Održana sjednica Strukovne grupe turizma HGK – Županijske komore Virovitica: Turističkim članicama zbog koronavirusa promet je pao za 50 posto

U restoranu Dravska Iža u Križnici 14. listopada održana je druga sjednica Strukovne grupe turizma ŽK Virovitica pod predsjedanjem Alena Fabčića, predsjednika Strukovne grupe, na kojoj su osim članova Strukovne grupe te predsjednika ŽK Virovitica Zlatka Pleše, samostalnog savjetnika Kristine Pleša i više stručne referentice Snježane Mlinarić, sjednici su prisustvovali i predstavnici Turističkih zajednica s područja Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice, koordinator projekta Centra za posjetitelje Dvorca Janković u Suhopolju i predstavnik Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije koji su prisutne upoznali sa svojim aktivnostima.

Na sjednici je istaknuto da pandemija koronavirusa ima znatni utjecaj na poslovanje članica u vidu pada prometa za cca 50 posto u odnosu na prethodne rezultate, masovno se otkazuju ugovoreni aranžmani, te su velike nedoumice što znači preporuka a što odluka koje donosi Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Postoje razlike u provođenju odluka propisanih od Nacionalnog stožera RH u ugostiteljskim objektima. Sporo idu isplate uloženih sredstava iz mjera ruralnog razvoja. Korigirati od strane RH donošenje odluke o stupnjevanju te da se potpore razrade jer sadašnji uvijeti od 60 posto nisu mjerodavni prema stvarnoj situaciji na terenu. Ova djelatnost je jedna od najviše pogođenih djelatnosti uzrokovano pandemijom COVID-19. Cilj je preživjeti ovo krizno vrijeme.

Direktorica TZ VPŽ Martina Jakelić obavijestila je prisutne o održanom sastanku sa ministricom turizma Nikolinom Brnjac vezano za projekt Ministarstva turizma „Tjedan odmora vrijedan“ na kojem su dali prijedloge za poboljšanje samog projekta za koji je odaziv turističkih tvrtki slab. Također su iskomunicirali da sam projekt nije održiv jer bi cijene trebale biti snižene za 50 posto i da pri osmišljavanju projekta nisu uzete u obzir razlike između kontinentalnog i morskog turizma. Osim toga projekt se radi usred školske godine, a trebao se uzeti u obzir kalendar praznika koji ove godine nije isti kao i u vrijeme osmišljavanja projekta.

Neda Martić, direktorica Poduzetničkog inkubatora VPŽ d.o.o. Virovitica održala je prezentciju na temu: Prilike za turističke projekte, kojom je prezentirala ponude kredita odnosno zajmova za članice.

Samostalni savjetnik HGK – ŽK Virovitica Kristina Pleša predstavila je nove usluge Hrvatske gospodarske komore dostupne na portalu Digitalna komora, on line Katalog hrvatskih proizvoda HGK te znakove kvalitete Hrvatska kvaliteta i Izvorno Hrvatsko za koje je produljen natječaj do 31. prosinca 2020. godine.

(HGK ŽK Virovitica)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content