Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Čačince, Marunica: Želja nam je da svima podari nadu i vjeru u bolje sutra

Članovi Odreda izviđača Lisice iz Slatine tradicionalno u Virovitičko-podravsku županiju donose Betlehemsko svjetlo mira među ljudima.

Nakon Slatine, ovo svjetlo koje donosi poseban mir u svako mjesto, a posebno ove godine u vrijeme nesretnog stanja s koronavirusom, stiglo je i u Čačince u suradnji s Turističkom zajednicom općine, Društvom naša djeca i Osnovnom školom Antuna Gustava Matoša.

-Moram se prvo od srca zahvaliti Izviđačkom odredu Lisice koji nam je donio betlehemsko svjetlo mira jer to nama puno znači. Dugo godina je ova tradicija zaboravljena u Čačincima pa smo to ove godine odlučili promijeniti. Betlehemsko svjetlo dočekale su predsjednica Društva naša djeca Ana Krmpotić, ravnateljica osnove škole Kristina Krmpotić i ja u ime Turističke zajednice. Želja nam je da nam ovo betlehemsko svjetlo mira svima podari nadu i vjeru u bolje sutra te da ovo nesretno stanje prestane i da što prije nastavimo s normalnim životom, našim manifestacijama i da dalje radimo na promociji kulture i turizma našeg mjesta – rekla je direktorica Turističkog ureda Čačinci Ana Marunica.

Betlhemsko svjetlo u Cacincima

U ime Odreda izviđača Lisice betlehemsko svjetlo donijeli su predsjednik Denis Cukor i članica Viktorija Velić.

-Betlehemsko svjetlo se po cijelom svijetu prenosi od 1986. godine, a započelo je u Austriji. Započelo je na način kada je jedna gospođa organizirala humanitarnu akciju za siromašnu djecu i odrasle beskućnike, a svi koji su nešto donirali dobili su zahvalu u vidu betlehemskog svijetla koje je kasnije preimenovano u betlehemsko svjetlo mira. Te akcije su naredne dvije godine organizirane i betlehemsko svjetlo je i dalje bilo kao zahvala i postalo je normalno da netko ode u Betlehem po svjetlo i izviđači su se odmah u tu priču uključil, pa potom i crkva. Izvan Europe betlehemsko svjetlo je po prvi puta upaljeno u SAD-u na komemoraciji za srušene blizance. Ovo je jedino svjetlo koje može putovati i avionom, a da se ne ugasi, jer putuje u posebnim rudarskim lanternama koje su posebno osigurane. Nas su pitali hoćemo li i ove godine nositi betlehemsko svjetlo zbog epidemioloških mjera, naravno da hoćemo, a posebno zato jer smo u velikom problemu s ovom bolešću. Svjetlo nam treba da nam donese taj potreban mir i vjeru – rekao je Denis Cukor.

Betlhemsko svjetlo u Cacincima

Naglasio je kako je svjetlo, po njegovim saznanjima, u Hrvatsku prvi put došlo 2000. godine, a već četiri godine poslije i u Čačince, što je potvrdila predsjednica DND-a Ana Krmpotić.

-Sjećam se, bila sam školarka i osobno sam sudjelovala u donošenju betlehemskog svjetla tada u Čačince i zato sam danas posebno sretna što je ova tradicija nastavljena i što je svjetlo ponovno u našem mjestu – zaključila je Krmpotić.

Betlhemsko svjetlo u Cacincima

Betlehemsko svjetlo u Čačincima upaljeno je na ulazu u štalicu s jaslicama ispred župne crkve Presvetoga trojstva te ispred oltara u crkvi.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content