Održana završna konferencija projekta “Posjetiteljski centar Dravska priča – interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode”

U Informativno edukativnom centru-hostelu “Dravska priča” u Noskovcima, danas (četvrtak) je održana završna konferencija projekta “Posjetiteljski centar Dravska priča – interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode”.

Riječ je o projektu vrijednom 13.790.113,50 kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, konkretno operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”. Projekt je u realizaciji već više od četiri godine, a namijenjen je za dodatno uređenje posjetiteljskih centara u zaštićenim dijelovima prirode. Partneri u provedbi projekta su Virovitičko-podravska županija, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije – VIDRA.

Završnoj konferenciji nazočili su Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra za zaštitu prirode u okviru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Aljoša Duplić u ime Zavoda za zaštitu okoliša i prirode – MZOE, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Martina Jakelić, načelnik općine Čađavica Mirko Rončević, ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac, predstavnici VIDRA-e i drugi uvaženi gosti.

IMG 8819

Projekt je predstavila Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

-Podsjetimo kako je u okviru projekta napravljena prilagodba podrumskog dijela Centra za multimediju, a izradili smo i zimski vrt na krovu kao interpolaciju zgrade. Izgrađeni su i spremišta za bicikle i kanue, nova drvena šetnica, vidikovac, suvenirnica, vrt mirisnih doživljaja, voćnjak, a uređeno je i dječje igralište. U okviru projekta provedene su edukacije djelatnika Javne ustanove i vanjskih suradnika. Najveći i financijski najzahtjevniji dio ovog projekta je multimedijski postav u podrumskom dijelu objekta kojim smo posjetiteljima na jedan interaktivan i inovativan način željeli prezentirati izuzetnu biološku raznolikost područja – istaknula je T. Arnold Sabo.

Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra za zaštitu prirode u okviru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja naglasio je kako su projekti poput ovog poveznica između turizma i zaštite prirode.

–  Ključna poruka je da nisu okrenuti samo turistima, već svima nama, svim našim stanovnicima. Važno je da uz pomoć projekata približimo ljudima prirodu. Otuđili smo se od prirode, posljednjih nekoliko desetljeća sve više živimo u gradovima, u svojim zidovima. Kada je ovakva situacija, kao pandemija, onda vidimo kolika je sloboda u prirodi i koliko nam ona pruža. Ovo nam je prilika da interpretiramo prirodu kroz našu posjetiteljsku infrastrukturu, izgrađenu EU sredstvima – rekao je Kreitmeyer, pohvalivši Virovitičko-podravsku županiju u privlačenju EU sredstava za projekte.

IMG 8845 1

Zadovoljstvo učinjenim iskazao je i Aljoša Duplić, koji je u ime Zavoda za zaštitu okoliša i prirode – MZOE rekao kako trebamo težiti jačanju sustava i sektora zaštite prirode.

-U Hrvatskoj je važno nastaviti intenzivno raditi na očuvanju prirode jer je ona, uz njene stanovnike, glavni kapital kojim Republika Hrvatska raspolaže. Na njoj temeljimo svoj razvoj i prosperitet – rekao je, između ostaloga, A. Duplić.

ISKORAK NA TURISTIČKOJ KARTI ŽUPANIJE

Župan Igor Andrović izrazio je zadovoljstvo još jednim uspješno završenim velikim projektom.

-Prije desetak godina ovdje je bila ruševina ljetnikovca grofa Draškovića, ali uz sredstva EU i VPŽ te velikog entuzijazma ravnateljice Tatjane Arnold Sabo koja je cijelu sebe dala u ovaj projekt, napravili smo Centar za posjetitelje Dravsku priču, koja će biti zanimljiva našim žiteljima, ali i cijeloj Hrvatskoj, pogotovo ako govorimo o školi u prirodi. Ovaj projekt puno znači za razvoj turizma i samo je nastavak ulaganja VPŽ u kulturnu i prirodnu baštinu, od Kurije Janković u Kapela Dvoru, preko grada Virovitice s obnovljenim Dvorcem Pejačević, zatim dvorcem grofa Jankovića u Suhopolju te ovaj ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovcima te budući Centar za posjetitelje u Cabuni – rekao je I. Andrović.

Ovaj projekt na turističkoj karti Virovitičko-podravske županije predstavlja velik iskorak i pravo bogatstvo na jednom mjestu- prirodnu baštinu, kanue, bicikle, multimediju, pješačke i biciklističke staze, ocijenila je Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

IMG 8868

-Za turističku ponudu naše županije ovo je jedan od najvažnijih projekata u posljednjih desetak godina. Na ovom području uložila su se znatna EU sredstva i smatramo da smo jedna od najuspješnijih destinacija po povlačenju, ali i kreiranju novih sadržaja, koji će ne samo za ponudu naše županije, već i za cijelu Slavoniju napraviti značajan iskorak. Na ovom malom prostoru imamo izuzetno bogatu ponudu i mogućnost da turistu pružimo doživljaj u nekoliko dana sa sadržajem koji je interesantan za sve uzraste – rekla je M. Jakelić, dodavši da su projekti poput ovog rezultat potreba turista koji sve više traže doživljaj pri svom odmoru, na kojem se žele aktivno odmoriti, ali i nešto novo naučiti.

Ujedno, sadržaj na otvorenom stavlja Dravsku priču u prednost za vrijeme epidemije koronavirusa, pa se posjetitelji ovdje mogu provozati biciklom, promatrati ptice, boraviti na rijeci, odnosno, baviti onim aktivnostima koje su u skladu sa svim epidemiološkim mjerama.

– Radi se o vrlo kompleksnom proizvodu kakvog nema u blizini – ocijenila je M. Jakelić.

Nakon završetka službenog dijela završne konferencije, uzvanici su “obišli” najveći i financijski najkrupniji dio ovog projekta, već spomenuti multimedijski postav u podrumskom dijelu objekta koji posjetiteljima na jedan interaktivan i inovativan način prezentira izuzetnu biološku raznolikost područja.

(www.icv.hr, ts, foto: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”610844″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content