je Siniša Brlas, prof. psihologije iz Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije vodio predavanje o provedbama zaštitnih mjera liječenja izrečenih u sudskom procesu i izazovima u suradnji s dionicama.

IMG 8273ae02c79b3585703027279ef7dce4 V

Posljednje predavanje pripalo je Tajani Rastiji, dipl. soc. radnici iz Centra za socijalnu skrb Virovitica o pomoći i podršci žrtvama obiteljskog nasilja u sustavu socijalne skrbi.

U sklopu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kod Gradske knjižnice Virovitica održana je i javna akcija u sklopu programa ”Podrška je važna” gdje su građane dočekali edukativni materijali o navedenoj temi koju dugi niz godina pripremaju udruga S.O.S Virovitica i njezini suradnici, uz naglasak na senzibilizaciju šire javnosti o problematici nasilja nad ženama, prevenciji nasilja te stvaranju zdravijeg nenasilnog društva.

120058700 327210491948671 9148948680555619440 n
Foto: S.O.S. Virovitica

Javnu akciju predvodila je udruga S.O.S Virovitica u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Virovitica, a financirana je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

(www.icv.hr, mra, foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”606210″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content