ČARI PADOBRANSTVA Tandem skokovi najprivlačniji Slavonkama: Mališanima posebno zanimljivi “leteći medvjedići”

Osječki mališani svakog sunčanog vikenda pogledom pretražuju nebo kako bi ugledali neobične pojave poput “letećih zeka ili meda”, pa čak i “Djeda Božćnjaka”, koji se u ovo doba godine znaju pojaviti iznad grada.

Naime, kako bi priuštili veselje svima onima koji ih gledaju dok padobranima lete iznad grada, te posebice razveselili djecu i njihove roditelje, članovi Aerokluba Osijek često se kostimiraju prilikom iskakanja iz zrakoplova.

-Maskiramo se na neke posebne dane poput Silvestrova ili u vrijeme poklada ili maskenbala, ali znamo navući kostime i “običnim” subotama kako bi unijeli malo radosti svima, počevši od nas samih pa do naših “vjernih pratitelja”, posebice djece koja su oduševljena kad nas vide, pričaju s osmijehom na licu padobranci Alen Mezit i Marko Žuljević.

No, vinuti se u beskrajna prostranstva neba, a onda vrtoglavo padati prema zemlji iziskuje iskustvo, znanje, a zasigurno i hrabrost. Za te zaljubljenike u padobranstvo to je neopisiv doživljaj, a svoju “letačku” strast nastoje podijeliti i sa svojim sugrađanima i sugrađankama koji se sa osnovama podobranstva mogu upoznati u školi AK Osijek.

2 1

Padobranska sekcija sa svojim nastavnim centrom godišnje obuči oko 10-ak novih padobranaca. Tečaj se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, predavanja i skokova, a sve se odvija na lokaciji sportskog aerodroma Čepin i u prostorijama AK Osijek. Nakon što odslušaju 20 sati predavanja, polaznici u praktičnoj obuci prolaze vježbe na zemlji, skokove i pakiranje padobrana, a potom slijedi skakanje iz školskog zrakoplova C-172.

Poslije završene osnovne obuke, školovanje se može nastaviti individualno gdje se onda uči slobodni pad, upravljanje pod kupolom, doskok, nakon čega padobranac početnik samostalno skuplja skokove, iskustvo i minutažu slobodnog pada kako bi pristupio polaganju za dozvolu padobranca, objašnjavaju mladići s lakoćom kao da je riječ o vožnji bicikla.

Za one koji nikad nisu iskusili čari padobranstva i slobodnog pada , najsigurniji i najbolji način je tandem skok padobranom.

-Riječ je o skoku sa iskusnim instuktorom za kojega ste privezani kao i za padobran, a instruktor brine o svemu tijekom cijelog skoka. I oni koji na početku osjećaju strah, već u prvim trenucima se oslobode i uživaju u krajoliku i cijelom događaju. Interes za padobranski tandem skok do sada su uglavnom više pokazale žene – kaže Alen.

3 1

Aeroklub Osijek prošle je godine proslavio 94. rođendan i jedan je od najstarijih sportskih društava u gradu. Pod imenom “Naša krila” djelovao je do Drugog svjetskog rata, kada je osnovano “Sportsko zrakoplovno društvo”, koje je u okviru Zrakoplovnog saveza Hrvatske postalo “Aeroklub Osijek”. Kao takav broji pet sekcija: padobransku, motornu, jedriličarsku, modelarsku te ultraku. Klub ima oko 100 aktivnih članova, a u padobranskoj, kao najjaktivnijoj sekciji je 40-ak članova. Na državnom prvenstvu u Rijeci koje je održano u listopadu prošle godine, padobranci Ak Osijek, ostvarili su najbolji rezultat i time postali prvaci države.

-Prednost je što mi imamo svoj avion, svoje pilote pa možemo i intenzivnije trenirati tijekom cijele godine. Na žalost trenutna nam situacija s koronom to ne dozvoljava jer padobranstvo nije olimpijski sport, iako se borimo postati, ali je sada na snazi zabrana Stožera. Nadamo se da ćemo uskoro ponovo početi s treninzima. Već smo osmislili neke nove vratolomije koje jedva čekamo iskušati – kažu mladići za koje padobranstvo nije samo iskakanje iz aviona već sport sa mnoštvom disciplina.

4 1

Njihove leteće pustolovine mogu se pratiti na Facebook stranici Skydive Osijek, a novosnimljeni vlogovi na You Tube kanalu, prava su atrakcija koja privlači znatiželjnike, među kojima će se zasigurno naći i oni koji će se poželjeti okušati u nebeskoj avanturi, u letu s najboljom ekipom u državi.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content