VPŽ u sklopu projekta ”Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje” dobiva sigurnu kuću

Danas (srijeda) u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održana je početna konferencija projekta ”Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje” kojeg provodi Županija u suradnji s projektnim partnerom Udrugom S.O.S Virovitica. Projekt čija je vrijednost 10.015.896,23 kuna sufinancira se u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. putem operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali”, a kroz poziv na dostavu projektnih prijedloga ”Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji”.

sigurna kuca pocetna 14 Custom

Ciljeve projekta predstavila je predsjednica udruge S.O.S. Virovitica Desa Kolesarić.

– Ovim projektom ostvarit će se uvjeti za smještaj žena koje su žrtve nasilja kako bi one na taj način dobile osnaživanje, podršku i savjetovanje koje ćemo im pružati. Riječ je zapravo o trajnom rješenju gdje ćemo osigurati smještaj za 11 korisnica kao i za dio osoba sa invaliditetom što je izuzetno značajno. Moramo biti svjesni da je nažalost nasilje u konstantnom porastu, a naša je zadaća i odgovornost pružiti podršku svima koji nasilje trpe – izjavila je.

Ciljana skupina projekta ”Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje” su stručnjaci zaposleni u sektoru socijalne skrbi, predstavnici javne vlasti, policijski i pravosudni djelatnici te stručnjaci odnosno osobe koje rade sa žrtvama nasilja u obitelji. Kroz njegovu provedbu održat će se ukupno sedam edukacija od kojih će njih četiri biti certificirane.

sigurna kuca pocetna 15 Custom

– Ono što je važno osobi koja dođe u sigurni smještaj je psihološka pomoć. Nju će i dobiti budući da imamo zaposlenu psihologinju. Nadalje, dobit će i psihosocijalnu podršku od strane socijalne radnice, dobit će podršku radnog terapeuta koji će pomagati pri izlasku iz traume. Imamo i pravnu pomoć, a moj najveći san je u nekom određenom periodu uključiti i odvjetničku pomoć što bi takvim osobama izuzetno pomoglo zbog skupih odvjetničkih naknada. Tu su nam naravno i edukacije u kojima ćemo osobe nastojati što više uputiti u samu bit problema kako bi ga uspjeli smanjiti u što je moguće višoj mjeri – dodala je.

sigurna kuca pocetna 16 Custom

Naša županija jedna je od šest županija u Hrvatskoj koje nisu imale sigurnu kuću. Srećom, i to se promijenilo.

– Žrtve obiteljskog nasilja iz naše županije bile su smještavane u sigurne kuće diljem Republike Hrvatske budući da tu mogućnost nisu imale kod nas. Ako se ne varam, mi smo jedina od preostalih šest županija bez sigurne kuće koja je poduzela nešto po tom pitanju i koja će ju uskoro i dobiti. Zapravo, najbolje bi bilo da ta kuća bude prazna, da u njoj nema žrtava nasilja, to bi značilo da smo sredstva uložili na najbolji mogući način i da smo probudili svijest kod ljudi o slučajevima obiteljskih nasilja. Prema podatcima iz 2019. godine, Virovitičko-podravska županija bila je jedna od najgorih po broju obiteljskih nasilja, a to treba spriječiti – izjavila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb Melita Sirovica.

Zadovoljstvo ovim projektom izrazio je i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

sigurna kuca pocetna 10 Custom

– Kao što je već rečeno bili smo jedna od šest županija koja nije imala sigurnu kuću, ali sada neće biti tako. Aktivnosti su pokrenute još 2019. godine od strane Županije i Vlade Republike Hrvatske da bi se upravo problem zbrinjavanja, prvenstveno žena i djece, riješio na području cijele države. Na početku priče bilo je potrebno izabrati partnera koji može pružiti sve uvjete, a njega smo pronašli u udruzi S.O.S. Virovitica čiji rad nije poznat samo na našem području, nego mogu slobodno reći i van granica Virovitičko-podravske županije – izjavio je župan Andrović.

Razdoblje provedbe ovog projekta započet će u studenom ove godine, a završetak je predviđen 30 mjeseci kasnije, u svibnju 2023. godine.

(www.icv.hr, mra, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content