SVJETSKI DAN DIJABETESA Gotovo svaka deseta osoba u Hrvatskoj boluje od ove bolesti

Znate li koja je globalna epidemija bila „glavna“, dok ove godine tu titulu nije preuzeo Covid-19? Riječ je o dijabetesu, šećernoj bolesti, s kojom u svijetu, prema procjenama, danas živi čak 463 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina. Polovica nema postavljenu dijagnozu bolesti te ne prima liječenje, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2019. bilo 315.298 osobe sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu, upozorava HZJZ. U subotu, 14. studenog, obilježit će se Svjetski dan dijabetesa, u povodu kojeg Udruga dijabetičara Virovitice podsjeća građane na razmišljanje o ovoj sve učestalijoj bolesti koja je poprimila trend rasta, predstavlja najveći javnozdravstveni problem 21. stoljeća te zahtjeva i našu akciju.

„PLAVI DVORAC“

Svake godine Udruga je svoj Dan obilježila različitim aktivnostima kojima su se približili građanima s ciljem edukacije i prevencije bolesti. Ove godine, zbog koronavirusa, predsjednica Udruge Zdenka Mikulčić-Drakulić, kaže kako će, obilježavanje biti znatno skromnije i uglavnom simbolično. Dijabetičari pripadaju jednoj od najugroženijih skupina u pandemiji i prvi moraju biti primjer pridržavanja svih mjera te čuvati prvo sebe, a potom i druge.

dijabetes 3 Custom

– Ove godine Dan se obilježava pod temom „Medicinske sestre i šećerna bolest“. Zbog pandemije koronavirusa izostat će neke od naših tradicionalnih akcija, kao što je mjerenje krvi, a nismo ni održali sastanak Udruge, jer nam to situacija ne dopušta. Zato koristimo priliku da putem medija uputimo građanima poziv da razmisle o dijabetesu, svom načinu života i preveniraju ovu bolest na vrijeme te zahvalimo svim našim liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima koji nas prate u našoj bolesti – ističe Z. Mikulčić-Drakulić.

Dodaje da će se ove godine u subotu, uz pomoć Grada Virovitice, Svjetski dan dijabetesa dobiti na još jednoj simbolici: Dvorac Pejačević bit će obasjan plavom bojom, koja je boja dijabetičara svijeta. Z. Mikulčić-Drakulić napominje kako je jako važno raditi na pravovremenom otkrivanju šećerne bolesti, baviti se fizičkom aktivnošću, zdravo se i ispravno hraniti i uzimati redovito terapiju. U svim tim koracima oboljelima pomažu stručnjaci: liječnici i medicinske sestre. U bolnicama u Hrvatskoj, ističe, radi više od 20.000 medicinskih sestara i tehničara, no dalje ih nedostaje ih oko 4500.

UPOZORAVAJUĆE BROJKE

Prošle godine dijabetes je bio treći uzrok smrti u Hrvatskoj. Nažalost, mnogo djece i mladih do 20 godina ima šećernu bolest tipa 1, a jedna od dvije odrasle osobe sa šećernom bolešću je još uvijek nedijagnosticirana, te većinom imaju dijabetes tipa 2 –upozorava Z. Mikulčić-Drakulić. Medicinske sestre i liječnici svojevrsne su „ dobre vile„ osoba oboljelih od dijabetesa pa su im oboljeli iznimno zahvalni.

O problemima osoba oboljelih od dijabetesa iz iskustva najbolje zna internist dr. Ivica Cindrić, subspecijalist dijabetologije i endokrinologije iz virovitičke Opće bolnice. Uz dijabetičare, liječi i endokrinološke pacijente, kojih je također sve više. Ističe kako Hrvatska danas, nažalost, pripada svjetskoj statistici po broju oboljelih od dijabetesa – svaka 10 osoba boluje od šećerne bolesti.

dijabetes 1 Custom

Ne liječe se svi na vrijeme, a posljedice mogu biti pogubne. – Kod pojedinaca može dovesti do teških komplikacija, od sljepoće, prestanka rada bubrega, gubitka ekstremiteta nogu, sklonost upalama koje se sve teže podnose. Neadekvatno liječena bolest skraćuje životni vijek ljudi, dok se kod šećerne bolesti koja se dobro liječi sve te komplikacije ublaže te se ljudima omogućuje normalna kvaliteta života. Ujedno, dijabetes kao bolest stvara enormne troškove u zdravstvu – govori nam naš sugovornik dr. Ivica Cindrić. Prepoznati bolest jedan je od najvažnijih zadataka za svakog oboljelog.

