VIROVITIČKO VIJEĆE Posljednja sjednica u ovom sazivu, aktualac u znaku pitanja o gospodarstvu i komunalnoj infrastrukturi

Danas (srijeda) je održana 38. sjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice, ujedno i posljednja u ovom sazivu. Vijećnici su usvojili sve točke dnevnog reda, između ostalog i izvješća o radu odgojno-obrazovnih ustanova (vrtića i škola),  ustanova u kulturi, turističke i sportske zajednice Grada, Javne vatrogasne postrojbe, odluku o izmjenama u izvršavanju proračuna, kao i odluke koje se odnose na pružanje usluga prikupljanja otpada i drugo.

Samoj sjednici prethodio je aktualni sat, na kojem su predstavnici klubova vijećnika i nezavisni vijećnici postavili pitanja vezana uz ulaganje u gospodarstvo, komunalnu infrastrukturu i ekologiju.

IMG 20210331 164455

TISUĆU EURA ZA KVADRAT IZ PROGRAMA POS-A?

Miljenka Sabu (HDZ-HSLS-HSP AS) zanimalo je, između ostalog, kakav je interes mladih obitelji za kuće iz programa POS-a.

Gradonačelnik Ivica Kirin rekao je kako je interes premašio očekivanja, budući da se javilo tridesetak obitelji, a plan je bio graditi deset kuća u nizu. Anketa, naime, još traje. Govoreći o uvjetima, naglasio je kako će se Grad odreći svih davanja i troškova, kako bi cijena nekretnine građanima bila što povoljnija.

-Želja nam je osigurati cijenu kvadrata od oko tisuću eura, ne više, budući da se sami odričemo svih svojih troškova. Tu ćemo cijenu pokušati dogovoriti s bankama i APN-om, iako smo svjesni da su u građevinarstvu zbog potrebne obnove potresom pogođenih područja, kao i manjka te vrste operative na terenu, cijene znatno skočile – istaknuo je I. Kirin. Usporedio je program izgradnje u drugim gradovima i rekao kako se cijena kvadrata za obiteljsku kuću po sustavu POS-a u kontinentalnoj Hrvatskoj kreće između 1000 i 1300 eura po kvadratu te da će Virovitica, sukladno svojoj veličini i broju stanovnika, maksimalno nastojati zadržati tu, najnižu cijenu.

KOLEKTOR U STROSSMAYEROVOJ 

Nezavisna vijećnica Nada Bartolić postavila je, između ostalog, i pitanje kolektora u Strossmayerovoj ulici. Izrazila je zabrinutost da neće moći u potpunosti obuhvatiti prihvat svih količina otpadnih voda koje dolaze iz velike virovitičke Megazone Zapad 2, budući da je spojen s Korijom i Špišić Bukovicom. – Iz promjena urbanističkog plana grada jasno se vidi da je planirano da se taj kolektor spoji sa Strossmayerovom ulicom. Je li kanalizacijski sustav sposoban primiti svu tu otpadnu, fekalnu vodu ili će za stanovnike tog područja spajanje značiti problem i redovno plavljenje domaćinstava? – pitala je N. Bartolić.

Odgovorio joj je Damir Marenić, zamjenik virovitičkog gradonačelnika. Rekao je kako je pri projektiranju Aglomeracije Virovitica uključen i rasteretni kolektor upravo kroz Megazonu Zapad 2, kako bi svu prikupljenu vodu s područja Korije, Š. Bukovice, Lozana, a kasnije i Vukosavljevice usmjerio da ne ide u centar.

Međutim, on nije prošao u studijima i prihvatljivim troškovima. – Nije prošao upravo zbog priključaka, pa smo morali raditi intervenciju u Strossmayerovoj ulici i mislim da se već sad vide poboljšanja s tim novim kolektorom. Moram napomenuti kako i dalje ne odustajemo od rasteretnog kolektora u Megazoni zapad 2, a njegova izgradnja ovisit će o izgradnji komunalne infrastrukture u toj zoni – rekao je D. Marenić.

IMG 20210331 164046

ENEGETSKI RAZVITAK I PRVI LJUBAVNI KORACI 

Siniša Prpić (HSPD-MOST) pitao je gradonačelnika je li izmjerena razina temperature zraka u centru Virovitice, budući da je prije dvije godine na tom području, zbog projekta obnove Dvorca i parka posječeno oko 300 stabala. Povezao je to pitanje s odlukom o prihvaćanju Akcijskog plana energetski i klimatski održivog  razvitka (SECAP), a koja se našla na današnjem dnevnom redu. Implicirao je povećanje temperature u centru zbog posjećenog drveća, na smanjenu proizvodnju kisika, a zatim i ukazao na sentimentalnu važnost bivšeg parka.

-Sjetite se da su se na tim klupama učili prvi ljubavni koraci. Iznutra mrak, vani svjetlo, lijepo. Mladi ih danas umjesto u centru moraju ići učiti na ribnjake. Potjerali ste ih iz centra – rekao je  s dozom humora S. Prpić.

Gradonačelnik mu je odgovorio kako je rušenje drveća bila u skladu s projektom i strukom tijekom projekta obnove Dvorca i Parka, a da se novi Akcijski plan odnosi na smanjenje stakleničkih plinova na području Virovitice za najmanje 55 posto do 2030. godine. Grad to planira ostvariti uz pomoć učinkovitije upotrebe energije te obnovljivim izvorima energije kao što su geotermalni izvori.

Osvrnuvši se na „ljubavne korake“ u bivšem parku, I. Kirin je rekao kako mora podsjetiti i na to da su klupe zaista bile mjesto ljubavnih susreta, ali da je park kao takav zapravo većinu vremena bio pust i napušten. – Moram vas zato podsjetiti baš na te stare klupe, na staze, na blato nakon svake kiše, na gačke i rupe, pa i lisice koje su građani znali viđati u starom parku po noći. Danas je park mjesto koje okuplja ljude svih generacija, gotovo u svako doba dana, čemu ste i vi, kao i ja, i svi vijećnici ovdje, svjedoci – rekao je Kirin.

IMG 20210331 163722

Na posljednjoj sjednici vijećnici su usvojili 25 točaka dnevnog reda, ukupno 701 u ovom sazivu, rekla je na kraju sjednice predsjednica Vijeća Lahorka Weiss. Vijećnici su u ove četiri godine održali 38 sjednica Vijeća i 140 sjednica odbora koje su prethodile samom vijeću na kojem se glasovalo o odlukama. U okviru Vijeća, naime, djeluju odbori za statutarno-pravna pitanja, društvene djelatnosti te financije i proračun.

-Htjela bih ovim putem još jednom zahvaliti svim vijećnicima i vijećnicama na radu i sudjelovanju, ne samo na Vijeću, već i na svim odborima, sastancima, na međustranačkom radu. Pokazali smo da, iako ponekad razmišljamo drugačije, zajednički donosimo sve važne odluke za naše građane. U ovom mandatu, Vijeće je puno odluka donijelo jednoglasno i to me veseli. Svim vijećnicima i vijećnicama želim puno uspjeha u radu i privatnom životu u nadolazećem periodu. Nadam se da će se nastaviti truditi i raditi na svim mjestima u kojima rade naši sugrađani, i dalje prenositi njihove probleme i gledati kako ih riješiti – rekla je Lahorka Weiss koja je ujedno u ime cijelog vijeća svima poželjela sretan i blagoslovljen Uskrs.

Čestitke u povodu Uskrsa uputio je i gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima, kao i oporba.(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content