Božinović: Prekršitelji ostaju bez naknade HZZ-a, početkom travnja ćemo donijeti nove mjere

U Hrvatskoj raste broj novozaraženih. Na Covid odjelima sve je više hospitaliziranih. Britanski soj je i u Hrvatskoj kako i u ostalim zemljama EU preuzeo dominaciju. Brže se širi, a sve je više i težih kliničkih slika. Stožer apelira na građane da budu odgovorni, piše Večernji.hr.

– U posljednja 24 sata zabilježen je 1891 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7600. Među njima je 1038 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata. Preminulo je 20 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 260 636 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5828 preminulo, ukupno se oporavilo 247 208 osoba od toga 665 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 23 776 osoba. Do danas je ukupno testirana 1 495 041 osoba, od toga 9 327 u posljednja 24 sata – izvijestio je Stožer.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o epidemiološkoj situaciji. U odnosu na prošli tjedan imamo porast od 32 posto. Najnižu incidenciju ima Istarska, a najvišu Primorsko-goranska županija. Na listi zemalja EU smo na 8. mjestu po incidenciji. HALMED je zaprimio 1989 sumnji na nuspojave.

– Nemamo prijava žarišta. Imamo dojava iz Splitske županije, a radi se o studentima koji su došli studirati u sklopu Erasmusa. Ostalo je horizontalno širenje u populaciji. Danas je za tri područja brojka veća od 300. To su velika brojka, naprosto se radi o širenju u populaciji – kazao je Capak.

Isporuka cjepiva

– Što se tiče najava za dolazak cjepiva nije se ništa primijenilo, AstraZeneca nam je smanjila isporuku, Pfizer točno isporučuje – kazao je Capak.

Prekršitelji ostaju bez naknade

– Upravno vijeće HZZ-a je imalo sjednicu i ono je kazalo, na tragu najava, da svi oni koji krše mjere bilo na nacionalnoj, županijskoj, općinskoj razini neće imati pravo na potpore – kazao je ministar Davor Božinović.

– Bitno je krši li netko mjere, ne zanima nas je li to usmena opomena ili prekršajni nalog ili nekakva druga radnja i tko je utvrdio. Ono što je bitno je da je registrirano kršenje epidemioloških mjera i za sve te odgovorne osobe Ravnateljstvo će poslati popis HZZ-u i te će pravne osobe izgubiti pravo na naknadu – kazao je Božinović.

Cijepljenje pred kamerama AstraZenecom

Beroš se osvrnuo na pitanje novinara o odbijanju hrvatskih građana AstraZenece.

– To je bio jedan fenomen koji je očekivan u sklopu geopolitičkih igara. Mi smo jutros htjeli poslati poruku prema struci i AstraZeneci. Volio bih povratak povjerenja u AstraZenecino cjepivo. Prema tome ono što smo napravili danas je da smo poslali snažnu poruku – kazao je Beroš.

Capak je kazao da nema točne brojke koliko se ljudi odbilo cijepiti. Dodao je da se odaziv na cijepljenje AstraZenecom popravlja.

– Hrvatska Vlada nije tome podlegla. Svatko vrlo dobro zna što je tko izjavljivao i kako je tko izvješćivao, predstavlja li neko cjepivo rizik ili ne. EU je u ovom trenutku najveći izvoznik cjepiva u svijetu. EU se drži svih onih sporazuma koji su potpisani. Mi ovdje imamo situaciju da je jedna tvrtka sklopila razne ugovore a da nije u stanju proizvesti onoliko koliko je potpisala ugovorom. Svi oni koji su potpisivali ugovor trebali bi postići dogovor. Mi imamo novo situaciju – sve ono što ste obećali niste isporučili, i to se tiče svih. To je pitanje oko kojeg će se morati sjesti i postići dogovor – kazao je Božinović.

Ugostitelji i terase

Kada govorimo o regionalnom pristupu on je opravdan. Mi smo prošle godine u predsezonu ušli s minimalnim brojem zaraženih. To ove godine nije situacija niti će biti. Znamo da će države članice procjenjivati incidenciju u svakoj našoj županiji. Zato je važno da se svi skupa, na svim razinama maksimalno angažiramo. Potrebna nam je svijest svih ne samo institucija nego i građana. Danas je Stožer usvojio prijedlog Dubrovačke županije da se njihove restriktivne mjere prošire na cijelu županiju. To govori da je taj Stožer shvatio da se vodi borba za koliko toliku uspješnu sezonu. Donio je odluku i Stožer Karlovačke županije. Ove inspekcije su krenule jučer je objavljen podatak o broju sankcija. Sve se prati uključujući i zatvaranje tih stijenki na ugostiteljskim objektima. Oni koji budu kršili mjere bit će sankcionirani i izgubit će naknadu – kazao je Božinović.

Nove mjere

– Razgovarat ćemo kao što činimo i prvog dana na razini Vlade. Pokušavam vam reći da ćemo mi napraviti okvir koji je ozbiljan i koliko će se provoditi u praksi – kazao je Božinović.

– Neće nitko ići po kućama i provjeravati li brinete li o svojim bakama, djedovima. Više manje sve je jasno. Jasno je to se treba raditi – dodao je. Kazao je da o svima nama ovisi kakva će nam biti turistička sezona.

– Mjere ističu krajem mjeseca. Početkom travnja ćemo donijeti nove mjere, sredinom travnja nove mjere. One ovisi o nama, hoće li biti samo produžavanje, hoće li biti neka restriktivnija rješenja ili će biti liberalnija – naglasio je Božinović.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content