60 godina slavonskog mora – prelijepog orahovačkog jezera: Biserno oko prirode koje čuva ljubav i prijateljstvo

Orahovačko jezero – slavonsko more ove godine slavi veliki jubilej, punih 60 godina izgradnje i rada. Mnoge generacije odrastale su uz jezero, ovdje su rodile mnoge prve ljubavi, brakovi, fotografirali su se mladenci, jela ponajbolja jela prepoznatljive slavonske gastronomije, dolazila su velika imena iz sfere hrvatskog sporta, javnog i političkog života… Jednostavno, Jezero je jedan od zaštitnih znakova i najvećih prepoznatljivosti Orahovice punih 60 godina, a sve je počelo davne 1961. kada su prvi kupači zaplivali vodom orahovačkog jezera. No, treba reći kako se ideja rodila krajem 1960. i tada je jedan novinar pišući o Jezeru napisao:

Jezero 80. ih1 Custom

 – U Jezeru se ogledavaju ruševine Ružica grada, koja je nadomak ruke, a opet daleko. Čini se da se nalazi negdje gore u bijelim oblacima koji se ispražnjeni navlače iznad obronaka Papuka, a odande se širi prekrasan pogled na bujne klance, na divne šume koje su tamne u čistom treperavom zraku koji mami i opija. I dolazit će ljudi. Dolazit će da se odmore, da se osvježe, slušat će legende o tome kako je u zidine zazidana djevojka, lijepa Ružica… Zašto? Kako? O tome se malo zna. A trebalo bi se znati, trebalo bi tu legendu oživjeti za priču, za konake, za poglede u Podravinu, za dokolicu turistima, koji će doći u ovaj kraj, koji će dolaziti u ovaj kraj. Točno je rekao jedan od diskutanata, “Jezero se ne gradi za godinu – dvije, već za budućnost, jer sadašnjost već znači prošlost, pa prema tome, ako se već upuštamo u tako značajnu izgradnju, učinimo je bar značajnom toliko koliko očekujemo od budućnosti“ – zapisano je. Šezdesetih godina puno se radi na ozelenjavanju površina oko upravnih zgrada, proširenja školskog botaničkog vrta, livade uz kupališni park, drvoredi kroz ulice te zelene površine uz nove stambene objekte, privatna dvorišta i pretkućnice.  Udolina valovitih obronaka Papuka nadomak Orahovice 1961. godine pregrađena je branom. Napravljeno je planinsko umjetno jezero. To je bio povod za novi pohod turista u Orahovicu. Po šumi su nikle drvene kućice za odmor, po brdu vikendice.

Jezero nekada 1 Custom

– Graditelji su oblikovali dno udoline, pregradili je širokim umjetnim nasipom, uredili obale i dobili planinsko jezero površine 1,7 hektara s 570 metara uređene obale. Zelenilo šumovitog okoliša, svježi planinski zrak i bistra izvorska voda postali su meta tisućama kupača i turista. Na orahovačko jezero nisu dolazili izletnici samo iz orahovačkog okruženja. Posebno je mnogo gostiju dolazilo iz Osijeka. Nije im trebalo puno vremena da dožive sve ljepote i romantični ugođaj ovog podneblja. Na šumovitoj strmoj padini uz vijugavu šetnicu prema Ružici gradu osječka su poduzeća izgradila drvena zdanja. Ovi objekti bili su puni gostiju tijekom cijele ljetne turističke sezone– zabilježio je crtice iz novije povijesti Jezera orahovački kroničar amater Ivan Grgurić.

Jezero 1995. Custom

A kada pišemo o povijesti orahovačkog jezera, treba svakako spomenuti ime jedne istinske orahovačke legende, gospodina Franje Hocenskog koji je jedan od najzaslužnijih Orahovčana za izgradnju umjetnog jezera, a unio je neiscrpan trud i rad na promociji turizma i bio dugogodišnji, više nego uspješni, predsjednik Turističke zajednice Grada Orahovice. Upravo zahvaljujući njemu Orahovica danas ima prelijepo kupalište.

Kroničar Ivan Grgurić u svojim je zapisima opisao i nesretno puknuće brane na jezeru 2005. godine uslijed koje je iscurila voda iz Jezera.

– Površinske vode, posebice za vrijeme ljetnih pljuskova, izravno su se slijevale u jezero onečišćavajući ga erozivnim površinskim materijalom. Sustav odvodnje godinama nije održavan. Svojom nepredvidivom snagom voda je učinila svoje. Postepeno si je napravila put, nasip je popustio, brana puknula i voda iz jezera istekla je u nepovrat. Ta je havarija 2005. godine bila prekretnica za sudbinu orahovačkog jezera. Itekako se puno sredstava uložilo u njegovu obnovu. Ugrađen je novi suvremeni sustav odvodnje. S dna jezera izvađeno je oko 140 kubika mulja. Uređeno je dno jezera. Isto tako zamijenjeni su cjevovodi za dotok vode. Obala jezera utvrđena je zidom s kamenom oblogom u betonu. Tako površinske vode usmjerene su sustavom odvodnje pokraj jezera i više se ne slijevaju u njega– piše Grgurić.   

