Plenković: Vlada više nego pripravna nabaviti Sputnjik V, Beroš otkrio gdje je sve prisutan britanski soj

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je Vlada više nego pripravna nabaviti rusko cjepivo Sputnjik V kada ga Europska agencija za lijekove odobri, piše Večernji.hr.

Plenković je na sjednici Vlade rekao da je Vlada od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o cjepivu Sputnjik V te istaknuo da je očito započeta formalna procedura da ga EMA odobri.

– Učinit ćemo sve bilateralno da vidimo detalje. Kada Agencija odobri cjepivo mi smo više nego pripravni da ga nabavimo i dodatno stavimo u funkciju zaštite građana od pandemije – poručio je premijer.

Tijekom ožujka se očekuje odobrenje EMA-e za cjepivo Johnson&Johnson, što je, rekao je, novih 900.000 doza u dolasku, u određenoj u dinamici distribucije. Naveo je da je što se tiče cjepiva prema dosadašnjim podacima utrošeno više od 242.000 doza, od čega je jednu dozu primilo 121.000 ljudi, a 60.000 ljudi obje doze. Dodao je i da se preko portala Cjepise u tri dana prijavilo 42.500 ljudi, a preko besplatnog telefona 0800 0011 javilo se oko 3000 ljudi.

Plenković je istaknuo da i dalje imamo relativno dobru epidemiološku situaciju. Po tjednoj incidenciji smo na četvrtom najboljem mjestu unutar EU te imamo najmanju incidenciju među mediteranskim zemljama i drugu najmanju među zemljama srednje Europe, rekao je.

Premda bilježimo određeni rast proteklih dana, prošlog tjedna 26 posto, a ovaj tjedan rast od 20 posto bili smo, kazao je, u prilici da se ponovno omogući rad ugostiteljskih objekata i vrate treninzi. Ističući da se radilo o iskoraku ka što normalnijem načinu života, apelirao je da se na tom tragu zadrži oprez kako bi održali trend smanjenja broja hospitaliziranih, preminulih i onih na respiratoru.

S obzirom da u pojedinim županijama bilježimo žarišta, županijski stožeri u dogovoru sa Nacionalnim stožerom donose i strože mjere kako bi se obuzdalo eventualno novo širenje epidemije.

Ministar Vili Beroš osvrnuo se na stanje s koronavirusom u Hrvatskoj. Rekao je kako HZJZ šalje 10 posto nasumično odabranih pozitivnih testova europskom Centru za sprječavanje i kontrolu bolesti.

– Do sada je poslano malo više od 1000 uzoraka, a za 350 poznati su rezultati. 99 uzoraka pozivivno je na UK, dva na afričku te četiri na njurošku varijantu – rekao je Beroš. Dodao je kako je UK varijanta prisutna u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ima i pozitivnih uzoraka u Zagrebu.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content