FOTO “Čuvarice kulturne baštine” iz Kladara odradile zanimljivu radionicu kuhanja u sklopu projekta “Mladi ruralci”

Sukladno svim mjerama Stožera, “Čuvarice kulturne baštine” iz Kladara odradile su 16. po redu radionicu koju provode kroz projekt “Mladi ruralci”. Bila je to radionica kuhanja koju je vodila Ivka Mađar.

Na održanoj radionici baka Ivka pokazala je cijeli proces izrade starinskog jela krpica sa zeljem. Tako su svi prisutni sudjelovali u izradi spomenutog jela. Dio sudionika je mijesio tijesto za krpice, dok je drugi dio rezao zelje. Napravljeno tijesto se zatim razvaljalo i narezalo na sitnice trakice i stavilo se kuhat u slanu vodu, dok se zelje peklo na tavici začinjeno soli i paprom. Nakon što su krpice bile kuhane i zelje pečeno, sve zajedno se pomiješalo u zdjeli i bilo je spremno za degustaciju te su tako svi prisutni sudionici radionice imali prilike isprobati krpice sa zeljem.

IMG 6064

Da napomenemo, projekt je namijenjen osobama između 16 i 30 godina starosti i do sada su “Čuvarice” uz pomoć provoditelja aktivnosti uspjele prenijeti barem dio prošlosti na više od 300 mladih osoba. Istaknule su kako su mladi naraštaji pokazali interes i veliki odaziv za ovakvu vrstu radionica i po tome se može zaključiti da je projekt vrlo uspješan i da samim time uspijevaju provoditi ciljeve navedenog projekta, odnosno da mladi grade svoje neformalno obrazovanje te da što kvalitetnije provedu svoje slobodno vrijeme i nauče ponešto o načinu života i kulturi naše prošlosti.

IMG 6046

Nakon radionice, voditeljica projekta Tea Kranjčec rekla je kako će do kraja provedbe projekta provesti još dvije radionice te je najavila iduću radionicu koju će održati 14. listopada u Društvenom domu u Kladarama s početkom u 18.00 sati. Radionicu će voditi Ivka Mađar, gdje će se svi prisutni moći pozabaviti čejanjem perja te naučiti proces izrade jastuka i blazina koje su koristile naše bake i djedovi te će iste moći vidjeti na samoj radionici.

(www.icv.hr, Čuvarice kulturne baštine Kladare, foto: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”608195″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content