Glazbena škola “Jan Vlašimsky” Virovitica nastavlja u stilu najboljih glazbenih škola u Hrvatskoj: Iza uspjeha svakog učenika krije se podrška mentora i roditelja

Glazbena škola „Jan Vlašimsky“ iz Virovitice pripada redu najuspješnijih glazbenih škola u Hrvatskoj, a 2019. godine dobila je i titulu najbolje. Da je to i više nego zasluženo, govore i odlični rezultati djece i njihovih učitelja na mnogobrojnim natjecanjima na kojima je škola osvajala uglavnom prva, druga i treća mjesta. Titula je to koju treba opravdati, pa vođeni tom mišlju glazbenici nastavljaju redati svoje uspjehe.

Koronavirus prošle je godine nažalost onemogućio natjecanje učenika, ali zato je ove godine održano već nekoliko natjecanja na kojima su učenici ponovno bili uspješni i tako nastavili osvajanje niza prvih, drugih i trećih nagrada te priznanja, a bilo ih je ukupno 16.

POČETAK U STILU PRVAKA

Prve nagrade u svojim kategorijama i pravo na odlazak na državno natjecanje koje će se ovaj mjesec održati u Zagrebu osvojili su učenica Leona Sever čija je mentorica Kristina Sever (solo pjevanje), Palma Ramljak, mentorica Karolina Petrović (glasovir), Lara Černi, mentorica Mirna Mihalković (bisernica), Dinko Magenhajm, mentor Jurica Perharić (brač) i Sara Vranić čija je mentorica Barbara Bogojević (solfeggio).

NASTAVNICI 1

Osim njih uspjeh osvojenim drugim i trećim nagradama te priznanjima ostvarili su Julija Prevedan (solo pjevanje), Kristian Matković, Petra Boljevčan, Ivano Đurasević i Lucija Dvojak (gitara), Marko Vidić, Una Bjelajac, Lovro Moslavac i Klara Volenik (glasovir) te Leona Sever i Nives Široki (solfeggio).

POVEZANOST KLJUČ ODLIČNOG USPJEHA

Ravnatelj Glazbene škole „Jan Vlašimsky“ Damir Mihaljević ocijenio je to odličnim uspjehom za koji su zaslužni i učenici i njihovi nastavnici, ali i roditelji učenika.

– Upravo je dobra povezanost te tri kategorije najzaslužnija za uspjeh naše glazbene škole kroz sve ovo vrijeme, kada smo iz godine u godinu redali uspjehe zbog kojih je naša glazbena škola svrstavana u red najboljih – rekao je s ponosom ravnatelj Damir Mihaljević, podsjetivši pritom da se ipak radi o školi iz manjega grada koja je na svim natjecanjima rame uz rame s glazbenim školama iz Zagreba i drugih većih sredina.

COVID-19 NE MOŽE BITI ISPRIKA

– Biti jedna od najboljih škola ili pak najbolja kako je to i bilo 2019. godine, izrazito je veliki uspjeh, ali nema opuštanja, nego treba isto, pa i bolje nastaviti i u daljnjem radu. Mnogi su se „izvlačili“ na situaciju s koronom, no mi smo, vjerujem, dokazali da se i u ovim otežanim uvjetima može kvalitetno raditi i pripremati. Tako smo u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite RH odmah pristupili sustavu rada u otežanim uvjetima. U školskim klupama imamo više od 400 polaznika, odnosno

352 učenika i studenta glazbe i oko 60 polaznika dječje Igraonice, što nam je uobičajeni godišnji prosjek. Poduzeli smo sve mjere da bi naši učenici i djelatnici bez bojazni mogli pohađati nastavu po modelu A, odnosno „licem u lice“, što znači da smo osim maski, dezinfekcijskih sredstava, redovnog provjetravanja i dezinficiranja prostorija postavili i pregrade na školskim klupama gdje se odvija teoretska nastava – kaže Mihaljević.

MIHALJEVIC

U vrijeme lockdowna, podsjeća, nastava je bila organizirana online. Da u svakom zlu ima i dobroga, pokazao je upravo primjer online suradnje.

– Učenici su sami sebi najbolji kritičari pa su se trudili snimiti što bolji uradak i poslati ga profesorima, tako da je tu bilo uistinu odličnih izvedbi.

Kada još tome dodamo i roditelje koji su svojoj djeci pružili punu podršku, onda je jasno kako je došlo do odličnih rezultata koje su naši učenici i njihovi mentori ostvarili na natjecanjima – pohvalio je učenike, nastavnike i roditelje Damir Mihaljević, te im i ovom prigodom čestitao i zahvalio na predanom radu. Zahvalio je i Gradu Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji te svima koji su dali doprinos da ova škola bude u vrhu glazbenih škola u Hrvatskoj.

