Priopćenje orahovačkog HDZ-a u vezi neizglasavanja proračuna Grada Orahovice

Gradski odbor HDZ-a Orahovice poslao je priopćenje medijima u kojemu se obraća građanima vezano uz neizglasavanje proračuna Grada. Prenosimo ga u cijelosti:

– Poštovani sugrađani, u ime Hrvatske demokratske zajednice imamo potrebu razjasniti određene stavove vezane uz neizglasavanje proračuna Grada Orahovice za 2020. godinu.

Vezano za prijedlog proračuna za 2020.godinu želimo naglasiti nekoliko stvari:

1. Izvršenja proračuna prethodnih godina bila su od 50-60% od plana – i to iz jednostavnog razloga što je isti planiran nerealno, na osnovu različitih želja, bez jasno razrađenih i pripremljenih projekata

2. Preuzimanjem brige o gradu Orahovici 2017. godine, vladajuća koalicija „rastjerala“ je sve stručne ljude koji su imali poveznicu s HDZ-om, a zaposlili su se podobni bez odgovarajućih kvalifikacija i radnog iskustva, a ponajmanje u smislu provođenja projekata

3. Podsjećamo, nakon što je HSS prihvatio prijedlog HDZ-a za predsjednika Gradskog vijeća grada Orahovice, novoizabrani Predsjednik GV pisanim je putem zatražio konkretne informacije vezane za stanje u Gradu kao i status projekata koje Grad provodi. Iz Grada niti jedna informacija nikada nije dostavljena u pisanom obliku!!! Nastavno na tražene informacije gradonačelnica je uputila poziv na sastanak kojem se nismo odazvali radi nedostavljanja traženih materijala!

4. U prijedlogu Proračuna za 2020. godinu ponavljaju se projekti koji su se također nalazili i u IZGLASANOM proračunu za 2019. godinu. Isti naravno nikada nisu započeti, a razlog tomu poznat je jedino gradonačelnici Petin!

Dakle, gradonačelnica uz izglasan proračun za 2019. godinu te podršku tadašnjih koalicijskih partnera nije realizirala ništa.

Projekt Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka, izgradnja CENTRA ZA PREVENCIJU, DIJAGNOSTIKU, LIJEČENJE I REHABILITACIJU KARDIOVASKULARNIH BOLESTI, jedan je od izuzetno važnih projekata za daljnji razvoj grada Orahovice. Prisjetimo se, bivša koalicija je iz nekog razloga sputavala ovaj projekt. Nakon brojnih usmenih i pisanih upozorenja, Gradsko vijeće krajem ožujka 2019.godine ipak daje u vlasništvo Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Kuriju Mihalović. Rok za predaju iste bio je 30. studenoga 2019.godine.Niti dan danas nije sve iseljeno premda su radovi Fakulteta započeti. Fakultetu ponestaje vremena da se zgrada isprazni, a posljedica toga je kašnjenje s projektom. Sve navedeno nema veze sa proračunom za 2020. godinu!

Projekt REKOSTRUKCIJE DJEČJEG VRTIĆA procijenjen je na oko 9 milijuna kuna, od čega je Gradu na raspolaganje određen iznos od oko 7 milijuna kuna bespovratne potpore. Grad je potpisao Ugovor sa Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, tijekom prijašnjeg razdoblja odnosno 2018. godine.Tijekom svibnja 2019. godine raspisan je prvi javni natječaj za rekonstrukciju vrtića koji je poništen u rujnu 2019. godine. Nakon toga, Grad Orahovica sve do 18. rujna 2020. godine NIJE ponovio natječaj! U slučaju da je isti bio raspisan do kraja 2019.godine, projekt bi bio nastavljen IAKO NEMA PRORAČUNA ZA 2020.GODINU, obzirom da bi bio započet 2019.godine kada je Grad imao Proračun! Natječaj raspisan u 2020. godini identičan je onomu u 2019. godini! Zašto se čekalo? Po svemu sudeći čekalo se namjerno kako bi netko drugi snosio krivicu jer ipak je tako najlakše, zar ne?!

Projekt izgradnje PODUZETNIČKE ZONE Grad Orahovica prijavio je krajem rujna 2017.godine. Podsjećamo kako je Gradonačelnica tada javno govorila da će „prva lopata“ biti zakopana u proljeće 2018.godine, što je vidljivo i na sljedećoj poveznici.

Grad Orahovica ugovor je potpisao tek krajem svibnja 2019.godine. Ukupna vrijednost projekta je 10.480.657,56 HRK, a sufinanciranje EU iznosi 6.265.399,32 HRK. Projekt je započeo 1. srpnja 2019. godine. Do sada su potpisani ugovori za provedbu aktivnosti promidžbe i vidljivosti: usluge cateringa za dvije konferencije, usluge izrade web stranice projekta i usluge objave članaka na Internetu. Natječaj za izgradnju prvi puta je raspisan 2. rujna 2020.godine.

