VRIJEDNO PRIZNANJE STRUKE Gradski muzej Virovitica proglašen najboljim u Hrvatskoj

Gradski muzej Virovitica proglašen je najboljim muzejom u Hrvatskoj. Prestižan naslov dodijelila mu je struka, konkretno, Hrvatsko muzejsko društvo –  godišnju nagradu u najznačajnijoj kategoriji – novi stalni postav, za “Drveno doba”.

Proglašenje je bilo jučer (petak) u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a u povodu nagrade danas (subota) je u Gradskom muzeju Virovitica održana konferencija za novinare na kojoj su nagradu i njenu važnost prezentirali ravnateljica Mihaela Kulej i gradonačelnik Ivica Kirin.

Čestitkama su se pridružili i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, voditeljica projekta obnove Dvorca i parka, ujedno i pročelnica Ureda gradonačelnika Đurđa Aragović te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice Alen Bjelica. Virovitički Gradski muzej nagrađen je zbog realizacije svog novog postava, ali i iskoraka koji su učinili u njegovoj prezentaciji javnosti.

muzej3
foto: GMVT

Ravnateljica Mihaela Kulej istaknula je kako je ponosna što ova vrijedna titula dolazi upravo od struke i što im je donijela veliko zadovoljstvo i nagradu za rad, ali i puno više.

ISKORAK U HRVATSKOJ 

-Stalni postav za svakog muzealca znači to da si u svakom trenutku radio svaki segment svog posla, a to je prikupljanje, istraživanje, čuvanje i prezentacija građe. Jučer sam čula jako puno lijepih riječi od kolega i one su me posebnim zadovoljstvom ispunile. Očito ova naša intencija da ne budemo klasični muzej u prezentaciji stalnog postava, već da se orijentiramo na jednu krovnu temu kroz koju onda predstavljamo zbirke je očigledno polučila ogroman uspjeh, jer svi kažu da smo napravili ogroman iskorak ne samo u djelovanju zavičajnih muzeja, nego zapravo u cijeloj Hrvatskoj – istaknula je M. Kulej.

Naglasila je kako će se uskoro dio onoga što Muzej predstavlja moći vidjeti i u digitalnoj sferi te zahvalila svima uključenima u rad i podršku Gradskom muzeju Virovitica.

Do prije samo nekoliko godina Virovitica nije mogla ući ni u krug kandidata za nagrade poput ovih. Danas se, osim s titulom grada koji ima najbolju Glazbenu školu u Hrvatskoj može podičiti i titulom najboljeg hrvatskog muzeja. Ponosan je i gradonačelnik Ivica Kirin koji je čestitao svima koji su svojim znanjem, trudom i idejama doprinijeli da Gradski muzej danas bude prepoznat kao najbolji u Hrvatskoj i to ispred drugih, većih i poznatijih.

muzej2
foto: GMVT

NA PONOS SVIMA 

-Ponosni smo na svu ekipu koja je zaslužna za ovu nagradu: od ravnateljice Mihaele Kulej, na sve njene djelatnike, svu stručnu ekipu koja je radila, na svu pomoć koju su dobivali od Grada, Ministarstva kulture, konzervatorskog odjela, do svih onih koji su vodili projekte u Gradskoj upravi itd. Da nije bilo te volje, ovaj projekt, koji je star 14 godina i čiji naziv simbolično nosi naziv „5 do 12 za Dvorac“, nikada ne bi zaživio, a danas imamo tu čast da imamo najbolji muzej u Hrvatskoj. Sada možemo pozvati sve zainteresirane u Viroviticu, da vide što se u Slavoniji napravilo. Svaki put vidjet ćete nešto novo – rekao je Kirin.

Zadatak svih uključenih u rad Muzeja ostaje, kaže, osmisliti nove sadržaje kako bi svake godine ponudili nešto novo posjetiteljima i tako opravdali ovu vrijednu investiciju koja je danas primjer ulaganja u kulturni turizam u kontinentalnoj Hrvatskoj.

foto: GMVT

Već sljedećeg tjedna Virovitica će saznati hoće li biti nositeljem još jedne prestižne titule, najavio je gradonačelnik – ušla je u izbor deset najboljih gradova u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova i investicija vezanih uz njih.  Velikih projekata neće nedostajati ni u budućnosti, poručio je gradonačelnik, među kojima su brza cesta, projekt Virovitičkih jezera te druge kapitalne investicije, za koje će se, poput ovog za Dvorac Pejačević i Gradski muzej Virovitica, sredstva velikim dijelom također osigurati putem EU sredstava.

(www.icv.hr, mlo, foto: Gradski muzej Virovitica)

[g-gallery gid=”609314″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content