POČELO CJEPLJENJE PROTIV COVIDA-19 Prve doze primili medicinski djelatnici, slijede korisnici domova za starije

Danas (nedjelja) je u Virovitici počelo cijepljenje protiv Covida-19 i na području Virovitičko-podravske županije. Prve doze Pfizer-BioNTech cjepiva, njih 235, stigle su u prijepodnevnim satima uz mjere osiguranja u županijski Zavod za javno zdravstvo sv. Rok.

Prvi su se cijepili medicinski djelatnici iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo sv. Rok i Opće bolnice Virovitica. Već sutra (ponedjeljak), doznajemo, cjepivo iz će dobiti korisnici domova za starije i nemoćne, konkretno Dom za starije osobe Borova, a slijedeće dane i Obiteljski dom Baturina u Virovitici, Obiteljski dom za starije Andrašević (Virovitica), Obiteljski dom za starije i nemoćne “Anamaria” (Orahovica) te Obiteljski dom Zdenka (Slatina).

Prvo cjepivo primio je epidemiolog, dr. Miroslav Venus, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo sv. Rok. Cijepljenju prvih medicinskih djelatnika nazočili su i predstavnici gradskog i županijskog Stožera civilne zaštite, ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević, gradonačelnik Ivica Kirin i župan Igor Andrović.

DR. VENUS: VLASTITIM PRIMJEROM ŽELIM POKAZATI DA JE CJEPIVO UČINKOVITO

Dr. Venus primio je dozu koja je prvenstveno bila namijenjena kolegi, kaže, koji se u međuvremenu razbolio, pa je pripala njemu. – Smatrao sam svojom obvezom da kao ravnatelj našeg županijskog Zavoda, ali i kao predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva budem među prvima koji će pokazati da nema straha od ove važne preventivne aktivnosti, cijepljenja i tako pozovem i druge te da svojim primjerom pokažem da je cjepivo neškodljivo i siguran sam, vrlo učinkovito – rekao je dr. Venus, podsjetivši da je u Hrvatskoj u tijeku velika Informativno-edukativna kampanja pod sloganom “Misli na druge-cijepi se”, a koja se naslanja na zajedničku kampanju Europske unije pod sloganom “Zajedno kroz krizu”.

MG 1435

Trenutak cijepljenja nazvao je povijesnim, objasnivši da je ovo prvi korak konkretne preventive ove teške bolesti, Covida-19, u odnosu na dosadašnje mjere preventive, a koje su se bazirale na metodama iz prijašnjih stoljeća – fizičkoj distanci, pranju ruku, izbjegavanju kontakata, nošenju maske.

-Ovim putem zahvaljujem svima onima koji su se već unaprijed odlučili da će se cijepiti i pozivam sve neodlučne da dobro promisle i da odluče i poslušaju stav struke i da se odluče cijepiti. A one ‘nevjerne Tome’ pozivam da dobro promisle i vjeruju struci – naglasio je dr. Venus, koji je rekao kako je ove godine pandemija ujedinila i znanstvenu zajednicu i farmakološku industriju, s ciljem da se što prije dođe do kvalitetnog cjepiva.

Učinkovitost cjepiva provjerile su potom, ističe, sve regulatorne agencije, kako u stranim zemljama, tako i hrvatski HALMED, te je, kaže, uvjeren kako neće biti teških reakcija na cjepivo.

NOVE DOZE NAKON NOVE GODINE 

Nakon prvih 235 doza, kojima će se prvenstveno procijepiti djelatnici Covid-19 odjela virovitičke Opće bolnice, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu VPŽ i korisnici četiri doma na području naše županije, nove doze cjepiva trebale bi stići već sljedećeg tjedna, točnije u ponedjeljak, 4. siječnja.

MG 1576

Na upit kako će se provoditi cijepljenje kod svih onih koji su dosad iskazali interes za njega, kao i o mogućim kontraindikacijama, dr. Venus je odgovorio kako se zasad ne smiju cijepiti isključivo oni koji znaju da otprije imaju teške anafilaktičke reakcije na neke lijekove ili neka cjepiva te oni koji su akutno bolesni.

-Svi ostali se mogu cijepiti. Naravno, pritom se uvijek vode i mjere predostrožnosti, pa smo i sad imali pripremljenu tzv. anti šok terapiju, u slučaju da nam je trebala. Moguće nuspojave cjepiva su bol i otok na mjestu primjene cjepiva, prolazna povišena temperatura, crvenilo, što su sve nuspojave koje su zanemarive, prolazne i blage. Velika korist od cijepljenja nadmašuje eventualni potencijalni rizik- objasnio je te rekao kako se cijepljenje provodi u ukupno dvije doze, s razmakom od tri tjedna.

Tako će se, rekao je, veliki efekti cijepljenja na našem području, u suradnji s mjerama koje su na snazi, najbolje vidjeti krajem siječnja 2021. godine.

Nove doze cjepiva nalazit će se u Zavodu za javno zdravstvo sv. Rok VPŽ, a dio će biti i kod obiteljskih liječnika.

OLAKŠANJE ZA ONE NA PRVOJ LINIJI POMOĆI 

– Još ćemo vidjeti na koji način će se provoditi cijepljenje, cilj je optimalan dogovor. Razmišljamo o punktovima ili pak o tzv. mobilnim timovima poput ovih koji će ovih dana cijepiti štićenike i korisnike domova za starije – rekao je dr. Venus.

Medicinski djelatnici na prvoj su liniji obrane od koronavirusa, ali i na prvoj liniji pomoći oboljelima od Covida-19. Za razliku od mnogih građana koji imaju tek slike ove bolesti u glavi, njihova konkretna svakodnevnica je u znaku pomoći onim najtežim pacijentima, koji se bore za svaki udah, koji strepe od najgoreg i koji su potpuno ovisni o medicinskoj skrbi 24 sata na dan.

MG 1610

Među njima je i dr. Dejan Marčetić, specijalizant pulmologije u Općoj bolnici Virovitica. I on se danas, među prvima cijepio.

-Zadovoljan sam i sretan što je došao ovaj dan koji smo svi dugo čekali. Mi smo već devet mjeseci svakog dana na prvoj crti obrane, imamo teške pacijente iz cijele naše županije i drago mi je što je cjepivo konačno došlo. Svatko ima pravo na svoj odabir, mislim pritom i na one koji su zasad rekli da se sigurno ne žele cijepiti: ja sve pozivam da još jednom odvagnu sve ono ‘za’ i ‘protiv’ i vjerujem da će ‘za prevladati’ – rekao je dr. Marčetić. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”616850″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content