Vili Beroš najavio koje će se mjere poduzeti ako se situacija s koronom pogorša: Lockdown je zadnja opcija

Borba s pandemijom se nastavlja: broj novozaraženih je i dalje visok, a u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo započela je validacija brzih testova. Ako brzi testovi na koronavirus budu imali širu primjenu, očekivano je da bi dnevne brojke mogle biti i veće.

Gost RTL-a Danas je bio ministar zdravstva Vili Beroš koji je otkrio hoće li biti dostupni za sve građane te komentira i aktualnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

– Brzi testovi se koriste dilje Europe i svijeta i Hrvatska u tome ne zaostaje. Određeni brzi antigenski testovi već su validirani u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i od utorka bi trebali krenuti u upotrebu. Ono što testovi i validacija pokazuju je da oni jesu relevantni, ali ne u svim okolnostima.

Ono što u ovom trenutku struka smatra je da su relevantni u slučajevima kada ljudi imaju simptome. Kada oni pokažu pozitivan nalaz, on zaista i je pozitivan, ali kada pokažu negativan nalaz to ne mora nužno značiti da je nalaz negativan te će se takvi bolesnici upućivati na PCR testiranje koji i dalje ostaje zlatni standard. Ipak, s obzirom na gužve, smatramo da ovim testom možemo ubrzati proces za 25 do 30 posto – rekao je Beroš za RTL.

Od utorka će se građani moći testirati nakon određenih provjera.

– Svi građani koji imaju simptome proći će određeni probir gdje će na osnovnu simptomatologije biti određeni za mogućnost brzog antigenskog testiranja – poručio je Beroš.

Ministar poručuje da će HZZO vrlo brzo formirati cijene za testove.

– Dok prvi dođu i saznamo njihovu realnu cijenu, HZZO će formirati cijenu i plaćati tu uslugu za hrvatske građane – izjavio je Beroš.

Neke su se države, primjerice Slovačka, odlučile za strategiju testiranja cijele nacije brzim testovima.

– To je jedna od opcija. Slovački premijer je nedavno sam reako da će to biti test za čitavu Europu te da će oni svoje rezultate podijeliti s čitavom Europom. Naši epidemiolozi ne zagovaraju tu opciju, ali je potpuno jasno da ćemo na temelju njihove analize dobiti dobiti određene podatke koje treba sagledavati u određenom kontekstu. U svakom slučaju zanimljiv pokušaj evaluacije stanovništva. Naša struka sprema serološko testiranje određenog dijela populacije da vidimo koliko je stanovnika Hrvatske bilo u kontaktu s virusom – poručio je Beroš.

Rekordne brojke zaraženih i sve više onih koji čekaju rezultate svojih testova ne čudi ministra.

– To je zabrinjavajuća, ali realna situacija. Svi daju svoj maksimum, međutim, tako je kako je. Postoje tri relevantna mjesta za obradu tih testova u Zagrebu i nažalost gužve su velike. Usprkos tome, vjerujem da će to biti dovoljno elemenata da se situacija drži pod kontrolom – rekao je Beroš i dodao kako je lockdown kakav je sve više prisutan u Europi zadnja opcija:

– To je zadnja opcija, mislim da ona nije realna. Svaki dan epidemiološka sturka i Stožer komparativno evaluira zemlje u Europi. Neke su uvele lockdown i prije 15 dana i rezultati su izostali, kao u Nizozemskoj i Belgiji. Mislim da je jedan adekvatan balans između očuvanja gospodarskih aktivnosti i maksimalnog čuvanja zdravlja i života ono što je u stvari optimum.

Rekao je i da epidemiolozi smatraju da lockdown ne doprinosi znatno suzbijanju širenja zaraze onda kada je virus horizontalno i zrakasto proširen po populaciji.

– Ukoliko mjere ne budu učinkovite, imamo dodatne koje se prvenstveno odnose na ograničavanje radnog vremena, okupljanja, na rad o kuće i rad u smjenama – rekao je Beroš.

Osvrnuo se i na situaciju u KB Dubrava.

– Doznali smo za neke loše situacije u KB Dubrava, uputili smo inspekciju koja je donijela svoj nalaz. Došlo je do određenog dualizma u upravljanju i reagirali smo promptno. Od tada se procesi u bolnici unaprijeđuju iz dana u dan. Ravnatelji su odgovorni za funkcioniranje zdravstvene zaštite, ali naravno da ja kao ministar ne bježim niti od odgovornosti, iako su upute Ministarstva zdravstva bile i više nego jasne kada je riječ o ulozi i funkciji KB Dubrava u postupanju u epidemiji – izjavio je Beroš za RTL.

(rtl.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content