Plenković: Covid-19 certifikati od izuzetnog su značaja za hrvatski turizam, te financijsku stabilnost zemlje

Certifikati za Covid-19 su za našu zemlju kao turističku destinaciju jako važni i Hrvatska se snažno zalagala za dokument koji bi omogućio slobodu kretanja u Europskoj uniji, izjavio je premijer Andrej Plenković danas u Osijeku, nakon što je nazočio potpisivanju ugovora o gradnji podvožnjaka na jednoj od najopterećenijih prometnica ne samo u OBŽ, već i Hrvatskoj, te ugovoru o kupovini novih autobusa za Gradsko prijevozno poduzeće.

Istaknuo je kako je u trijalogu Europskog parlamenta, Portugala kao predsjedavajućeg Vijećem EU-a te Europske komisije postignut u četvrtak dogovor o Covid-19 certifikatima koji bi trebali pomoći otvaranju ljetnog turizma u Uniji.

Certifikat će postojati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će pomoću njega moći odrediti “covid status” posjetitelja.

– Nama je to kao zemlji destinaciji u pogledu turizma osobito važno i zato smo se snažno zalagali za ovakav okvirni dokument koji će omogućiti slobodu kretanja – rekao je premijer, dodavši da se danas održavaju konzultacije o završnim tekstovima na razini stalnih predstavnika u Bruxellesu.

Istaknuo je da je svima u interesu da se postupno vrati normalizacija slobode kretanja, da se postupno omogući ljudima koji su preboljeli covid, cijepili se, ili imaju test, kretanje u druge države članice EU-a.

Prema planu bi ta uredba trebala stupiti na snagu početkom srpnja, ali će se o tome na političkoj razini, raspravljati u utorak u Bruxellesu.

Plenković je istaknuo kako su u Hrvatskoj brojevi “ohrabrujući”, a kad je cijepljenje u pitanju idemo izrazito ubrzano naprijed, podaci govore da je prvu dozu primilo 1,149.000 ljudi.

– Po mom čvrstom uvjerenju, do kraja lipnja ćemo postići cilj i cijepiti između 50 i 55 posto odrasle populacije, znači govorimo o 1,65 milijuna ljudi – dodao je.

To je, kako je rekao, iznimno dobro za Hrvatsku kao destinaciju koja nudi siguran boravak i vjerujem da će to potaknuti ekonomski rast što je važno za našu financijsku stabilnost.

Podsjetio je da je korona do sada koštala 32 milijarde kuna, ali održane su javne financije, vrlo stabilno, osigurane su plaće, mirovine, covid dodaci umirovljenicima, povrat poreza.

– Država funkcionira i u vrlo napregnutim okolnostima – naglasio je premijer.

Dvije doze do danas je primilo nešto više od 341.000 građana, a ukupno je utrošeno 1,450.169 doza.

Plenković je također istaknuo da je Hrvatska u potpunosti spremna za obradu i primanje podataka te je u tehničkom smislu bila među prvim zemljama gdje je testirana interoperabilnost sustava podataka s Europskom komisijom i drugim zemljama.

Uredba o digitalnim potvrdama trebala bi biti na snazi 12 mjeseci a EU kaže da ona neće biti preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom.

Države članice moraju prihvatiti potvrde koje su izdale druge članice i to za cjepiva odobrena u EU-u. Trenutno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content