Nastavljena sjednica Gradskog vijeća Orahovice bez vijećnika HSS-a: Svi protiv usvajanja izvješća o radu gradonačelnice

Pod predsjedanjem Saše Ristera nastavljena je sjednica Gradskog vijeća Grada Orahovice koja je prekinuta prije nekoliko dana zbog nedostatka kvoruma. Ovoga puta kvoruma je bilo, ali ponovno je nazočilo samo devet vijećnika.

– Od sedam izostalih vijećnika, dvoje se opravdalo i to vijećnici HDZ-a dok ostatak, točnije pet vijećnika HSS-a, nije došlo na sjednicu niti je opravdalo svoj izostanak i samo oni znaju zašto nisu došli – kaže predsjednik Vijeća Saša Rister.

Kako je osiguran kvorum, preostale točke s posljednje sjednice su stavljene pred vijećnike. Nisu usvojena izvješća o radu gradonačelnice grada Orahovice za razdoblje od 01. srpnja do 31. prosinca 2019. godine te o radu gradonačelnice za razdoblje od 01. siječnja do 30. lipnja 2020. godine, svi vijećnici su bili protiv. Isto tako jednoglasno, nije usvojen niti  Polugodišnji Izvještaj o izvršenju Odluke o financiranju rashoda i izdataka Grada za 2020. godinu.

No, vijećnici su do kraja sjednice jednoglasno usvojili donošenje Zaključka o davanju suglasnosti gradonačelnici za donošenje Odluke o oslobađanju obveze plaćanja komunalnog doprinosa trgovačkom društvu Pan Parket d.o.o. Čačinci i to trajno u cijelosti, Godišnji provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za područje Grada Orahovice za 2020. godinu te Odluku o III. Izmjenama i dopunama prostornog plana Grada Orahovice. O drugim raspravama na sjednici predsjednik Rister kaže:

– Kroz rasprave, vijećnike su najviše zanimali započeti projekti Grada Orahovice koji se dakako ne mogu izvršiti jer nemamo proračun, ali su se određeni poslovi oko navedenih itekako mogli odraditi, a do sada nisu. Najviše zamjerki je bilo gradonačelnici na kašnjenje s početkom projekata, posebno onih koji su mogli biti započeti još u 2019. godini, a nisu. Tu se prije svega misli na uređenje dječjeg vrtića, zatim na projekt besplatnog interneta za koji je Grad dobio bespovratna sredstva u 2019. godini u iznosu 15.000 eura. Bilo je i pitanja što je s izgradnjom širokopojasnog interneta jer vijećnici znaju kako je Grad Orahovica bio među prvim gradovima u Republici Hrvatskoj u pripremi toga projekta još 2016. godine, a sada vidimo da su neke jedinice lokalne samouprave iz našeg okruženja dobile sredstva za izgradnju širokopojasnog interneta, a Orahovica nije. Po mišljenju vijećnika u zaključcima, gradonačelnica nije adekvatno pojasnila zašto navedeni projekti nisu odrađeni pa će se o ponekim rasprava nastaviti na slijedećim sjednicama. Isto tako, moram reći kako sam dan poslije sjednice zaprimio i prijedlog Proračuna koji će biti stavljen na Dnevni red na jednoj od idućih sjednica – rekao je Rister.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content