Sa slavonskim proizvođačima potpisani ugovori vrijedni 77,5 milijuna kuna: Najveću potporu dobio projekt tvrtke Ravlić

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i osječko-baranjski župan Ivan Anušić sa suradnicima na današnjem (ponedjeljak) sastanku u Osijeku razgovarali su u vezi izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, zatim o sustavima navodnjavanja, stanju u mljekarskom sektoru te o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem.

– U razgovoru o svim temama koje smo otvorili naišli smo na potpuno razumijevanje ministrice, kao i za njihovo rješenje – rekao je župan Anušić.

Ministrica Vučković je naglasila spremnost Ministarstva da i financijski podrži projekt izgradnje RDC-a kao važne, buduće riznice hrane za povezivanje hrvatskih primarnih proizvođača, otkupljivača i prerađivača vrijednih proizvoda Osječko-baranjske županije.

– Projekt RDC-a je aneksom postao dio Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem, a uskoro će se znati točno koliko će se sredstava osigurati iz europskih fondova, a koliko iz državnog proračuna – rekla je ministrica i dodala da u ovom trenutku Ministarstvo poljoprivrede najvećim dijelom financira tri projekta navodnjavanja u Osječko-baranjskoj županiji.

Nakon radnog sastanka ministrica Vučković uručila je ugovore o financiranju u provedbi mjere “M4 Ulaganja u fizičku imovinu” te ugovore o financiranju u provedbi mjere “M6 Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja” za 10 korisnika s područja Osječko-baranjske županije.

– Riječ je o potporama iz Programa ruralnog razvoja. Među danas potpisanim ugovorima su dva prerađivača koji su dobili ugovore za razvoj u sektoru prerade mesa, zatim jedan poljoprivrednik za projekt razvoja u sektoru tovnog govedarstva, tri projekta se odnose na poticanje korištenja obnovljivih izvora energije te dva projekta za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, što je također naša važna mjera i što praktično čini život na hrvatskom selu diverzificiranijim, ljepšim i atraktivnijim – rekla je ministrica.

U proteklih šest godina iz Programa ruralnog razvoja na području OBŽ ugovoreni su projekti u vrijednosti više od dvije milijarde kuna, od čega je isplaćeno više od 1,6 milijardu kuna, a doda li se tomu sredstva iz Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda onda ugovorena sredstva iznose više od 6 milijardi kuna pri čemu je već isplaćeno više od 5,7 milijardi kuna.

Ministrica je danas uručila ugovore za projekte u kojima ukupna vrijednost ulaganja iznosi 77,5 milijuna kuna, od čega su odobrene potpore u iznosu od 41,2 milijuna kuna. Najveću vrijednost ima projekt Dogradnja i opremanje pogona prerade mesa tvrtke Ravlić (54 milijuna kuna s tim da je vrijednost potpore 26,9 milijuna kuna), slijede Izgradnja fotonaponske elektrane i pratećih sadržaja Vego centar (11,1 milijuna kuna, a potpore 7,4 milijuna kuna), Fotonaponska elektrana za vlastite potrebe tvrtke Žito (4,5 milijuna kuna, a potpore su 2,2 milijuna kuna), Opremanje prerade i izravne prodaje rakije Obrta Đanić (2,1 milijun kuna, a potpore su 1,3 milijuna kuna), a ostali nositelji projekata su Cret proizvodnja, Obrt za poljoprivredu Tid-solara, Poljoprivredno gospodarstvo Tokić, Obrt za poljoprivredu Agro Djurinski, OPG Ćosić Mario i OPG Blagojević Nenad.

– Za MI Ravlić ovaj projekt je izuzetno značajan jer nadmašuje samu tvrtku te predstavlja korak u ruralnom razvoju Slavonije i Baranje, pa i Hrvatske. Njegova vrijednost je 54 milijuna kuna od čega će 27 milijuna kuna biti dodijeljeno iz bespovratnih sredstava EU fondova. Projekt će omogućiti dodatni razvoj Osječko-baranjske županije, naše proizvodne kapacitete povećat ćemo tri puta, uvesti nove tehnologije, otvoriti još 50 novih radnih mjesta u pogonu u Petrijevcima, proširit ćemo i ojačati našu suradnju s više od 300 kooperanata, malih i srednjih OPG-ova s kojima poslujemo – rekao je Mario Ravlić, predsjednik Uprave Ravlić d.o.o.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content