VOZAČICE I VOZAČI, OPREZ! Školarci ponovno u prometu, među njima i prvašići

Počela je nova školska godina, a tim povodom u školske klupe sjelo je 460 prvašića iz Virovitičko-podravske županije.

Većina od njih prvi put će sudjelovati u prometu u svojstvu pješaka, pa djelatnici policije i Auto-kluba Virovitica skreću pozornost svim sudionicima u prometu na povećan oprez, posebice usmjerenu na sigurnost mališana u prometu.

-Naši vozači već znaju, ali ipak im skrećemo pozornost da voze krajnje oprezno, posebice u blizini školskih i odgojnih ustanova te dječjih igrališta – napomenuo je tajnik Auto kluba Virovitica Robert Valenteković, skrećući pozornost tim povodom vozačima na osnovne mjere predostrožnosti.

Iako djeca već u vrtićkoj dobi dobivaju osnovne informacije o ponašanju u prometu, znamo da su ona zaigrana, nestašna, a samim time izostaje potreban oprez. Mi ostali sudionici u prometu trebamo to preduhitriti i posebno obratiti pozornost na kretanje mališana, maksimalno usporiti vozilo u zonama kretanja djece, da bi u slučaju istrčavanja djeteta na cestu mogli promptno reagirati. I ove godine prvašići nose žute kape tako da budu što uočljiviji vozačima. Dakako da je tu obvezno i poštivanje uobičajenih propisa, propuštanje pješaka te strpljenje kada se radi o djeci koja mogu prilikom prelaska oklijevati ili sporije prelaziti pješački prijelaz.

I ove godine djeca su uz žute kape dobila i prigodne letke u kojima imaju sažete upute o ponašanju u prometu, na nogostupima i cestama, za pješake i bicikliste. Na žalost, zbog situacije s koronavirusom, odnosno poštivanje naputaka Stožera civilne zaštite o prevenciji zaraze i širenja virusa, ove godine će izostati neke redovne aktivnosti policije i Auto-kluba, vezane za početak nove školske godine, a radi se o obilascima škola radi edukacije učenika, ali vjerujemo da će djeca usvojiti pravila u prometu s naših letaka, kao i od svojih roditelja i učitelja te da neće biti problema oko njihovog odlaska u školu i dolaska kući – rekao je tajnik Auto kluba Virovitica Robert Valenteković.

(www.icv.hr, bs, foto: ilustracija, arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content