UČENICI O PRIPREMAMA ZA NOVE IZAZOVE
Natjecanje nam je izvrstan model za usavršavanje ljubavi prema glazbi

Nakon ravnatelja razgovarali smo i s učenicima i njihovim nastavnicima koji će uskoro na državno glazbeno natjecanje u Zagreb. Prva nas je dočekala prvonagrađena na natjecanju u Slavonskom Brodu Lara Černi, koja je već nekoliko godina prvak u bisernici.

Kako nam je sama otkrila, prva nagrada nije je iznenadila s obzirom na prijašnja iskustva.
– Već nekoliko godina sudjelujem na županijskim, regionalnim, državnim i međunarodnim glazbenim natjecanjima i već imam uhodan sistem vježbanja. Bila sam uvjerena da nagrada neće niti sada izostati – rekla nam je ova mlada umjetnica koja pohađa 5. razred Glazbene škole kod nastavnice Mirne Mihalković.

Odmah pored Lare bio je još jedan mladi tamburaški umjetnik, Dino Magenhajm, koji na svom braču, kako neki kažu „izvodi čuda“. Dokazao je to na brojnim natjecanjima, nedavno i u Slavonskom Brodu.

– Volim tamburaška glazbala, a ta ljubav je naslijeđena od nekih članova moje obitelji koji također sviraju i vole tamburašku glazbu. Ovo je tek početak, jer ja i moj brač namjeravamo uskoro krenuti na Glazbenu akademiju – rekao nam je Dinko Magenhajm, učenik 4. razreda srednje škole, kojemu je nastavnik Jurica Perharić.

UCENICI

Smatra se da je prvi glazbeni instrument u povijesti ljudskog roda bio glas, a i danas je to vodeće „glazbalo“, neovisno radi li se o solistima ili glazbenim sastavima.
Jedna od umjetnica lijepoga glasa je sopranistica Leona Sever, koja je više put dokazala da se dobar glas daleko čuje.

– Odmalena volim pjevati što je primijetio i moj otac koji me je i uputio da pjevam pod paskom glazbenih znalaca, u mojem slučaju nastavnice i mentorice Kristine Domović. Sudjelovala sam na brojnim natjecanjima, ali tek na ovogodišnjem koje je održano u Karlovcu osvojila sam prvo mjesto. Vjerujem da je ovo moj početak ulaska među najbolje i vjerujem da ću to ostvariti i na državnom natjecanju – rekla je Leona Sever kojoj je nastavnica Kristina Domović.

Učenica 6. razreda Glazbene škole „Jan Vlašimsky“ Palma Ramljak, koja svoje glazbeno umijeće pokazuje na glasoviru, spada također u red najuspješnijih mladih glazbenika u školi, a to nam je potvrdila i njena nastavnica i mentorica Karolina Petrović. Palma također pripada i u skupinu učenika koji se nerado hvale svojim uspjesima, a svoju ljubav prema glazbi dijeli sa sestrom koja svira violinu.

– Upravo ta kombinacija violine i glasovira jako mi se svidjela, pa sam i odabrala glasovir ili klavir za svoj instrument. Osim što ću i dalje nastaviti svirati duete sa svojom sestrom, također ću se i natjecati jer smatram da je to odličan način za usavršavanje glazbenika, a vjerujem da uspjesi neće izostati, tim više što je glazba moj životni odabir – rekla nam je prva na natjecanju u Novskoj Palma Ramljak.

Za Saru Vranić kolege učenici, njena mentorica Barbara Bogojević, ali i brojni glazbeni pedagozi na natjecanjima kažu da je mladi genijalac za solfeggio.

– Priznajem da mi je na prvom mjestu solfeggio pa tek onda moj instrument glasovir, no to ne znači da ne volim svirati, dapače. No svidjelo mi se ući dublje u teoriju glazbe i na taj način otkriti što ona sve nudi. Možda kod nas nema puno solfeggista, ali su vrlo kvalitetni, a jedan dio njih ima i apsolutni sluh, što je velika prednost u ovom slučaju. Radom i trudom može se puno, pa je i meni tako uspjelo biti na prvom mjestu solfeggista u Hrvatskoj – rekla nam je slavodobitnica na natjecanju u Zadru Sara Vranić.

Svi nagrađeni učenici i njihovi nastavnici, kao i ravnatelj Damir Mihaljević vjeruju da će se ovaj uspjeh i na velikom državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa nastaviti. Ono slijedi odmah nakon održanih regionalnih natjecanja od 22. do 28. ožujka ove godine u Zagrebu.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content