Đakić: Nužne su izmjene pojedinih odredbi u Zakonu o hrvatskim braniteljima

Nakon tri godine od svog donošenja došlo se do spoznaja da se neke odredbe u Zakonu o hrvatskim braniteljima trebaju mijenjati, a kao razlog se između ostalog navodi donošenje novih pogodnosti za Hrvatske branitelje, koje se prema sadašnjim odredbama zakona braniteljima ne mogu ostvariti, ili se realiziraju sporo.

-S obzirom na vrijeme provedeno od donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima jasno su uočene određene zapreke i nejasnoće u kojima stvarni oboljeli stradalnici iz Domovinskog rata ne mogu ostvariti svoja prava, pa je stoga nužno poboljšati i definirati činjenice koje će im omogućiti realizaciju njihovih potreba – napomenuo je saborski zastupnik Josip Đakić, navodeći primjere.

-Ako se branitelj 10 godina liječi od PTSP-a, onda je nelogično da isti ne može ostvariti 20 posto invalidnosti. U drugom slučaju, kada i dobije 20 posto prvostupanjsko, nema pravo na naknadu dok ne dobije trajno rješenje. To su samo neke od stvari koje se u Zakonu moraju popraviti i koje se moraju drugačije definirati. Postoje i ljudi koji status Hrvatskog branitelja nažalost i toliko godina nakon Domovinskog rata ni do danas nisu riješili. Radi se o naoružanim odredima Narodne zaštite u kriznim područjima kao i područjima gdje su bile angažirane manje ratne postrojbe. Tražeći ratni put za njih ili neku drugu dokumentaciju, nemoguće je ostvariti taj status. Puno je onih koji nisu mogli dobiti ni pravo na obiteljsku mirovinu, a u prijedlog Zakona uvrštena je inačica koja bi to poboljšala, odnosno kako bi bračni drugovi HRVI, mogli ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu. Dakle sve što se događa u prvom javnom savjetovanju koje prethodi prvom čitanju u raspravi koja će uslijediti poslije toga, radi se o poboljšanju inačica odgovarajućeg Zakona kako bi se olakšale stvari i kako bi se većina od njih rješavala upravo unutar Ministarstva hrvatskih branitelja – rekao je tim povodom predsjednik HVIDRA RH, ujedno i predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane, saborski zastupnik Josip Đakić.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content