Do kraja godine isplata sredstava pomoći poljoprivrednicima za štete nastale na poljoprivrednim prinosima

Na sjednici održanoj 23. prosinca, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o dodjeli sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u 2020. godini te dijelom u 2019. godini.

Sredstva državnog proračuna dodjeljuju se kao pomoć za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda po jedinicama lokalne samouprave. Za područje Virovitičko-podravske županije dodijeljeno je 724.941,43 kuna za štete nastale na prinosima u poljoprivredi. Od toga, na Grad Viroviticu se odnosi 95.962,99 kuna za prirodnu nepogodu – mraz iz travnja 2020.

Sredstva će na račune jedinica lokalne samouprave biti isplaćena do kraja godine te će Grad Virovitica bez odgode sredstva uplatiti na račune prijavitelja štete. Na području grada od 39 prijavitelja pravo na isplatu pomoći ima njih 33.

Podsjetimo, štete na poljoprivrednim prinosima nastale su u proljeće uslijed niskih temperatura (mraz), osobito u noćnim satima. Nastale su velike štete na voćarskim kulturama (jabuka, breskva, kruška, šljiva, trešnja…) i to u vrlo osjetljivoj fazi razvoja voćaka različitih vrsta, ali isto tako i na povrću te posebice presadnicama povrća u plastenicima i na proizvodnji cvijeća.

(virovitica.hr, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content