Stanje u prometu prošlog tjedna: Pod utjecajem alkohola skrivio nesreću u kojoj je teško ozlijeđen putnik

Policijska uprava virovitičko-podravska objavila je izvješće o prometnim aktivnostima u prošlom tjednu. Kako izvještavaju, tijekom proteklog tjedna je evidentirano 8 prometnih nesreća od kojih je u jednoj putnik u osobnom automobilu teško ozlijeđen i u jednoj je vozač teretnog vozila lako ozlijeđen.

Najtežu prometnu nesreću protekli tjedan, s teško ozlijeđenim putnikom, je uzrokovao vozač osobnog automobila koji je u subotu poslijepodne upravljao vozilom pod utjecajem alkohola na dijelu obilaznice grada Slatine na kojem se izvode radovi na izgradnji novog kružnog toka.

Od 8 prometnih nesreća protekli tjedan 3 su bile sudari vozila iz suprotnih smjerova uzrokovani nepropisnim mimoilaženjem. Dvije prometne nesreće su uzrokovane upravljanjem vozilom neprilagođenom brzinom.

Ukupno je utvrđeno 208 prekršaja, od kojih 22 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 56 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 11 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 3 prekršaja nepropisnog pretjecanja i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,88 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 59 godina u utorak u 13,55 sati u Velikom Polju.

Najveća brzina kretanja vozila je utvrđena u srijedu u 01,40 sati u Čađavičkom Lugu gdje je, na dionici D34 u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h vozač osobnog automobila njemačkih reg. oznaka upravljao brzinom od 113 km/h.

Sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićena je jedna osoba zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Pojačane mjere i akcije

I tijekom proteklog vikenda su policijski službenici vršili pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja koji su najčešći uzroci teškog stradavanja osoba u prometnim nesrećama. Od ukupno 99 prekršaja sankcioniranih u tri dana vikenda utvrđeno je i sankcionirano 17 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 15 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 10 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 5 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Obzirom da protekli vikend možemo smatrati „Martinjskim“, po pitanju sudjelovanja i stradavanja sudionika u prometnim nesrećama ga ne možemo smatrati tako povoljnim kao vikend koji je prethodio Martinju ili samu srijedu Martinja, jer je jedna osoba teško ozlijeđena upravo u prometnoj nesreći koju je uzrokovao vozač koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola.

U petak, 13. studenog 2020. godine je u vremenu od 10 do 14 sati Postaja prometne policije Virovitica na svom području provela akciju nadzora i zaštite biciklista zbog povećanja problematike sudjelovanja i stradavanja pješaka i biciklista u prometnim nesrećama. U akciji je sankcionirano 17 prekršaja, od kojih 3 prekršaja pješaka i 13 prekršaja biciklista.

Ova policijska postaja je akciju usmjerenu na nadzor vozača pod utjecajem alkohola provela u noći subota / nedjelja, 14./15. studenog 2020. godine od 18 do 02 sata u kojoj je utvrđeno i sankcionirano 12 prekršaja. Četiri su vozača isključena iz prometa i sankcionirana zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, a utvrđena su i 2 prekršaja nepropisnog pretjecanja.

Zbog počinjenja prekršaja nepropisnog pretjecanja je sankcioniran mladi vozač koji je u subotu u 23,55 sati u Ulici M. Gupca u Virovitici, na križanju s Ulicom J. Runjanina izvršio pretjecanje policijskog vozila na križanju i dva pješačka prijelaza.

(PU virovitičko-podravska)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content