U Virovitici svečano obilježena 29. obljetnica oslobađanja virovitičke vojarne

Na današnji dan, 17. rujna prije 29 godina oslobođena je virovitička vojarna te je tako područje bivše Općine Virovitica oslobođeno od neprijatelja. U organizaciji HVIDRA-e Virovitica svečanost obilježavanja započela je svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi sv. Roka, a nastavljena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Virovitici, kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

Počast poginulima odale su delegacije Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s višim stručnim savjetnikom u Ministarstvu, Antom Krištom, Virovitičko-podravske županije na čelu sa zamjenikom župana VPŽ Darkom Žužakom,  Policijske uprave virovitičko-podravske,  na čelu s načelnikom Sinišom Kneževićem, Grada Virovitice predvođena gradonačelnikom Ivicom Kirinom i zamjenicima Damirom Marenićem i Vlastom Honjek-Golinac, Općine Špišić Bukovica na čelu s načelnikom Hrvojem Milerom i Općine Gradina na čelu s načelnikom Markom Ajčekom, Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Riječi molitve za sve poginule branitelje uputio je gvardijan Župe sv. Roka Virovitica Bernard Barbarić, a nazočne je pozdravio i zahvalio im na dolasku predsjednik HVIDRA-e Mirko Poljanc.

Svi nazočni nakon spomen obilježja odali su počast i jedinoj hrvatskoj žrtvi poginuloj u oslobađanju vojarne, hrvatskom bojovniku Vladimiru Vampovcu – Grgi.

MG 2196 Medium

Da podsjetimo, nakon 3. rujna 1991. i prve oslobodilačke akcije u Hrvatskoj, oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš, 15. rujna i oslobađanja karaula u Novom Gracu i Terezinom Polju te 16. rujna i oslobođenja skladišta Šištat, na red je došla i vojarna u Virovitici. U akciji oslobađanja sudjelovalo je preko 400 pripadnika samostalnog bataljuna 127. Brigade HV-a, policije te rezervnog sastava policije koji su u noći sa 16. na 17. rujna nakon uzaludnih pregovora s komandantom „Kasarne“ o mirnoj predaji, započeli napad. Oko 7 sati, nakon žestoke pucnjave, ostvarili su izravnu telefonsku liniju sa zapovjedništvom vojarne kada se predalo svih 185 vojnika, a predali su i znatnu količinu oružja i minsko-eksplozivnih sredstava koji su bili od presudne važnosti u kasnijim akcijama prilikom oslobođenja područja zapadne Slavonije.

Ova svečanost nastavljena je u Centru kulture Virovitica gdje je organizator Udruga HVIDRA Virovitica održala svoju redovnu izvještajnu skupštinu. Predsjednik udruge Mirko Poljanac podnio je iscrpno izvješće o radu ove udruge koja radi u sastavu Zajednice udruga HVIDRA VPŽ, zajedno sa HVIDRA-ma Slatina i Orahovica.

IMG 2201 Medium

Nakon toga na red su došli i gosti koji su pohvalili rad udruge te obećali i dalje dobru suradnju kada je riječ o aktivnostima  udruge te pomoći pri ostvarivanju zacrtanih projekata. Tim povodom pozdravili su ih predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednik Županijskog odbora za hrvatske branitelje i predsjednik Zajednice udruga HVIDRA VPŽ Mato Bubaš, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak i izaslanik ministra Ministarstva branitelja, stručni suradnik u Ministarstvu Anto Krišto.

(www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”605647″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content