U virovitičkom Cvrčku trajno rade na podizanju kvalitete: I odgojitelji uče, kako od djece, tako i putem edukacija tijekom cijele godine

Razgovaraju o bontonu, uče o ekologiji kroz štednju papira i recikliranju plastike, traže odgovor na pitanje kako biti dobar prijatelj, kako razgovarati o problemima i rješavati ih na miran način, sade ljekovito bilje, istražuju svijet oko sebe, modeliraju i svaki dan su sve veći „mali ljudi“. Riječ je o polaznicima Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Virovitica, koji je sa svojih 500 polaznika u redovnom programu (24 redovne skupine) i 76 djece u programu predškole danas najveći vrtić na području ne samo Virovitice, nego i cijele Virovitičko-podravske županije. Radi na čak pet lokacija, a u rujnu prošle godine otvoren je i novi objekt u naselju Sveti Đurađ.

Malo je reći da je u odgojno-obrazovnom sustavu to jedan svijet za sebe, osobito ako uzmemo u obzir razliku između jasličke skupine, djece koja su još u pelenama i stalno ovisna o svojim odgojiteljima, do onih koji već znaju oblike, brojeve i slova i koji će već ove jeseni vrtićki ruksak zamijeniti anatomskom školskom torbom.

sandra moslavac Custom

RODITELJ KAO PARTNER VRTIĆU

Prilagoditi se djetetu u svim njegovim razvojnim fazama, u dobrim i lošim danima, usmjeravati ga na vlastite kvalitete i kompetencije, ali i na odgovornost prema zajednici nešto je što odgojitelji s njima uče i prolaze baš svaki dan. Da bi to mogli, i sami se, uz sav posao koji obavljaju podižući na noge male ljude, moraju trajno educirati i raditi na sebi. Edukacija je nužna jer je ona temelj podizanja kvalitete cijele odgojno-obrazovne ustanove, kaže ravnateljica Sandra Moslavac.

A kvaliteta je pak pod povećalom roditelja, koji su danas i sami sukreatori odgojno-obrazovnog rada vrtića i koji žele da im dijete ima najbolju uslugu.

– Prošla su vremena kada je roditelj odlazio iz vrtića samo s dobivenim odgovorom na pitanje je li dijete jelo i spavalo. Odgojiteljice u današnje vrijeme kroz komunikaciju i različite oblike suradnje s roditeljima pokazuju sve svoje kompetencije. Tako roditelj kroz svakodnevnu komunikaciju dobiva pravovremene i korisne informacije, putem stručnih radionica i sastanaka educira se o temama važnim za cijelo predškolsko razdoblje života svoga djeteta – smatra S. Moslavac, ističući kako su se i u „Covid-19 godini“, 2020., uspješno prilagodili na izazove, a kojih je, kao što svi dobro znaju, bilo dosta.
Ključ dobre kvalitete je u ljudima, zaposlenicima u svim strukturama, koji svojim trudom i radom, zalaganjem i idejama doprinose da vrtić bude mjesto učenja, rasta, snalaženja, informiranja i suživota s vršnjacima, kaže S. Moslavac.

vrtic 1 Custom

VRTIĆ ZDRAVIH NAVIKA

Ovo je mjesto na kojem se odmah nakon obitelji stvaraju prve zdrave navike, dijete se ovdje uči poštovanju i dijeljenju, važnosti timskog rada, otkrivaju se prvi talenti i stvaraju prva mala velika prijateljstva. Dijete u vrtić dolazi sa svojim strahovima, željama, specifičnom obiteljskom pričom, problemima, nadama, pa je na odgojiteljima koji su s njima do 10 sati dnevno velika zadaća da prostor u kojem borave pretvore u drugi dom, gdje će se osjećati prihvaćeno, sigurno i zaštićeno, a opet slobodno pokazati tko je i što može.

