U OBŽ obilježen 18. Međunarodni dan sigurnijeg interneta: U spriječavanju opasnosti najvažnija je komunikacija i zdrav odnos djece i odraslih

blank

Dan sigurnog interneta, u sklopu 18. Međunarodnog dana sigurnijeg interneta, obilježen je danas i u Osječko-baranjskoj županiji i to u jedinom hrvatskom Centru za sigurniji Internet koji djeluje pri Centru za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku.

Predsjednik Centra, Tomislav Ramljak upozorio je na brojne opasnosti koje vrebaju na Internetu te je izrazio zadovoljstvo što Osječko- baranjska županija sustavno podupire i pomaže rad njihove ustanove.

Ono što je najbitnije je da se odrasle osobe koje s tom djecom provode vrijeme, informiraju o njihovim aktivnostima, jer smo nažalost svjedoci različitih opasnosti i izazova koji su opasni za živote djece. Zbog toga je neophodno da se uključimo u taj dječji virtualni svijet i da se informiramo gdje su i s kim naša djeca na internetu. Savjetujem roditeljima da se u tom svjetlu posvete promišljanju o onome što je dobro, a što eventualno može biti loše i štetno prilikom njihove izloženosti internetskim sadržajima – zaključio je Ramljak.

Dodao je kako je ove godine Centar za sigurniji Internet, zajedno sa svojim partnerima, tvrtkom A1, Domom zdravlja Osječko-baranjske županije, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, učinio Osijek i Osječko- baranjsku županiju prepoznatljivijom po boljem i kvalitetnijem mjestu za djecu, osobito u pogledu upotrebe novih tehnologija, te naglasio kako se nada da će se u projekt u budućnosti uključiti još više škola, ustanova i ostalih važnih subjekata. Podsjetio je još, kako je u sprječavanju opasnosti koje vrebaju s Interneta, najvažnija komunikacija i zdrav odnos djece i odraslih.

župan Ivan Anušić

Podršku aktivnostima Centra pružio je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ističući kako kao roditelj, i sam vodi računa o aktivnostima svoje djece u virtualnom svijetu.

– Županija se uključila u sve aktivnosti koje različite organizacije i udruge, na našem području, provode, pri čemu se posebno zahvaljujem gospodinu Ramljaku na njegovoj aktivnosti, trudu, radu i zalaganju u svemu onome što čini. Pri tome je neophodno spomenuti i Centar za djecu, mlade i obitelji koji je u izgradnji, a koji bi trebao biti gotov sljedeće godine. Kad je u pitanju sigurnost na Internetu moramo osvijestiti javnost, prije svega roditelje da djeca imaju pristup internetu kojeg mi odrasli trebamo kontrolirati i posvetiti mu pozornost, što i ja kao roditelj nastojim činiti. Internet, s druge strane može biti i od koristi i pomoći, međutim on ima i onu svoju tamnu stranu koje nijedno dijete ne bi trebalo otvoriti i upravo tu je važan nadzor i kontrola odraslih – rekao je Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije Ivana Stanić upozorila je na dobre i loše strane korištenja Interneta, te istaknula kako je nužno loše i štetne učinke nastojati pretvoriti u pozitivne i usmjeriti ih u sve one prednosti koje informacijsko komunikacijska tehnologija pruža, a koje su bile osobite vidljive u ovim izazovnim vremenima pandemije, prije svega u odgojno-obrazovnim aktivnostima.

– Isto tako i ona sociološka komponenta zahvaljujući tehnologiji nije ni u jednom trenutku bila izgubljena. Stoga bi u duhu slogana „Za bolji i sigurniji Internet“ trebali osvijestiti važnost poznavanja tog virtualnog svijeta bez obzira na dob – zaključila je Stanić.

Centar za sigurniji Internet radi na zaštiti djece u cijeloj RH upravo iz sjedišta Osječko-baranjske županije, što čini tu Županiju posebno osviještenom o važnosti prevenciji nasilja nad djecom putem novih tehnologija.

(www.icv.hr, tj)