U Virovitici svečano obilježena 29. obljetnica oslobađanja virovitičke vojarne

Na današnji dan, 17. rujna prije 29 godina oslobođena je virovitička vojarna te je tako područje bivše Općine Virovitica oslobođeno od neprijatelja. U organizaciji HVIDRA-e Virovitica svečanost obilježavanja započela je svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi sv. Roka, a nastavljena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Virovitici, kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

Počast poginulima odale su delegacije Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s višim stručnim savjetnikom u Ministarstvu, Antom Krištom, Virovitičko-podravske županije na čelu sa zamjenikom župana VPŽ Darkom Žužakom,  Policijske uprave virovitičko-podravske,  na čelu s načelnikom Sinišom Kneževićem, Grada Virovitice predvođena gradonačelnikom Ivicom Kirinom i zamjenicima Damirom Marenićem i Vlastom Honjek-Golinac, Općine Špišić Bukovica na čelu s načelnikom Hrvojem Milerom i Općine Gradina na čelu s načelnikom Markom Ajčekom, Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Riječi molitve za sve poginule branitelje uputio je gvardijan Župe sv. Roka Virovitica Bernard Barbarić, a nazočne je pozdravio i zahvalio im na dolasku predsjednik HVIDRA-e Mirko Poljanc.

Svi nazočni nakon spomen obilježja odali su počast i jedinoj hrvatskoj žrtvi poginuloj u oslobađanju vojarne, hrvatskom bojovniku Vladimiru Vampovcu – Grgi.

Da podsjetimo, nakon 3. rujna 1991. i prve oslobodilačke akcije u Hrvatskoj, oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš, 15. rujna i oslobađanja karaula u Novom Gracu i Terezinom Polju te 16. rujna i oslobođenja skladišta Šištat, na red je došla i vojarna u Virovitici. U akciji oslobađanja sudjelovalo je preko 400 pripadnika samostalnog bataljuna 127. Brigade HV-a, policije te rezervnog sastava policije koji su u noći sa 16. na 17. rujna nakon uzaludnih pregovora s komandantom „Kasarne“ o mirnoj predaji, započeli napad. Oko 7 sati, nakon žestoke pucnjave, ostvarili su izravnu telefonsku liniju sa zapovjedništvom vojarne kada se predalo svih 185 vojnika, a predali su i znatnu količinu oružja i minsko-eksplozivnih sredstava koji su bili od presudne važnosti u kasnijim akcijama prilikom oslobođenja područja zapadne Slavonije.

Ova svečanost nastavljena je u Centru kulture Virovitica gdje je organizator Udruga HVIDRA Virovitica održala svoju redovnu izvještajnu skupštinu. Predsjednik udruge Mirko Poljanac podnio je iscrpno izvješće o radu ove udruge koja radi u sastavu Zajednice udruga HVIDRA VPŽ, zajedno sa HVIDRA-ma Slatina i Orahovica.

Nakon toga na red su došli i gosti koji su pohvalili rad udruge te obećali i dalje dobru suradnju kada je riječ o aktivnostima  udruge te pomoći pri ostvarivanju zacrtanih projekata. Tim povodom pozdravili su ih predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednik Županijskog odbora za hrvatske branitelje i predsjednik Zajednice udruga HVIDRA VPŽ Mato Bubaš, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak i izaslanik ministra Ministarstva branitelja, stručni suradnik u Ministarstvu Anto Krišto.

(www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”605647″]