OPĆA BOLNICA VIROVITICA Ravnatelj Blažević: Idemo korak ispred potreba, pripremamo dodatnih 30 ležajeva

Veći broj zaraženih od koronavirusa stvorio je i dosad najveći pritisak na zdravstvene ustanove, koje se gotovo svakog tjedna nalaze pred pitanjem kako osigurati nove kapacitete za zaražene, ali i one koji čekaju nalaz testa, a također su smješteni u bolničku ustanovu. Dio bolnica odlučio se za prenamjenu odjela, a dio većih i na šatore kako bi u njima pacijentima osigurali potrebnu zdravstvenu skrb.

Aktualna situacija otkrila je u isto vrijeme i kako je nemoguće preko noći “isprazniti” bilo koji odjel u bolnici i pretvoriti ga u specijalizirani za zbrinjavanje pacijenata pozitivnih na koronavirus. Potrebnu infrastrukturu za pomoć tim pacijentima, a koji ovise o kisiku ili respiratoru, odvojene ulaze i izlaze za liječnike i medicinsko osoblje te mjesto za izolaciju – za sve to potrebno je vrijeme, ali i značajna financijska sredstva za infrastrukturu, izdvajanja zbog kojih su bolnice pod daleko većim financijskim pritiskom nego ikada prije.

Unatoč tome, gledajući broj zaraženih i statistiku liječenih od koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije, može se reći kako se virovitička Opća bolnica spremno prilagodila potrebama. U kratkom roku osigurali su 20 ležajeva za pozitivne pacijente, a kako se taj kapacitet brzo punio, osigurali su i dodatne ležajeve na odjelima koje su pretvorili u Covid-19 odjele – bivši odjel JIL-a te odnedavno i Odjel pulmologije.

dinko
Foto: K. Toplak

UZ BOK „COVID“ BOLNICI

Bolnica tako danas ima ukupno 60 kreveta za pozitivne i suspektne pacijente, kao i ukupno 10 fiksnih i četiri mobilna respiratora za potrebe pacijenata. Po broju zbrinutih pacijenata virovitička Opća bolnica danas je uz bok OB Našice, koja je prva Covid-19 bolnica u našoj blizini.

Najteži slučajevi i dalje se transportiraju u Respiracijski centar KBC-a Osijek, no i u virovitičkoj bolnici imamo pacijente na respiratoru. Trenutno je riječ o jednoj osobi koja uz Covid-19 ima i druge komorbiditete.

– Budući da je danas (utorak) na liječenju u bolnici 46 pacijenata, moramo biti spremni da će taj broj i dalje rasti. Idemo korak ispred situacije, odnosno potreba i pripremamo još 30 dodatnih ležajeva, za pacijente u završnoj fazi bolesti koji su primili terapiju ili trebaju samo terapiju kisikom, odnosno one koji završavaju bolničko liječenje. Novi prostor za smještaj pacijenata ćemo organizirati u objektu D1, koji je izgrađen 2010. godine i koji je bio planiran za novu kuhinju. On do sada nije bio korišten te će sa svojih 300 četvornih metara poslužiti za smještaj 30 ležajeva.

Odlučili smo se za ovaj prostor umjesto šatora u slučaju da ubrzo postojeći kapaciteti postanu premali za sve oboljele – rekao je ravnatelj Blažević na konferenciji za medije, koja je danas sazvana zbog naglog skoka broja zaraženih te proboja koronavirusa u jedan dom za starije i nemoćne osobe.

Bolnica mora biti spremna u novoj situaciji, rekao je, pa će novi odjel najvjerojatnije već krajem ovog tjedna biti spreman za prihvat pacijenata.

NA KIRURGIJU SAMO HITNI I PRIORITETNI PACIJENTI

Na upit o kadru rekao je kako je u ovom trenu 45 zdravstvenih djelatnika „izvan pogona“, bilo da su zaraženi koronavirusom ili su kao kontakti zaraženih stavljeni u samoizolaciju.

– U izolaciji je pet liječnika, 15 medicinskih sestara i tehničara, jedan fizioterapeut i tri nezdravstvena djelatnika. U samoizolaciji su pak tri liječnika, 15 medicinskih sestara i tri nezdravstvena djelatnika. Ako svima njima pribrojimo i djelatnike koji su na bolovanju zbog drugih bolesti, govorimo o oko 20 posto od ukupnog broja djelatnika koji ne sudjeluju u radu bolnice.

To je velik broj, no preraspodjelom i reorganizacijom posla uspjeli smo osigurati neometan rad svih odjela, osim kirurgije, gdje je trenutno zbog tri liječnika u samoizolaciji obustavljen hladni program, ali se i dalje zaprimaju svi hitni i prioritetni pacijenti – objasnio je Dinko Blažević.

bolnica5
Ilustracija, arhivska fotografija

TERAPIJE U DOBA KORONE

I u situaciji kada se pojedini odjeli pretvaraju isključivo u Covid-odjele, a broj zaraženih raste, bolnica nastoji osigurati da se sve terapije, pregledi, kontrolni pregledi odvijaju u što normalnijem tempu, bez većih čekanja.

Onkološki pacijenti, pacijenti ovisni o dijalizi, ali i drugi pacijenti koji moraju obaviti pretragu koja je nužna za uspostavljanje dijagnoze, kao što je radiološka dijagnostika, endoskopija, laboratorijske pretrage i drugo, i dalje se redovno obavljaju, samo pod strožim mjerama i točno utvrđenom rasporedu.

Bez prekida rade Internistička dnevna bolnica i laboratorij, koji ovih dana bilježi sve veći broj pretraga s obzirom da je riječ o razdoblju u godini kada kreću redovne sezonske viroze pa je na laboratorij tada i veći pritisak nego inače.

– Svakodnevno pratimo situaciju i prilagođavamo se potrebama, a pravovremenom organizacijom uspjeli smo dosad osigurati dovoljan broj kreveta za pacijente pozitivne na koronavirus, što ćemo činiti i nadalje te pacijentima koji trebaju druge usluge osigurati maksimalnu skrb koju im u ovoj situaciji možemo pružiti. Ako se pokaže da je taj broj u neprestanom porastu i da ni novim reorganizacijama ne možemo u bolnici osigurati nove ležajeve, tada ćemo i mi morati postaviti šator. Volio bih da do toga ipak ne dođe pa stoga i dalje apeliram na sve da se ponašaju odgovorno – rekao je Blažević. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content