Prva cijepljena u Osijeku je baka Ružica: “Odlučila sam se jer mislim da je pametno slušati struku”

Sedamdesetpetogodišnja Ružica Patajac, korisnica osječkog Doma za starije u Drinskoj ulici, prva je cijepljena osoba u Osječko-baranjskoj županiji.

-Za sada je osjećaj dobar, vidjet ćemo kasnije hoće li biti nuspojava. Ne bojim se što sam se cijepila i odlučila sam se na to zato što mislim da je pametno slušati struku, ono što kažu epidemiolozi. Kroz život sam prošla sva procijepljivanja koja su bila i nikada nisam imala nikakve probleme, rekla je gospođa Ružica. Premda je korisnica Doma već 30 godina, nikada, ističe, nisu živjeli na način kako im je to sada nametnuo koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

– Život u Domu se promijenio uslijed pandemije, nema više zajedničkih druženja i okupljanja, puno stvari smo se morali odreći. Ali privikli smo se na “novo normalno” , pridržavamo se uputa Stožera i primjenjujemo sve epidemiološke mjere, ističe gospođa Ružica dodajući kako svojim “sustanarima” savjetuje cijepljenje kako bi zaštitili, sebe ali i druge.

Prema riječima Mate Lukića, ravnatelja Doma zdravlja Osijek danas će se procijepiti 30-tak korisnika Doma.

– Sutra u 9 sati se nastavlja cijepljenje, a za ovaj Dom je predviđeno ukupno 250 doza – izvijestio je Lukić.

U županijski Zavod za javno zdravstvo danas je oko 12.30 sati pristiglo 645 doza, a sve cijepivo je distrubirano na različite lokacije u tri Doma umirovljenika u Osijeku, Đakovu i Belom Manastiru, zatim Zavod za hitnu medicinsku pomoć Osječko-baranjske županije, KBC Osijek i u Opću županijsku bolnicu Našice.

-Svaki tjedan će pristizati nove doze i to jedna kutija, a “masovnije” cijepljenje bi moglo biti kroz mjesec do dva dana – izvijestila je Nataša Turić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Danas je procijepljen i jedan dio medicinskg osoblja KBC-a, a među prvima je bio dr. Ivan Radoš, predstojnik Klinike za anesteziologiju i voditelj Respiracijskog centra osječke bolnice.
-Dosad smo se cijepili zbog brojnih bolesti, mislim da naše kolege i građanstvo ne treba biti strah cijepiti se i na taj način spriječiti nepotrebne smrti u budućnosti. Trenutno imamo 50 bolesnika u Respiracijskom centru od čega je 47 na respiratoru. To su kritični bolesnici, najteži bolesnici inficirani sa Covidom, istaknuo je Radoš. (www.icv.hr, tj)