Odgojitelj u svakom danu tako vidi priliku i sam naučiti nešto novo, a tijekom godine na raspolaganju su mu edukacije koje prolazi u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, ali i drugim stručnjacima s područja odgoja i obrazovanje, psihologije, pedagogije, logopedije. Zaposlenik vrtića više nije netko tko se brine samo da su djeca sretna i na sigurnom, već mora imati niz kompetencija na području komunikacije, demokratskih načela, ekologije; socio-emocionalnog razvoja, digitalne kompetencije i što bolje shvatiti ne samo svako dijete, već i njegovo djetinjstvo.

– Kvaliteta odgojno-obrazovnog rada u vrtićima teško je mjerljiva, ali virovitički vrtić održava visoku kvalitetu već duže vrijeme. Ključ svega su zaposlenici, koji su svjesni kako kvaliteta odgojno-obrazovnog rada ovisi o svima u Cvrčku. Svatko od nas svjestan je da će dijete koje je danas kod nas, sutra biti aktivan član naše zajednice, grada ili županije i zato je svakome prioritet pridonijeti zadovoljenju potreba svakog djeteta i njegovom individualnom rastu i razvoju – kaže ravnateljica, te ističe kako se zaposlenici trajno educiraju i zahvaljujući tome što je riječ o velikom kolektivu u kojem se lakše organizirati u odnosu na manje vrtiće. Prošle godine odgojno-obrazovni djelatnici prošli su tako edukacije pod nazivom „Uvodni KORAK po KORAK u radu s djecom predškolske dobi“, „Mentorska podrška u unaprjeđenju odgojno-obrazovne prakse“, sudjelovali su na Međunarodnom likovnom natječaju „Velikani hrvatske prošlosti“…

HUMANISTI OD MALIH NOGU

„Cvrčak“ je danas i dio programa „Sedmi kontinent za najmlađe“ te dio projekta „Vrtići u kvartovskom kinu“ zahvaljujući radu na podizanju svijesti o filmskoj pismenosti djece predškolske dobi kroz radionice i istraživanja u koje su bili uključeni i roditelji. O važnosti očuvanja okoliša, zdrave prehrane i zdravih navika, štednji energenata i važnosti odgovornog postupanja s otpadom uče već i oni najmlađi zahvaljujući statusu Eko vrtića koji „Cvrčak“ s ponosom nosi. Ujedno, rade i na humanosti aktivno skupljajući namirnice za Socijalnu samoposlugu „Djelo ljubavi“ i učeći kako je lijepo pomagati drugima. O smislenim igrama, razvoju govora, motorike, pjesmi, predstavama, projektima i likovno-umjetničkom stvaraju da ne govorimo – to se podrazumijeva, svakoga dana u vrtiću.

vrtic 3 Custom

Pandemija koronavirusa prošle godine dio poslova je prenijela u online sferu koja je poslužila kao most između vrtića i roditelja u situacijama kada su na snazi bile teške mjere. Praksa detaljnijeg informiranja ostala je i danas, kada se na službenoj stranici vrtića, uz informacije o konkretnoj vrtićkoj skupini, mogu pronaći i savjeti o tome kako npr. razgovarati s djetetom o potresu, poveznice za stručnu literaturu i drugi korisni savjeti iz prve ruke.

– I to je jedan od načina na koji roditelj može vrednovati rad našeg vrtića, odnosno naš rad sa svojim djetetom. Prošla godina je bila izazovna i moram stoga zahvaliti svim roditeljima na razumijevanju, kao i Gradu Virovitici na podršci koju nam trajno ukazuje ulaganjem u bolje uvjete. Zahvaljujem i svim zaposlenicima što su dio sebe utkali u ovo naše zajedništvo. Nastavljamo dalje, sa željom da kvaliteta našeg rada bude još i bolja, na radost i nas i roditelja, a ponajviše djece – zaključuje S. Moslavac.

(www.icv.hr, mlo; foto: M. Rođak, Dječji vrtić “Cvrčak”)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content