Izgubili ste miris i okus zbog koronavirusa? Evo kako ih možete probati vratiti

Najčešća posljedica nakon oboljenja od koronavirusa je gubitak ili iskrivljenje okusa i mirisa. Mnogi znanstvenici još uvijek istražuju što točno dovodi do toga, a otorinolaringologinja Caroline Huart iz Bruxellesa kaže da su moguća dva razloga, piše Poslovni dnevnik.

Neka istraživanja pokazala su da virus pogađa stanice koje zatvaraju olfaktorne živce, koji su odgovorni za mirise, a druga mogućnost je da virus napada same živce, pa SARS-CoV-2 prodire direktno u Bulbus olfactorius, posrednika između nosa i mozga.

Potpuni gubitak okusa i mirisa naziva se anosmija, a iskrivljenje parosmija. Dobra vijest je da se i jedno i drugo stanje mogu popraviti – treningom! Istraživanja su pokazala da škola mirisa, odnosno treniranja, zaista daje pozitivne učinke. Ono što preporučuju je svakodnevno mirisanje raznih stvari – kava u zrnu, limun, ruže, začini, omiljeni parfemi – i to zatvorenih očiju.

Liječnica Huart kaže da je, ma koliko vam miris bili neugodni ili nepostojani, važna koncentracija i upornost. Preporučuje ovaj trening dva puta dnevno, prenosi DW.

Iako možda, kod onih koji pate od anosmije, mirisi i okusi neće biti intenzivni kao prije, mnogi pacijenti kažu da se ipak nešto vratilo što je u svakom slučaju bolje od potpunog gubitka.

(poslovni.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content