Danas (ponedjeljak) je snagu stupilo novo popuštanje mjera. Otvorene se terase kafića i restorana te se dopušteni treninzi u zatvorenom prostoru, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Ove nove mjere trajat će do 15. ožujka.
Ugostitelji od danas mogu otvoriti samo terase, a bilo kakve pregrade od stakla ili pleksiglasa moraju se maknuti ili otvoriti da zrak može nesmetano strujati tijekom cijelog radnog vremena koje može biti od 6 do 22 sata.
Stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol. Iako je prvotno glazba u ugostiteljskim objektima bila zabranjena, udruge glazbenika i ugostitelja postigle su dogovor sa Stožerom pa je ona dozvoljena, uz uvjet da ne bude preglasna.
Ovisno o veličini terase izračunava se najveći broj korisnika i mora biti vidljivo istaknut svima. Na ulazu mora biti dostupan dezinficijens, a prilikom ulaska u zatvoreni dio ugostiteljskog objekta koji je dopušten samo radi korištenja toaleta morati se nositi maska.
Nakon više od tri mjeseca kafiće su otvorili i virovitički ugostitelji. Sunčano, ali hladno jutro nije privuklo previše gostiju na terase, a građani uglavnom i dalje dolaze po kave za van, otkrili smo u razgovoru s konobarima.
Ipak, neki ugostitelji mogu biti i više nego zadovoljni prvim radnim danom, a jedna od njih je i Sanja Tomeković, vlasnica Caffe bara Mount Everest u samom centru grada. Dodatno proširivanje terase, smatra, bio je pun pogodak.
-Posla ima čak i više nego što smo očekivali. Od ranog jutra počeli su nam pristizati vjerni gosti u velikom broju, a kao što vidite, isplatilo se i proširivanje terase. Ljudi su željni ispijanja kave s pogledom na sami centar. Kao i gosti koji su oduševljeni što smo otvorili, tako smo i mi sami jedva dočekali početi s radom – izjavila nam je.
Prvi gosti počeli su stizati i na svima već poznatu i predivno uređenu terasu Caffe bara Macando.
-Nakon otvorenja terase, kako u Caffe baru Macando, tako i u Caffe baru Branko, vidimo po posjeti da su ljudi oduševljeni i da su jedva čekali da krenemo raditi. Prvi dan je pa ne možemo biti realni u očekivanju jer ćemo tek nakon nekih desetak dana vidjeti rezultate i biti pametniji. Nadam se da će nas vrijeme poslužiti i da ćemo vrlo brzo moći raditi i u zatvorenom prostoru. Sredili smo sve, poštujemo mjere i sada smo na raspolaganju našim vjernim gostima – rekao nam je vlasnik Mijo Gojević.
Ipak, svi ugostitelji složni su u jednom – čekaju dodatno poboljšanje epidemiološke slike i popuštanje mjera te rad u normalnim uvjetima.
(www.icv.hr, foto: M. Rođak)