ODLAZAK NOGOMETNE LEGENDE Preminuo Argentinac Diego Armando Maradona!

Jedan od najvećih nogometaša svih vremena, Diego Armando Maradona, rođen je 30. listopada 1960. godine u višečlanoj obitelji u Villa Fioritu, općina Lomas de Zamora, radničkoj četvrti Buenos Airesa.

S nepunih 16 godina 1976. godine zaigrao je za seniorsku momčad Argentinos Juniorsa. Već iduće godine odigrao je prvu utakmicu za seniorsku selekciju Argentine, ali ga izbornik Luis Cesar Menotti nije uvrstio u nacionalnu selekciju za Prvenstvo svijeta u Argentini, kada su Argentinci osvojili prvi naslov svjetskih prvaka.

Bio je kapetan reprezentacije Argentine koja je 1979. godine u Japanu osvojila naslov juniorskog prvaka svijeta. Iz Boca Juniorsa 1982. godine prelazi u Barcelonu. Nakon dvogodišnjeg igranja na Nou Campu prelazi u talijanski prvoligaš Napoli.

S Argentinom 1986. godine na Svjetskom prvenstvu u Meksiku osvaja naslov prvaka. Zauvijek će ostati upamćena utakmica s Engleskom, u kojoj je dao odlučujući zgoditak rukom i finalni ogled s Njemačkom u kojoj je Argentina bila bolja rezultatom 3:2. Nakon povratka sa Svjetskog prvenstva s Napolijem 1987. godine osvaja dvostruku krunu – naslov prvaka Italije i Kup Italije. To je bio prvi naslov prvaka Italije koji je osvojio jedan klub s juga. Dvije godine kasnije Napoli osvaja Kup UEFA, a 1990. drugi naslov prvaka Italije.

Na Svjetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji Argentina je u finalu poražena od Njemačke 1:0. Za argentinsku reprezentaciju odigrao je 91 utakmicu i postigao 34 zgoditka.

Iduće sezone, u jesen 1990. godine, Maradona nije prošao na antidopinškom testu te je suspendiran na 15 mjeseci. U vrijeme tih borbi oko terena Napoli je osvojio talijanski Super kup pobijedivši Juventus 5:1, ali je u prvenstvu momčad bez Maradone igrala promjenjivo te je završila na osmom mjestu. Maradona 1992. godine prelazi iz Napolija u Sevillu, gdje je odigrao jednu sezonu. U toj je sezoni igrao zajedno s Davorom Šukerom. Vraća se u Argentinu, gdje je igrao još tri sezone.

U svim momčadima za koje je igrao bio je nosioc igre i glavna igračka zvijezda.

Šesnaest godina bio je trener nekoliko argentinskih i klubova s arapskog prostora. Dvije godine bio je argentinski izbornik. Posljednjih godina zbog poročnog života imao je niz zdravstvenih problema. Diego Armando Maradona preminuo je 25. studenog 2020. godine uslijed srčanog udara.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content