Evo kako su korisnici osječkog Doma za starije i nemoćne u svojim hobijima pronašli izlaz iz “koronakrize”

Premda je puno godina i životnog iskustva iza njih, umirovljenici smješteni u osječki Dom za starije i nemoćne, kažu kako nisu ni slutili da bi ih “ovakvo nešto” moglo zadesiti. Život u domu tijekom pandemije koronavirusa poprimio je jednu novu dimenziju i nametnuo im nova pravila. “Osuđeni” na stalni boravak samo u prostoru Doma i svojih soba, bez doticaja s vanjskim svijetom, bez posjeta, odlazaka kod svojih najmilijih, oni su ipak pronašli “izlaz” i način kako dane izolacije pretvoriti u nešto zanimljivo i korisno.

-Prije korone imali su redovne tjedne i mjesečne aktivnosti, razna događanja vezana uz blagdane, kreativnu i informatičku radionicu, druženje uz glazbu našeg volontera harmonikaša, ples i brojne druge aktivnosti i zanimacije. No, od svega toga, zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, morali smo odustati – kaže Marija Bubalo, radni terapeut u Domu za starije i nemoćne u Osijeku.

Dodaje kako je posebnu radost korisnicima pričinjavao rad u vrtu, obrezivanje ruža, uzgoj cvijeća, skupljanje lišća i druge aktivnosti vani, a koje su također prekinute dolaskom hladnijih dana. No, od svoje ljubavi prema cvijeću nije odustala nekadašnja cvjećarica Ruža Sikereš koja uz brigu o vrtnom cvijeću i onom u Domu, za blagdane i druga događanja izrađuje prekrasne cvjetne aranžmane.

-Za Božić sam napravila vijenac od suhih hortenzija. Najviše volim raditi sa svježim cvijećem ili suhim, ali poslužim se i “svilenim”. Ponekad odem na internet pa “ukradem” pokoju ideju – priznaje gospođa Ruža koja upravo izradom aranžmana krati dane u izolaciji.

A 77-godišnja Silva Filipović svoju je zanimaciju pronašla u izradi narukvica od perli, ogrlica, oslikavanju stakla, čaša, a počela je i s izradom torbi i vrećica od starih jeans hlača.

-Sve recikliram, jako sam zeleno osviještena – kroz šalu kaže Silva.

IMG 0957

Dodaje kako joj materijal nije problem jer joj stare hlače donose kćerka i unuke, boje je dobila u kreativnoj radionici, a ponešto perli je i sama kupila.

– Strašno mi teško pada što ne mogu van, imam kuću na Jugu 2, tamo imam 15 godina starog mačka, susjed ga hrani, pa mi pošalje slike, video, ali baš mi fali – kaže Silva i dodaje “Samo da ovo više završi”.

Višemjesečna izolacija 85-godišnjem Vladimiru Radiću poslužila je za jedan potpuno novi, neobičan hobi. Stotine i stotine brojeva novina utkao je u ukrasne predmete, pa su tako nastale razne košarice, ukrasne posude, pa i čak i motocikl.

-Za Božić sam napravio oko 400 komada razno raznih stvari i ukrasa. Dom mi osigurava potreban materijal, ali novine iskoristim kad ih svi pročitamo. Izrežem ih i pravim prutiće koje zatim pletem i lijepim na posude. Nikad se nisam time bavio, a na ideju sam došao tijekom višemjesečne izolacije. Kad sam stigao u Dom, prije četiri godine izrađivao sam predmete tehnikom papir-betona, no s tim nije bilo moguće nastaviti u koroni – kaže Vladimir koji nam je sa svojim rukotvorinama pozirao u predvorju Doma gdje smo, pridržavajući se epidemioloških mjera, i obavili razgovor.

Ovaj osječki ekonomist koji je u kalupima od tekućeg silikona pravio i replike muzejskih primjeraka, a akril art tehnikom i slike, priznaje kako ga je taj hobi spasio “da ne pukne” za vrijeme višemjesečne zatvorenosti u sobi.

-Tijekom koronavirusa kreativna radionica nije djelovala, ali sad s malo popuštanja, smije biti po jedna osoba u radionici, pa se onda tako izmjenjuju. S obzirom da ne znaju kakva će biti situacija, oni se već pripremaju i za uskršnje blagdane, izradu čestitiki i ukrasa, pa sad listaju neke časopise, traže ideje i vrlo su aktivni – kaže terapeutkinja Bubalo.

IMG 0945 horz

Dodaje i kako su svjesni da korisnici teško podnose izolaciju jer su zatvoreni od ožujka prošle godine, izuzev dva tjedna u lipnju kada su bili otvoreni, što je gotovo godinu dana.

– Malo je lakše kada se mogu kretati po Domu, ali kada moraju biti u sobama jako je teško. Iako i sada do pet osoba može biti u prostoriji, moraju držati distancu, nositi masku, a to je problem jer su navikli biti zajedno, imati tjelovježbu sa fizioterapeutkinjom, družiti se. Od kako je cijepljenje malo su “živnuli”, smatraju kako će se uskoro sve završiti i da će se moći vratiti svom uobičajenom načinu života – kaže Bubalo.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content