U Parku prirode Papuk nastavljaju s novim projektima: “Stiže” poučna biciklistička staza s edukativno-rekreativnim elementima

Ni izazovne i nesvakidašnje okolnosti koje su obilježile tekuću godinu nisu spriječile Park prirode Papuk u namjeri da odlučno nastavi razvijati svoj turistički potencijal.

Nakon što je s projektnim partnerom, Županijskom upravom za ceste VPŽ, asfaltirana cesta od Slatinskog Drenovca do Jankovca, odnosno granice županije, na red su došli pješaci i biciklisti.

-Ponosno možemo najaviti dva projekta od kojih je u jednom ulaganje usmjereno na uspostavu poučne biciklističke staze s edukativno-rekreativnim elementima na području Parka prirode Papuk i Slatinskog Drenovca javne namjene za sve stanovnike i posjetitelje Slatinskog Drenovca, općine Čačinci kao i okolnih općina koje također imaju ruralni karakter te posjetitelje Parka prirode Papuk svih uzrasta. Za trasiranje će se koristiti postojeće šumske vlake i putevi u duljini 6.090 metara, dakle velika većina staze prolazi upravo kroz šumsko područje – kažu iz Parka prirode Papuk.

Poučna staza će spajati Park Šumu Jankovac s izletištem Jankovac i naselje Slatinski Drenovac u kojemu JU PP Papuk ulaže sredstva tijekom zadnjih te će ulagati i u narednim godinama u vlastiti objekt s namjerom uređenja i uspostave posjetiteljskog centra “Vrata Papuka”. U Slatinskom Drenovcu bit će postavljeni edukativno- rekreativni elementi posebice namijenjeni mlađim posjetiteljima, međutim moći će ih koristiti svi uzrasti. Na taj način posjetiteljima će se staviti na raspolaganje novi proizvod koji će spajati dva sadržaja. Ukupna vrijednost projekta je 743.480 kuna.

Drugi projekt kojemu je nositelj Općina Čačinci, a tiče se ulaganja na području općine i Parka prirode Papuk je nova poučne staza ukupne dužine 4.090 metara koja počinje od planinarskog izletišta Jankovac u Park šumi Jankovac i nastavlja blagim nagibom do kanjona potoka Kovačice i po njemu podno stare utvrde Klak. Staza u potpunosti prolazi kroz šumsko područje, a interpretirat će kontekst bogate povijesti prostora Jankovca i utvrde Klak kojeg je odredilo bogatstvo šuma i prirodna bogatstva Papuka.

IMG 3830 Custom 768x573 1

Poučna staza će uzdužno spajati dva postojeća sadržaja – izletište Jankovac s obližnjim kulturno- povijesnim lokalitetom utvrde Klak odnosno sa Slatinskim Drenovcem. Ukupna vrijednost projekta je 743.342 kuna.

Oba projekta, ukoliko budu odobrena, sufinancirat će se u cijelosti sredstvima europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a odnosi se na tip operacije 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture”.

-Zajednički primarni cilj ovog ulaganja je rasterećenje središnjeg područja Parka prirode Papuk, konkretnije Park šume Jankovac od motornih vozila, a paralelno ga želimo učiniti dostupnijim za posjetitelje – rekreativce bicikliste i pješake te stanovnike ruralnog područja Slatinskog Drenovca i okolnih mjesta, daljnjim razvojem poučnih staza. Turistički potencijal općine Čačinci odavno je otkriven, a ovime ga želimo dodatno potaknuti i ohrabriti lokalno stanovništvo na iskorak u pogledu i smještajnih kapaciteta i proizvodnje ostalih proizvoda koje će lakše plasirati povećanjem broja posjetitelja na ovim prostorima. Projektima želimo poslati poruku da teška vremena nisu izgovor da prestanemo biti vrijedni i optimistični u nastojanju da našoj lokalnoj zajednici ponudimo mogućnost za žive od svoga rada na području koje je doista prepuno potencijala – izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk.

(Park prirode Papuk, foto: K. Toplak, J. Jelić, arhiva JU PP Papuk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content