STIŽE IZMJENA ZAKONA Kazne za nenošenje maski policija će izdavati na licu mjesta!

Iako je maska na početku bila tek preporuka, a poslije već neko vrijeme i obveza, pojedincima koji se nisu pridržavali odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite zapravo se moglo samo dati usmeno upozorenje jer sankcija nema.

U sklopu paketa restriktivnijih mjera premijer Plenković najavio je uvođenje kazni za takve prekršitelje, ali da bi se mogle odrediti kazne, a potom i naplaćivati, nužno je izmijeniti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti – piše tportal.hr

Kako bi se što prije stvorio zakonski okvir, već u petak sastalo se povjerenstvo koje bi do ponedjeljka trebalo napraviti nacrt. Kako doznajemo, radi se na tome da dokument bude spreman za sljedeću sjednicu Vlade, u četvrtak, a nakon toga po hitnom postupku ide na izglasavanje u Sabor.

Što se tiče same visine kazne, od sudionika povjerenstva doznajemo da nije određena, ali trebala bi biti u skladu sa srodnim europskim zemljama.

-U cilju nam je da prikupimo sve relevantne podatke drugih zemalja te na osnovi toga odlučimo. Novčana kazna trebala bi biti u skladu s našim standardom, no, ipak, sigurno neće biti mala jer onda ne bi imalo smisla i ne bi se postigao cilj, a to je prvenstveno smanjenje broja oboljelih, uz jednu od najvažnijih mjera, a to je pravilno nošenje maski – rekao je jedan od članova povjerenstva.

(tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content