Naravno da gradonačelnica uvijek nađe dobar izgovor zašto natječaj nije raspisan sve do rujna 2020. godine. Ponovo se vidi nerad i nekompetentnost osobe koja vodi Grad kao i nesposobnost za organizaciju rada Jedinstvenog upravnog odjela. Kako je već poznato i za to bi krivicu trebao snositi netko drugi, a ne oni koji su preuzeli odgovornost vođenja Grada!

Najveći projekt našeg Grada do sada je projekt Uređenje turističko-rekreacijskog centra“Jezero-Hercegovac-RužicaGrad”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 81.377.647,92 kuna, a bespovratna sredstva iznose 68.193.647,92 HRK. Javni natječaj za izvođenje radova do sada uopće nije bio raspisan! Rok za završetak projekta je druga polovica 2023. godine. Iako se radi o velikom projektu i za isti treba provesti veliku javnu nabavu, projekt se stigne dovršiti do zadanog roka uz pravovremenu pripremu, kvalitetnu organizaciju i osposobljeni kadar ljudi.

Nakon drugih prijevremenih izbora i konstituiranja Gradskog vijeća, izborom Predsjednika Gradskog vijeća, krenule su priče o HDZ – u kao stranci koja se prodala i koja će stati uz rame gradonačelnici.

Nikakva velikodušna obećanja nisu pokolebala niti poljuljala zajedničku odluku GO HDZ Orahovica iza koje čvrsto stojimo.

Predlaganje amandmana nije bila opcija, a sve iz razloga što je realizacija proračuna prijašnjih godina pod vodstvom gradonačelnice bila na vrlo niskoj razini. Nedvojbeno je da bi amandmani bili prihvaćeni, a jednako tako nedvojbeno je da isti nebi bili realizirani. Gradonačelnica se vodi time da prije prihvaćanja proračuna treba poduzeti sve pa tako i obećati.

Gradonačelnica neprestano napominje da će grad bez proračuna stati i brojni projekti propasti prebacujući krivnju isključivo na vijećnike.

Podsjetimo naše sugrađane da je gradonačelnica, tada još saborska zastupnica, bila PROTIV Proračuna RH za 2020. godinu! Da, bila je protiv istog tog proračuna koji joj je kao gradonačelnici omogućio bespovratna sredstva od preko 80 milijuna kuna.

Neizglasavanje proračuna Grada Orahovice za 2020. godinu jasno pokazuje kako je gradonačelnica potpuno izgubila koalicijski potencijal, da više ne može zadobiti povjerenje niti svojih bivših koalicijskih partnera iz SDP-a, niti pridobiti nove. Podržavanje proračuna nije samo, kako to gradonačelnica voli reći, podržavanje projekata i svih aktivnosti navedenih u istome već i davanje povjerenja njoj kao čelnici grada.

U smislu projekata i sličnih aktivnosti, gradonačelnica se aktivirala neposredno prije nego je uočila da će prihvaćanje proračuna biti upitno. Do tog trenutka svaki oblik suradnje bio je nemoguć. Povjerenje u gradonačelnicu je u potpunosti izgubljeno.

Posljedica navedenog ponašanja i djelovanja je da su građani Orahovice postali taoci njezinih neostvarenih političkih ambicija kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

Gradonačelnici je demokratski omogućeno još jedno predlaganje proračuna te je pozvana da postupi odgovorno i trenutno podnese ostavku. O istome nije željela niti čuti, iako bi se tim činom riješili svi problemi u kojima se grad trenutno nalazi. Pokrenulo bi se sve ono što ona svojim ponašanjem onemogućuje.

Iako nema Proračuna za 2020. godinu, odgovorno tvrdimo da sredstva za projekte nisu izgubljena te će se uz puno rada i odricanja ovi projekti dovršiti u rokovima, a sredstva će biti opravdana.

Projekt Vrtića je na žalost jedini upitan, ali kako je ranije razjašnjeno i za isti je isključivi i jedini krivac gradonačelnica Petin. Ponavljamo, dok je imala proračun za 2019. godinu iz nekog razloga nije željela raspisati javni natječaj za pripremljeni projekt do kraja 2019. godine. Da je isti raspisan, sada bi se provodio rutinski.

Gradonačelnica Petin obmanjuje javnost kako je za sve kriv neizglasani Proračun, a isključiva odgovornost i krivnja je na njoj kao čelnici grada!

(GO HDZ Orahovica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content