Od početka pandemije inspektori na našem području obavili 4.797 nadzora: Najveće kazne dobila tri noćna kluba

Od početka pandemije koronavirusa inspektori Službe civilne zaštite Virovitica na području Virovitičko-podravske županije obavili su 4.797 nadzora. Pritom su izdali 208 usmenih upozorenja i podnijeli tri prekršajna naloga radi ne pridržavanja propisanih mjera Stožera civilne zaštite.

Riječ je o tri noćna kluba s područja Virovitice koji nisu poštovali propisano radno vrijeme.

– Prekršajnim nalozima je određena, za svaki prekršajni nalog, kazna od 20 tisuća kuna za pravnu osobu i 10 tisuća kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi, a budući da su na prekršajne naloge uloženi prigovori od strane okrivljenika, predmeti su proslijeđeni nadležnom prekršajnom sudu na daljnje postupanje – rekao nam je Darko Mikolić, voditelj odjela inspekcije Službe civilne zaštite Virovitica.

Kako kaže, situacija na našem području je dobra. U većini slučajeva kada inspektori pronađu nepravilnosti to su manji propusti.

– Najčešće se to odnosi na trgovine, trgovačke centre i ugostiteljske objekte kojima se utvrde sitni propusti, u smislu nošenja maske i slično – govori Mikolić te dodaje da od početka uvođenja mjera i inspekcija nije bio cilj kažnjavati već inspektori ukazuju na propuste koji se odmah isprave, upozoravaju i apeliraju na savjest građana.

Mikolic
Foto: screenshot Plava TV

Zbog sve lošije epidemiološke situacije na području cijele Hrvatske, u petak, 4. prosinca izmijenjen je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i time je otvorena mogućnost da se počnu izricati kazne i građanima koji se ne pridržavaju mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Podsjetimo, za fizičke osobe kazna za nepravilno nošenje maske iznosi 500 kuna. Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10 tisuća kuna. Za posjednika privatnog posjeda koji organizira nedopušteno okupljanje kazna je od 5 do 10 tisuća kuna.

Također, propisana je novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10 tisuća kuna do 40 tisuća kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih Zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.

– Budući da su sankcije propisane nedavno još uvijek smo u fazi upozoravanja neodgovornih pojedinaca. Nije to neki veliki broj, do sada smo izdali devet upozorenja. Ubuduće će se vjerojatno krenuti sa sankcioniranjem ako se građani ne budu pridržavali tih mjera – govori Mikolić te dodaje kako u nadzorima na terenu sudjeluje četiri inspektora i djelatnik Službe civilne zaštite, a u kontrolu su uključeni i policijski službenici, inspektori državnog inspektorata te covid redari.

(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content