Preminula poznata slatinska liječnica Marija Turk Kuči

U 82. godini preminula je poznata Slatinčanka, liječnica i autorica stručnih i literarnih radova Marija Turk Kuči. Rođena je 8. srpnja 1939 . godine u Voćinu, osnovnu školu završila je u Slatini, Gimnaziju u Virovitici, a Medicinski fakultet u Zagrebu 1966. godine. Iste godine počela je raditi kao liječnik opće medicine, kasnije specijalist opće (obiteljske) medicine u Domu zdravlja u Slatini, a od 1997. do mirovine 2006. godine radi kao samostalni zdravstveni djelatnik i vodi privatnu ordinaciju opće medicine u prostoru Doma zdravlja u Slatini.

Od 1973. godine uočava problematiku bolesti ovisnosti, a posebno alkoholom izazvane poremećaje i probleme i gleda na njih kao na javnozdravstveni problem. Od tada surađuje s Klinikom za neurologiju, psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice (tadašnje) „Dr. M. Stojanović“, današnje Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu i prof. dr. Vladimirom Hudolinom. Polazila je brojna usavršavanja i godine 1975. sudjeluje u osnivanju prvoga Kluba liječenih alkoholičara u Slatini, i do 1988. organizirala je teritorijalnu mrežu od 19 klubova liječenih alkoholičara na području Slatine i okolnih općina Mikleuš, Nova Bukovica, Voćin, Čađavica i Sopje. Tako je sa skupinom vrijednih djelatnika Doma zdravlja u Slatini razvila slatinske alkohološke programe, kroz koje su prošle tisuće obitelji, i program liječenja, rehabilitacije i njihove resocijalizacije. Marija Turk-Kuči bila je dugogodišnja predsjednica Kluba liječenih alkoholičara u Slatini, a 2014. izabrana je za prvu predsjednicu Zajednice klubova liječenih alkoholičara Virovitičko-podravske županije.

Za svoj predani rad dobila je brojna priznanja, među njima Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, Zlatnu plaketu Grada Slatine, Spomenicu Domovinskog rata, Diplomu Hrvatskog liječničkog zbora, Povelju zahvalnosti Virovitičko-podravske županije za humanitarni rad, Priznanje Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, Povelju Hrvatskog liječničkog zbora…

Posljednji ispraćaj dr. Marije Turk Kuči bit će sutra, u subotu, na gradskom groblju u Slatini. (Petar Žarković-Glas Slavonije; Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content