NIŽE USPJEH ZA USPJEHOM Virovitičaninu Endiju Keresturiju priznanje HMD-a za postignute rezultate u kategoriji mladog znanstvenika

Virovitičanin Endi Keresturi, nakon što je 9. veljače obranio doktorsku disertaciju pod nazivom “Pertubacije početnih uvjeta u prognostičkom ansambl-sustavu konvektivne skale” i time postao doktor znanosti u području geofizike, a ujedno i treći doktorand u području geofizike sa šireg virovitičkog područja, danas (utorak) mu je povodom Svjetskog meteorološkog dana dodijeljeno priznanje HMD-a (Hrvatsko meteorološko društvo) za postignute rezultate u kategoriji mladog znanstvenika.

Endi je rođen 1990. u Virovitici. Godine 2008. završava Gimnaziju Petra Preradovića u Virovitici te upisuje preddiplomski studij fizike na PMF-u u Zagrebu za vrijeme kojeg prima i stipendiju Grada Virovitice. Diplomirao je na Geofizičkom odsjeku PMF-a u prosincu 2014. pri čemu je stekao zvanje magistra fizike-geofizike. Sljedeće godine upisuje poslijediplomski doktorski studij fizike smjer geofizika na istom fakultetu.

U sklopu poslijediplomskog studija, u suradnji s DHMZ-om, ZAMG-om i RC-LACE-om, odlazi na trogodišnji istraživački boravak u ZAMG u Beč. Godine 2018. zapošljava se na DHMZ-u gdje trenutno radi kao voditelj odjela za primijenjena istraživanja i modeliranje u sektoru za meteorološka istraživanja i razvoj.

Kao što smo već spomenuli, 9. veljače 2021. uspješno brani doktorsku disertaciju pod nazivom “Initial condition perturbations in a convective scale ensemble prediction system” te stječe akademski stupanj doktora znanosti u znanstvenom polju geofizike. Bavi se razvojem i unapređenjem numeričkih prognoza vremena kroz metode naknadne obrade kao i razvojem ansambl prognostičkih sustava. Izabrani je predstavnik DHMZ-a u modulu za kratkoročne ansambl prognoze vremena organizacije EUMETNET.

Uz Keresturija, priznanje HMD-a dobili su i Ksenija Gaćeša-Zaninović za nesebičan dugogodišnji istraživački rad na području meteorologije i klimatologije, kao i Anna-Maria Križanac za najbolji diplomski rad iz područja meteorologije i klimatologije.

(www.icv.hr, ts, meteohmd.hr)

Priznanje

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content