Održana 29. obljetnica povijesne akcije Papuk ’91: Potpapučko područje jedno je od prvih oslobođenih u Hrvatskoj

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990. – 1991. i Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata 2. bojne 132. brigade te suorganizaciji HVIDR-e Orahovica, održana je 29. obljetnica povijesne vojno-redarstvene akcije Papuk ’91.

Ovom akcijom oslobođeno je jedno od prvih okupiranih područja u RH, područje potpapučkih sela. Obljetnica je započela odavanjem počasti poginulim braniteljima ispred njihovog spomen obilježja u središtu Orahovice, a potom je na središnjem gradskom trgu održan i kratak komemorativni program. Obljetnici su nazočili izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda, Anto Krišto, gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, zamjenik načelnika PU VPŽ Nenad Križić, predsjednik ZUiČ HVIDR-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš, ratni zamjenik zapovjednika 2. bojne 132. brigade pukovnik Goran Sokol i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja VPŽ, a počast poginulim braniteljima odali su i zamjenik župana VPŽ Darko Žužak te predsjednik gradskog Vijeća i HDZ-a Orahovica Saša Rister.

1512obljetnicapapuk91 4

Petnaestog prosinca krenulo je oslobađanje podpapučkih sela, a tih povijesnih ratnih trenutaka prisjetio se ratni zamjenik zapovjednika 2. bojne 132. brigade pukovnik Goran Sokol.

-Tijekom oslobađanja vođene su mnoge bitke, vojne, političke, vjerske, kulturološke, ekonomske, slavne, poznate i nepoznate. Nema nevažnih bitaka, svaka je donijela puno u izgradnji temelja hrvatske države. Vukovarska bitka dužinom i jačinom svog otpora u cijelosti je porazila ideju brzog sloma hrvatskih snaga obrane. Ulaskom u zimske mjesece agresorska vojska je bila primorana prijeći u defanzivu i redefinirati planove prodora prema zapadu. To je hrvatskom vodstvu omogućilo preuzimanje inicijative na bojištu što je na prostoru Bilogore i Papuka rezultiralo pokretanjem prvih ofenzivnih bojevnih djelovanja i akcija pod nazivima Orkan, Otkos i Papuk. Pod našim pritiskom, neprijatelj odstupa iza sebe ostavljajući izmasakrirane mještane sela, zgarišta, ruševine, minska polja, ostatke naoružanja… Mi smo danas ponosni na sve što smo učinili za našu slobodnu Hrvatsku i zato danas posebno odajemo čast našim suborcima koji su za svetu nam Domovinu položili živote na njen oltar – rekao je Sokol.

1512obljetnicapapuk91 3

Predsjednik ZUiČ HVIDR-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš obratio se u ime župana VPŽ Igora Androvića.

-Svi znamo kolika je vrijednost ove akcije i koliko je ona doprinijela u moralu i motivu našim hrvatskim vojnicima i policajcima diljem Lijepe Naše. Nitko nam, pa ni COVID, sjećanja i ponos ne može oduzeti. Ono što je mene danas zadivilo je činjenica kako su u središtu Orahovice na intoniranje hrvatske himne, našoj svetoj zastavi i državi u stavu mirno, počast odali građani koji su prolazili. To je velika stvar za ovaj grad, i činjenica kako su građani ovdje svjesni što smo svi zajedno dali u Domovinskom ratu – rekao je Bubaš.

Zamjenik načelnika PU VPŽ Nenad Križić zahvalio se svim sudionicima ove, kako je nazvao briljantne akcije oslobođenja Papuka.

-Danas treba reći posebno hvala obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja koji su podnijeli najveću bol. Svima hvala, hvala hrvatskim braniteljima ovog područja koji su pokazali neizmjernu hrabrost i domoljublje i obranili svoje kada je bilo najteže jer ovaj objektivan doprinos hrvatskog čovjeka, posebno ovdje u Slavoniji je nemjerljiv – rekao je između ostalog Križić.

1512obljetnicapapuk91 2

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda, Anto Krišto, posebno je istaknuo sinergiju braniteljskih udruga u organizaciji ove obljetnice.

-Danas kada vas pozdravljam u ime ministra Tome Medveda posebno ističem kako je lijepo vidjeti zajedničko djelovanje braniteljskih udruga i to je ono što ministar pokušava učiniti, spojiti sve hrvatske branitelje u zajedništvo kakvo je bilo i 1991. Svim sudionicima ove akcije treba odati dužno poštovanje, a poginulim pijetet. Na ovim prostorima se počela stvarati Hrvatska i to se nikada ne smije zaboraviti. Upravo zbog toga Ministarstvo će uvijek biti na raspolaganju pri organizaciji ovih obljetnica koje moraju istinu prenositi na mlade naraštaje – zaključio je Krišto.

1512obljetnicapapuk91 5

Obljetnica ja zaključena intonacijom himne 2. bojne koju glazbeno i stihovima potpisuje branitelj iz Čačinaca Renato Šafranko. U sklopu obljetnice na youtube kanalu postavljen je dokumentarni film o akciji Papuk ’91 mladog povijesničara Dine Mataza.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content