Objavljeno dvanaesto izdanje vodiča za mlade „Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji“

Upravo je objavljeno dvanaesto, izmijenjeno i dopunjeno izdanje vodiča za pomoć u osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih “Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji”.

Proteklih četrnaest godina stručnjaci iz Virovitičko-podravske županije razvijaju projekt „Iskoristi dan“ kojemu je cilj pomoći mladima da osvijeste važnost organizacije vlastitog slobodnog vremena. Projekt je 2007. godine pokrenut u Slatini pod nazivom “Iskoristi dan”, a potom se sljedeće godine nastavio provoditi i u Virovitici pod nazivom “Iskoristi dan u Virovitici”. Nakon toga se već dvanaestu godinu za redom pod nazivom “Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji” provodi i na cjelokupnom području Virovitičko-podravske županije jer obuhvaća sve gradove i općine u županiji.

Ishodište projekta je istraživanje o pušenju, alkoholu, kockanju, drogama i slobodnom vremenu koje je provedeno od školske godine 2004./2005. do školske godine 2013./2014. među učenicima osnovnih i srednjih škola u Virovitičko-podravskoj županiji, a tijekom akademske godine 2014./2015. i među studentima Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Rezultati istraživanja ukazali su na važnost i potrebu kvalitetnije organizacije slobodnog vremena djece i mladih te su stoga stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije i članovi Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije (prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus, Siniša Brlas, prof. i mr. sc. Vesna Šerepac, dipl. ped.) pokrenuli ideju izrade vodiča “Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji” koji informira mlade o mogućnostima uključivanja u raznolike sportske, društvene, vjerske i ine sadržaje u svim gradovima i općinama naše županije.

Ovo je jedinstveni vodič u Republici Hrvatskoj i kao primjer dobre prakse predstavljen je više puta diljem naše zemlje, pa i u inozemstvu. U realizaciji izmijenjenih i dopunjenih izdanja vodiča već godinama pomažu učenici i voditelji školskih preventivnih programa u odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji, ali i savjeti mladih koji djeluju na području Virovitičko-podravske županije, te članovi raznih udruga, a javnim je pozivom u izradu dopunjenih izdanja posljednjih godina uključena i šira javnost u našoj županiji.

Iako je namijenjen svima, vodič će i ovoga puta biti podijeljen učenicima sedmoga razreda u osnovnim školama u Virovitičko-podravskoj županiji i studentima prve godine Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, kako je bilo i prethodnih godina. Svima ostalima besplatno je dostupan u elektronskom obliku na www.zzjzvpz.hr.

Vodič je ove godine financiran sredstvima Ministarstva zdravstva iz projekta koji pod nazivom “Nepušenjem protiv ovisnosti – ja sam iz razreda nepušača” provodi Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije u 2020. godini.

Izdavač vodiča “Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji” je Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, a autori su prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus, mr. sc. Vesna Šerepac, dipl. ped. i profesor psihologije Siniša Brlas.

(zzjzvpz.hr, sb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content