Capak otkrio razmišlja li se i u Hrvatskoj o uvođenju policijskog sata te koje bi mogle biti nove mjere u slučaju daljnjeg porasta broja zaraženih

Krizni stožer Ministarstva zdravstva ima plan i za najgori scenarij, no nakon sastanka s ravnateljima bolnica nisu otkrili detalje. Više o tome u Dnevniku Nove TV govorio je ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odgovorio je na pitanje što bi se dogodilo ako ne bude dovoljno liječnika i medicinskih sestara koji bi zamijenili zaražene zdravstvene djelatnike.

– Iako ne očekujemo takav scenarij i nadamo se da do njega nikad neće doći, pripremamo se za to. Imamo više od 1100 liječnika intenzivaca koji mogu raditi na respiratorima i intenzivnoj njezi COVID bolesnika i bolesnika od gripe.

Međutim, pripremamo se i za scenarij da će se educirati drugi kolege koji su bliski toj struci i mogu relativno brzo naučiti osnovne stvari o intenzivnoj njezi. To se događalo i u vrijeme Domovinskog rata – objasnio je Capak. Dodao je da su tada mladi liječnici prolazili tečajeve hitne pomoći.

– Ministarstvo zdravstva će u suradnji s bolnicama pripremiti takve tečajeve, ali se nadamo da do toga neće doći – kazao je.

Na pitanje koliko najviše dnevno novozaraženih hrvatske bolnice mogu podnijeti prije najcrnjeg scenarija, Capak ističe da ”smo daleko od toga da potpuno popunimo zdravstveni sustav”.

Otkrio je i da se ne razmišlja o uvođenju policijskog sata.

– Mi o tome dosad nismo razgovarali niti planiramo to uvesti – poručio je ravnatelj HZJZ-a.

Kaže da ne smatra da je potreban novi lockdown, ali je potrebno ”da se ljudi drže mjera”.

– Ima još čitav niz mogućnosti. Dodatno skraćivanje radnog vremena, smanjenje broja za okupljanja, pa čak i u obiteljima – kazao je i istaknuo da mu se čini da je Hrvatske među najliberalnijim zemljama u Europi.

(dnevnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content