Održana završna konferencija projekta ”Energetska obnova Paviljona IV” Doma zdravlja u Slatini

Danas (četvrtak) je u prostorima slatinskog Doma zdravlja održana završna konferencija projekta ”Energetska obnova Paviljona IV” Doma zdravlja u Slatini. Projekt je odobren u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”. Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Svrha projekta je da se energetskom obnovom zgrade osiguraju uvjeti za smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenja na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe projekta, da se smanji razina štetnih emisija CO2 u okoliš i da se korisnicima zgrade osigura kvalitetan prostor u skladu s njegovom namjenom te sigurniji i ugodniji uvjeti za boravak.

Konferenciji su, između ostalih, nazočili saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Igor Fazekaš, slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije Ivica Fotez, ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu VPŽ Lahorka Weiss, županijske pročelnice Jasna Abramović i Melita Sirovica, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač…

Ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije Ivica Fotez u uvodu je rekao:

IMG 5863

– Mojim dolaskom na funkciju ravnatelja Doma zdravlje Virovitičko-podravske županije, 2018. godine, već su neki projekti bili započeti, ja sam njih dovršavao uz pomoć Županije i jednim dijelom Grada Slatine, jer kada govorimo o uređenju ove zgrade to nije samo što vidite ovdje. Prva faza uređenja je bila izmjena vanjske stolarije, pa je zatim bilo uređenje primarne zdravstvene zaštite iz fondova EU te smo time primarnu zdravstvenu zaštitu digli na viši nivo kupnjom vrijednog ultrazvuka, nabavljena je oprema za fizikalnu terapiju i uredili smo samu fizikalnu terapiju, izgradili smo i terapijski bazen koji je hvalevrijedan tim više što smo nastavna baza Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek-ispostava Orahovica. Nakon toga krenulo se u drugi korak gdje je bilo bitno riješiti energetsku obnovu, izmjenu rasvjetnih tijela, vanjski omotač i krovište zgrade jer je propuštalo, te smo riješili temelje s obzirom na to da se fizikalna terapija nalazi u podrumskom dijelu, sada je to sve skupa odlično. Ovom energetskom obnovom našim ćemo zakupcima osigurati manje režije, jer je ušteda u svim segmentima znatna – nije skrivao zadovoljstvo dr. Ivica Fotez.

Predsjednik Županijske skupštine i bivši ravnatelj Doma zdravlja VPŽ Igor Fazekaš:

IMG 5870

– Posebno sam sretan i zadovoljan što je priča Doma zdravlja u Slatini gotova u ovoj fazi. Kada sam postao ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, 2014. godine, zajedno sa tadašnjim županom Tomislavom Tolušićem te uz veliku potporu saborskog zastupnika Josipa Đakića, osmišljena je priču uređenja svih ambulanti na području županije, svih zgrada domova zdravlja, po modelu kako smo to napravili i sa školama. Ponosan sam na činjenicu što smo, osim ove energetske obnove Paviljona IV., još 2016. godine nabavili za Dom zdravlja Slatina novi rendgen uređaj kakav ima KBC Osijek, napravljena je sanacija centralnog grijanja, promijenjena je vanjska stolarija, počela je priprema za uređenje ordinacije fizikalne medicine i rehabilitacija, kupljen je ultrazvuk, sanirana je zgrada iznutra, a ovo sada i izvana, i ovo je točka na ”i” jednog velikog projekta. Iznimno mi je drago što je doktor Fotez nastavio tamo gdje sam ja započeo. Iskoristio bih ovu priliku i zahvalio se Županiji i županu Androviću, kao i saborskom zastupniku Đakiću na pomoći i uvjeren sam da ćemo u vremenu koje je pred nama stvoriti pretpostavke za nove projekte, kako na području Virovitičko-podravske županije, tako i na prostoru grada Slatine – rekao je Fazekaš.

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović je naglasio:

IMG 5877

– Veliko mi je zadovoljstvo što je završen još jedan veliki projekt vezan za zdravstvo, a to je energetska obnova Paviljona IV zgrade Doma zdravlje ovdje u Slatini. To je jedan od četiri projekata koji su bili vezani za zdravstvo i za energetsku obnovu zdravstvenih institucija. Uz ovaj Dom zdravlja tu su zgrada Opće medicine u Virovitici, ambulanta u Bušetini i ambulanta u Suhopolju. Vrijednost ovih radova je nešto više od četiri milijuna i dvjesto tisuća kuna, a nositelj je Virovitičko-podravske županija, odnosno dijelom su sredstva Županije, dijelom sredstva Europske unije. Ako uzmemo u obzir sva sredstva koja su utrošena u energetske obnove i za ostale domove zdravlja na području naše županije, možemo reći da se radi o deset milijuna kuna uloženih samo u energetske obnove zdravstvenih institucija. Ova zgrada u je dobila novo ruho i prije svega uštede, ali i bolje uvjete za rad liječnicima, a i pacijentima. Ovaj mjesec je godina dana kako je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom u našoj županiji i, evo, uz tih godinu dana borbe svih zdravstvenih djelatnika s COVID-om, uspješno su okončani i radovi na ovoj zgradi Doma zdravlja u Slatini. Županija priprema nove projekte za neke nove natječaje, za neko novo financijsko razdoblje, te ćemo nastaviti ulagati u zdravstvo na području cijele županije – istaknuo je župan Andrović

U video prezentaciji nazočne je kroz projekt proveo voditelj Odjela za pripremu programa i projekata Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA Tihomir Kiš.

Radove na energetskoj obnovi Paviljona IV izvela je tvrtka Građenje Marković. Nositelj projekta, vrijednog 4.285.028 kuna, bila je Virovitičko-podravska županija, a nastao je u suradnji s VIDRA-om, Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

IMG 5857

Projektom je izrađena toplinska zaštitna ovojnica koja obuhvaća: zidove pročelja zgrade, stropove iznad vanjskog prostora, postavljeni su krovni prozori, postavljena je izolacija ravnog i kosog krova kao i izolacija zida u tlu. Zamijenjena je kompletne postojeća opća rasvjeta te dio električnih instalacija.  Razdvojena su mjerna mjesta za vodovod i napajanje električne energije. Energetska ušteda toplinske energije iznosi 56 posto na godišnjoj razini, a zgrada je iz D skočila u B razred.

(www.icv.hr, adf, vpz.hr; Foto: D. Fišli)

image001

[g-gallery gid=”623756″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content