1208jezero Custom

Na Jezeru se prije ove nesretne korone u ljetnim vrućinama posebno svake nedjelje okupljalo dnevno i do 10 tisuća ljudi, a sezone bilježile preko 200 tisuća posjetitelja iz cijele kontinentalne Hrvatske. Orahovačko jezero dobilo je prestižne nagrade za svoju ljepotu pa je tako  2012. od Hrvatske gospodarske komora i Hrvatska radiotelevizije i dobilo nagradu “Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku” za najuređeniju kopnenu plažu Hrvatske te najčišću vodu kopnenih voda Hrvatske. Teško je danas pronaći riječi za opisati Jezero, a možda najbolje rečenice složio je Ivan Grgurić.

– Svaki od posjetitelja nađe svoj sadržaj. Kupači se poslije uživanja u bistroj vodi ovog planinskog ogledala mogu ispružiti na travnatoj obali, sunčati se ili se u sjeni drveća prepustiti umilnoj ptičjoj glazbi. Zaljubljenici u prirodu mogu se strmim stazama popeti do Ružice grada. Pri pogledu na ispruženu ravnicu zastaje dah. U hladovini drveća titraju vatrice, plijeni miris roštilja, gurmani uživaju, a oznojeni sportaši bore se za loptu. Kad se izdovolje svih tih užitaka svi ponovno potraže osvježenje u bistroj jezerskoj vodi. Tako je na orahovačkom jezeru danas. Već ovakva razglednica  uređenog orahovačkog jezera kako izgleda danas, zasigurno je vodeća turistička atrakcija istočne Hrvatske. Izletnik ili pak putnik namjernik koji ga posjeti dolazi ponovo – zaključio je u svom tekstu Grgurić.

Jezero danas 1 Custom

Jezero dobiva novu dimenziju budućnosti

Priča o jezeru ide dalje, ako sve bude prema najavama, ove jeseni bit će ”zakopane prve lopate” na velikom projektu ”Jezero-Hercegovac-Ružica grad” vrijednom 81 milijun kuna putem programa ”Slavonija, Baranja i Srijem” Vlade RH u sklopu kojeg će na ovom najposjećenijem kupalištu u Slavoniji niknuti Turističko-rekreacijski centar s odmaralištem za djecu na četiri etaže i 14 bungalova. Uz odmaralište i bungalove bit će izgrađeni i sportski tereni u “rupi” iza jezera, potom dječje igralište s mini tribinama (betonske stepenice kao na plaži kupališta) te sportska rasvjeta. Podnica će imati demontažni pokrov da se sportska podloga zaštiti za vrijeme Ferragosta. Ukupno će oko Jezera biti smještaj za 80 osoba, 52 u odmaralištu i to na dva kata. Bit će tu dvokrevetni apartmani i dvokrevetne sobe od kojih je po jedna soba na svakom katu prilagođena za osobe s invaliditetom, te 28 ležaja u 14 bungalova (dvokrevetni studio apartmani). U suterenu odmarališta restoran će biti kapaciteta 150 osoba s terasom, zatvoreni dio 110 osoba, s pogonom kuhinje, kotlovnica, praonica rublja, spremišta… U prizemlju će biti polivalentna dvorana s multimedijom uz temu prirodne i kulturne baština u okruženju, kapaciteta 142 sjedeća mjesta, više manjih prostora za radionice (fleksibilno s pregradama), uredi i uprava Odmarališta. Tako bi jezero, taj biser orahovačke prirode vrlo brzo postao istinska turistička meka cijele Slavonije.

Jezero je dom Ferragosto Jama, Otvaranja turističke sezone te mnogih drugih manifestacija

Ferragosto jamna Jezeru 2019. Custom

Popularno orahovačko jezero dom je mnogih velikih manifestacija, a ona koja posebno plijeni i koja je postala zaštitni znak orahovice svakako je mega glazbeni ljetni festival Ferragosto Jam koji je upravo ovdje, na obali Jezera održan 13 puta te do sada okupio nekoliko stotina tisuća ljudi iz cijele Hrvatske te susjednih zemalja. Organizatori ovog, jednog od najvećih hrvatskih glazbenih ljetnih festivala, Dostava zvuka, svake godine naglašavaju kako je upravo ovaj prirodni zov i ljepota jezera jedna od najvećih mamac posjetitelja. Jezero je također dom sportskog spektakla Papuk extreme challenge, a kroz godina ovdje su održavali mnogi sportski, kulturni, glazbeni i drugi događaji na državnoj razini, a kada bude potpuno uređeno zasigurno ga čeka još niz puno većih i značajnih manifestacija i događaja.    

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content