HZJZ objavio nove preporuke: Nakon cijepljenja ne morate u izolaciju zbog kontakta sa zaraženom osobom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u petak je objavio Objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i karantene/samoizolacije s osvrtom na osobe koje su preboljele COVID-19 ili su cijepljene.

U odnosu na prije, sada se cijepljenje protiv COVID-19 smatra, kao i preboljenje, važećim razlogom za izuzeće od karantene i testiranje nakon bliskog kontakta s oboljelim. Preporučljivo je testiranje tek onih bliskih kontakata koji su dio kolektiva ili rade s izrazito vulnerabilnim skupinama, a s obzirom na povećane kapacitete testiranja i sniženu incidenciju bolesti, nema potrebe navoditi prioritete za testiranje kod simptomatskih osoba, objavili su iz HZJZ-a.

Karantena od 14 dana za kontakte zaraženih novim sojem

– Ako se na temelju anamneze ili rezultata screening testa za nove varijante, posumnja da bolesnik boluje od varijante virusa s većim potencijalom širenja ili koja je antigeno različita od prevladavajućih varijanti, karantena kontakata traje 14 dana – kažu iz HZJZ-a te ističu da se to trenutno odnosi na tzv. UK, brazilsku i južnoafričku varijantu virusa.

Ako sekvenciranje sojeva, koje je u toku, pokaže da je UK varijanta već široko rasprostranjena u populaciji, produljenje karantene se neće odnositi na bliske kontakte oboljelih od UK varijante.

One koji prebole koronu ili su cijepljeni ne treba testirati ako nemaju simptome

Imunokompromitirane osobe koje rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, a koje tijekom karantene nisu razvile nijedan simptom bolesti COVID-19, na svoje radno mjesto mogu se vratiti i prekinuti karantenu nakon provedenog testiranja 10. dan karantene i zaprimanja jednog negativnog rezultata testiranja. U tu svrhu koristi se PCR test.

U preporukama stoji i da osobe koje u karanteni/samoizolaciji razviju simptome bolesti COVID-a treba testirati, a u očekivanju rezultata testiranja treba ih tretirati kao oboljele. U tu svrhu može se koristiti brzi antigenski test ili PCR test.

Također, ako je osoba unazad tri mjeseca imala laboratorijski potvrđenu bolest COVID-19, ili ako je unazad tri mjeseca, a prije minimalno 14 dana primila drugu dozu cjepiva protiv COVID-19, nije potrebno testiranje ako nema jasne simptome bolesti.

(koronavirus.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content