KORISNI SAVJETI Virovitički kineziolog Dražen Jurković o vježbanju kao najboljem lijeku, pa čak i kod kuće

Strah koji je izazvala pandemija koronavirusa, predstavlja dobar podsjetnik da je redovito vježbanje sastavni dio života, koje predstavlja i najbolju obranu našeg tijela od bolesti. Upute o mjerama opreza s kojima smo svi dobro upoznati: samoizolacija, redovito pranje ruku, kihanje na unutrašnju stranu pregiba podlaktice i nadlaktice, dezinfekcija svih površina – neophodne su kako se ne bi zarazili ili prenijeli virus drugima.

-Redovitim vježbanjem činite dobro svome tijelu dižući mu tako imunitet kako bi se moglo boriti protiv bolesti. Uz mršavljenje i jačanje snage, tri su još razloga zašto trebamo vježbati. Kako je već rečeno, vježbajući pružamo podršku izgradnji imunološkog sustava, zatim, smanjujemo rizik od kroničnih oboljenja te jačamo mentalno zdravlje. Naravno, nikako se ne može reći kako vježbanje može zamijeniti medicinu ili kako vježbanje pomaže bolje od klasične medicine, no veliki broj studija koji se bavio ovom tematikom, pokazao je da su osobe koje su redovno vježbale imale više uspjeha u borbi s kroničnim oboljenjima – kaže virovitički profesor kineziologije Dražen Jurković.

Savjetuje i kako ostati aktivan u kući i oko nje.

-Kako bi i kod kuće osigurali dnevnu količinu aktivnosti, pokušajte smanjiti vrijeme provedeno sjedeći. Gledanje televizije, čitanje, korištenje društvenih medija ili igranje video igara često su sastavni dio naše svakodnevnice, osobito za vrijeme trajanja samoizolacije. Smanjite dugotrajno sjedenje pomoću kratkih pauza od tri do pet minuta, svakih 20 do 30 minuta. Jednostavno ustanite i istegnite se ili još bolje, prohodajte po kući ili vrtu, hodajte po stepenicama u zgradi. Uključite tjelesnu aktivnost u svakodnevnu rutinu, planiranjem aktivnosti ili aktivne pauze, bilo da vježbate sami ili u paru. Uključite se u vježbanje putem internetskog tečaja ili vježbajte online s prijateljima ili kolegama. Odredite specifično vrijeme u kojemu ćete provoditi aktivnost te se pokušajte držati rasporeda jer će vam on pomoći izgraditi redovitu rutinu. Prilagodite se novim načinima rada, učenja i obiteljskog života pod ograničenjima u vrijeme pandemije COVID-19. Motivirajte cijelu obitelj da se uključi u aktivnost, potaknite članove obitelji na provođenje zajedničkog vremena u kući, vrtu ili u prirodi, a planiranje aktivnosti sa svojom djecom putem aktivnih igara kod kuće, šetnji u parkovima ili vožnji biciklom može biti dobar način na koji se cijela obitelj može opustiti, boraviti zajedno te biti aktivna i zdrava – zaključuje Jurković.

Postavite si obiteljske ciljeve odabirom određene vrste aktivnosti, doba dana i/ili broja minuta koje ćete provoditi svaki dan vježbajući. Neka svaki član obitelji izabere vlastiti izazovan, ali realan i motivirajući čin. Bilježite svoj napredak i, ako mislite da bi vam to pomoglo, nagradite se.

(www.icv.hr, dj, foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content