Postoji nekoliko vrsta dijabetesa, najčešći su tip 1 i tip 2, gestacijski (trudnički) dijabetes, ali i neke rjeđe vrste. Kod tipa 1, koji se prije nazivao dječjim dijabetesom, podsjeća dr. Cindrić, postoji apsolutni nedostatak inzulina pa pacijenti u svome liječenju moraju uzimati inzulin. Ovaj tip dijabetesa se najčešće javlja oko puberteta pa sve do 25 godine života. Kod tipa 2, od kojeg boluje 90 posto oboljelih dijabetičara u svijetu, postoji genetska predispozicija, no važni su i faktori okoliša.

– Kod oko 80 posto osoba ovaj tip dijabetesa ne bi se ispoljio da je na vrijeme prepoznat odnosno adekvatno liječen uz terapiju lijekovima i prilagođenu prehranu – ističe.
Gestacijski dijabetes, koji razvije oko 10 posto trudnica, javlja se pak na kraju drugog tromjesečja trudnoće. – Uvjetovan je hormonima, a tri mjeseca nakon poroda nalazi najčešće budu normalni. Jedan broj žena će ipak prijeći u dijabetes tipa 2, ali to stanje isto treba prepoznati na vrijeme – naglasio je dr. Cindrić.

dijabetes 1 Custom
Pixabay

Novi lijekovi na tržištu čuvaju bubrege, štite od infarkta i pomažu smanjiti tjelesnu težinu

Na tržištu su se pojavile nove grupe lijekova koji su prije bili na B listama HZZO-a, a sada su dostupniji pacijentima. S obzirom na utjecaj na organizam oboljelih od dijabetesa i efektima u liječenju, mogu se nazvati revolucionarnim i jako dragocjenima, kaže dr. Cindrić.

– To su lijekovi koji su po efikasnosti vodeći u svijetu, a uz ovakav režim možemo efikasnije liječiti pacijente, rezultati su bolji, a pacijenti ih danas mogu dobiti i bez participacije. Uz dobru regulaciju šećera, imaju jako dobre efekte na i bubrežnu funkciju, koju štite i poboljšavaju, kao i na smanjenje težine, koja je bitna u dijabetesu. Pacijenti s tim lijekovima više nemaju velik pad razine šećera, hipoglikemiju. Istraživanje posljedica liječenja u svijetu u posljednjih desetak godina utvrdile su da neki lijekovi imaju i neke dodatne efekte na pacijente koji boluju od srčanih problema, pa su mijenjane smjernice kako im pristupiti i jedan od odgovora su novi lijekovi koje danas koriste i naši pacijenti dijabetičari– zaključuje dr. Cindrić.

Kaže da je nakon metformina, a koji se uvodi pacijentima s dijabetesom tipa 2 već kod dijagnoze, sada izbor iz skupine novih lijekova koji su prije bili na B listi HZZO-a, koji su se pokazali kao efikasniji i bolji za cijeli organizam oboljelog.

dijabetes 5 Custom
Pixabay

Pripazite na rane simptome

Pitali smo kako prepoznati simptome dijabetesa kako bismo na vrijeme reagirali i krenuli sa liječenjem.

-Kod tipa 2 bitno je da se prepoznati sljedeće: ako naglo mršavite, a dobro jedete, puno mokrite i pijete puno tekućine, no unatoč tome se osjećate slabo. Kod tipa 1, slični simptomi se mogu javiti već i u dojenačkoj dobi, ali i kasnije, kod mladića i djevojaka. Simptomi se tada naglo ispolje, okidač može biti prehlada ili stres, a tu je i čimbenik nasljednosti. Prepoznati se može isto naglim mršavljenjem i ‘mutnoćom’ u glavi ili ako vidite da vam je dijete popilo jako puno tekućine, a opet je žedno. Važno je promatrati dijete i javiti se liječniku kod simptoma koji za njega nisu uobičajeni i koji ne prolaze – kaže dr. Cindrić.

Iako je za tip 2 karakterističan da se pojavljuje u kasnijoj životnoj dobi, nažalost, ima ga sve više i među mladima. Zašto je to tako?

– Dijabetes tipa 2 također postaje ‘mladenački’ jer imamo djecu koja se sve manje kreću i nezdravo hrane. I kod te djece se mogu ispoljiti simptomi i onda treba odmah krenuti s liječenjem, ali i promijeniti način života. Najvažnija je prehrana, kretanje, tek onda terapija – istaknuo je dr. I. Cindrić. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content