Ovih dana završava berba grožđa u virovitičkom kraju: Količina dobra, no šećeri nešto manji nego prošle godine

Ovogodišnje vremenske prilike uvjetovale su ranije zrenje grožđa, pa su tako i berbe ranih sorti počele nešto ranije, odnosno oko sredine rujna. Kako nam je u razgovoru rekao predsjednik Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ iz Virovitice Mato Anić, grožđe je pobrano, a rezultati su dobri.

– Obran je Muškat žuti i Traminac, čija je berba krenula prva, a odmah potom započelo je i branje naše najzastupljenije sorte Graševine, koje u našim vinogradima ima oko 80 posto. Pobrani su i Silvanac zeleni te Rajnski rizling. Ostalo je još do kraja pobrati sorte crnog grožđa, Frankovku i Cabernet Sauvignon jer zbog učestale kiše tijekom ovih dana, branje tih sorti je odgođeno, a prema našim procjenama i to grožđe bi trebalo biti pobrano do 20. listopada – kaže Anić, dodavši da su zadovoljni količinom obranog grožđa koja je veća nego prošle godine.

– Kiseline su bile na razini prošle godine, no šećeri su bili nešto manji, tako da je prosjek sladora ove godine bio od 14 do 17 posto. Iz tog razloga mogli bi reći da ove godine imamo nešto manje kvalitetno grožđe nego prošle, a razlog tome je nedovoljno sunca kada je to grožđu bilo najpotrebnije. No ne možemo se žaliti i slobodno možemo ocijeniti da je berba bila dobra, kao i kvaliteta grožđa. Sada vinogradarima predstoji da u svojim podrumima paze na vina koja su u fazi fermentacije, a nadalje i svim ostalim postupcima koji će u konačnici dovesti i do kvalitetnog vina, po čemu su naši vinogradari uvelike poznati – rekao je o prvim rezultatima ovogodišnje berbe grožđa Anić.

(www.icv.hr, bs; foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content