Županijski projekti u općinama Miholjštine: Najviše znače mladima, gospodarstvenicima, djeci i umirovljenicima

U sklopu radnog posjeta Miholjštini, župan Ivan Anušić posjetio je i Općinu Magadenovac, u kojoj u 6 naselja živi oko 2.000 stanovnika, te je u pratnji načelnika Stjepana Živkovića i njihovih suradnika obišao energetski obnovljenu i opremljenu zgradu Zdravstvene stanice u Magadenovcu.

– Ulaganja u Zdravstvenu stanicu Magadenovac mogu biti i dokaz da kako mislimo na svaki kutak Osječko-baranjske županije. Za kvalitetan rad ove ambulante uloženo je 2,8 milijuna kuna, sada ima vrhunsku opremu, a dentalna i obiteljska pokriva 800 pacijenata – rekao ravnatelj Doma zdravlja OBŽ Mato Lukić.

– Općina Magadenovac je jedna od manjih općina u Osječko-baranjskoj županiji, ali i općina koja ima izuzetno kvalitetne vlastite prihode i načelnika koji svojim radom i angažmanom dosta radi i investira na ovom području. Investicije Županije su velike i na području Općine Magadenovac, iznose točno pet milijuna kuna u protekle četiri godine. Izdvojio bih energetsku obnovu Zdravstvene stanice Magadenovac te njeno opremanje kardiološko-pulmološkim i stomatološkim uređajima, zatim energetsku obnovu zgrade Osnovne škole Matija Gubec u iznosu 1,66 milijuna kuna. Županija i Općina zajedno sudjeluju u projektu besplatnog školskog obroka za sve osnovnoškolce i drugim projektima- istaknuo je Anušić.

Govoreći o aktualnim projektima, načelnik Stjepan Živković istaknuo je izgradnju polivalentnog mjesnog doma koji se realizira preko fondova EU. Investicija teži pet milijuna kuna, a radovi su pri kraju, zatim da je preko LAG-a Karašica završeno parkiralište u vrijednosti 400.000 kuna.

– Više volim govoriti o projektima za ljude, a to su projekti koji puno znače našim mladima, gospodarstvenicima, djeci i umirovljenicima. Imamo tako tri projekta Zaželi, jedan samostalno, drugi s Donjim Miholjcem i treći preko LAG Karašica te novi projekt za ruralna područja vrijedan 1,5 milijuna kuna. Projekti Zaželi vrijede više od 2 milijuna kuna, zapošljavaju 30 osoba koje skrbe o 130 korisnika. Preko fondova smo zaposlili određeni broj ljudi, no više bih volio da gospodarstvo zapošljava, a lokalna uprava stvara uvjete, što je naš cilj- rekao je načelnik Živković, dodajući kako je Općina pripremila dva višemilijunska projekta.od kojih je jedan Poslovna zona koja će imati specifične uvjete kojim žele privući investitore.

mini 2 1

I u Općini Viljevo u tijeku je niz projekata, uostalom u zadnje četiri godine realizirani su u vrijednosti 15 milijuna kuna.

– Zajedno s načelnikom Općine Viljevo u protekle četiri godine realizirali smo niz projekata ukupne vrijednosti 3,5 milijuna kuna. Neki od najvažnijih projekata su energetska obnova zgrade Područne škole u Kapelni za što je Županija izdvojila 450.000 kuna, potom obnova županijske ceste Kapelna-Kućanci vrijednosti 1,3 milijuna kuna, ali i osiguravanje besplatne školske prehrane za sve osnovnoškolce. Uskoro ćemo krenuti u realizaciju izgradnje i opremanja ambulante za sve mještane. Ono što je specifično za Općinu Viljevo su dva sustava navodnjavanja; SN Donji Miholjac-Viljevo površine 1.260 hektara za koji se trenutno izrađuje projektna dokumentacija te SN Kapelna površine 680 hektara, također u fazi projektiranja. Ova dva sustava pokrivat će gotovo 2.000 hektara i nakon izgradnje bit će na raspolaganju poljoprivrednicima kako bi postali konkurentniji u proizvodnji. Nadam se da ćemo u ovakvoj sinergiji nastaviti surađivati i u budućnosti – rekao je župan Ivan Anušić.

Prema riječima načelnik Dominika Kneževića najveća investicija Općina Viljevo bila je izgradnja dječjeg vrtića financirana iz Mjere 7.4.1. Ruralnog razvoja, a koja je bila neophodna radi ostvarivanja osnovnih uvjeta za ostanak mladih na području općine.

– Tu su i drugi projekti poput izgradnje ambulante i pomoći u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa koji su bili uvjet za početak realizacije izgradnje novog centra Viljevo, a koji će se sastojati od novog vatrogasnog doma, ambulante, poslovno-stambene jedinice i polivalentne dvorane. Također, zahvaljujući Osječko-baranjskoj županiji, u proteklom je razdoblju energetski obnovljena škola, sufinanciran je besplatni školski obrok za sve osnovnoškolce, a ostvarena su i značajna ulaganja u prometnu infrastrukturu – naglasio je načelnik Knežević.

Izvrstan primjer zaokruženog ciklusa prehrambene proizvodnje u malom viđen je u Osnovnoj školi Ante Starčevića Viljevo, čija je ravnateljica Blaženka Škrlec objasnila da u školskom povrtnjaku uzgajaju namirnice koje onda pripremaju učenicima, a obrok se, nakon pripreme u matičnoj školi, razvozi i u područne škole. Djeca kuhane obroke imaju četiri puta tjedno.

– Zahvaljujući odličnoj suradnji s Osječko-baranjskom županijom možemo na kvalitetan način realizirati projekt „Školski obrok za sve“ koji je u našoj školi zaživio u pravom smislu riječi. Namirnice koje pripremamo uzgajamo u našem povrtnjaku i u plasteniku. Učenici sudjeluju u sjetvi, ubiranju plodova, općenito brizi za nasade čime zaokružujemo ciklus proizvodnje hrane jer sav organski otpad kompostiramo – objasnila je ravnateljica. (www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content