Kada je sigurno biti u blizini nekoga tko je prebolio COVID-19?

Budući da broj novozaraženih koronavirusom ne opada, čini se kako svatko od nas poznaje barem jednu osobu koja je preboljela COVID-19, pa se postavlja pitanje kada je sigurno biti u blizini osobe koja je preboljela bolest.

Podsjetimo, COVID-19 se prenosi s osobe na osobu uglavnom putem respiratornih kapljica i čestica u zraku – pa kad netko kašlje, kihne, razgovara ili čak pjeva u neposrednoj blizini nekoga drugog, druga osoba riskira da se zarazi virusom. Vrijeme inkubacije traje između tri i 14 dana, a u blažim slučajevima bolest traje oko dva tjedna. No, ponekad su potrebni i tjedni ili čak mjeseci da se neka osoba oporavi od COVIDA-19, dok pojedine osobe moraju biti i hospitalizirane – prenosi N1

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da je sigurno biti u blizini osobe koja se oporavila ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

Prošlo je 10 dana od pojave simptoma. Nisu imali temperaturu (bez uzimanja bilo kakvih lijekova za smanjenje temperature) najmanje 24 sata. Njihovi su se simptomi (poput kašlja i otežanog disanja) poboljšali.

Važno je, međutim, zapamtiti da ljudi koji se oporave i dalje mogu imati neke dugotrajne simptome, poput otežanog disanja, umora ili trajnog kašlja ili glavobolje.

-No, to ne znači da su te osobe zarazne. Nekim ljudima treba samo više vremena da se vrate u prvotno fizičko stanje – kazao je za Health dr. William Schaffner, specijalist za zarazne bolesti i profesor u medicinskoj školi na Sveučilištu Vanderbilt.

(hr.n1info.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content