Premijer Plenković u Osijeku na potpisivanju dva ugovora za prometnu modernizaciju, ukupne vrijednosti 125 milijuna kuna

Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju podvožnjaka i nabavi 13 novih autobusa danas (21. svibnja) su u Osijeku potpisali ministar prometa Oleg Butković te predstavnici grada, Središnje agencije za ugovaranje EU projekata i tvrtke Gradski prijevoz putnika.

Potpisivanju ugovora, uz Butkovića i ministricu regionalnog razvoja i EU fondova Natašu Tramišak, nazočio je i premijer Andrej Plenković, istaknuvši kako će se novoizgrađenim podvožnjakom riješiti problem velikih prometnih gužvi u ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića, te je ustvrdio kako takve investicije podižu kvalitetu života građana Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...
viber slika 2021 05 21 13 47 20
obz.hr

Dodao je kako je riječ o projektu vrijednom 93 milijuna kuna, a koji se s 85 posto financirana sredstvima iz EU fondova, a 15 posto iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Naglasio je i značaj 32 milijuna kuna vrijedne investicije za nabavu 13 novih autobusa za osječki gradski prijevoz, a što će, uz 12 autobusa iz prethodnog natječaja, omogućiti modernizaciju prometnog sustava i povećanje kvalitete gradskog prometa, također uz 85 posto financiranja iz EU fondova.

– Sve je ovo dio naše politike koju vodimo od 2016. godine, koja ima okvir u projektu ‘Slavonija, Baranja i Srijem’ gdje smo od 18,5 milijardi kuna, sredstva u financijskoj perspektivi iza nas, ugovorili projekte vrijedne 17,7 milijardi kuna – rekao je premijer.

Najavio je da se s istom dinamikom razvoja Slavonije ide i u novu financijsku perspektivu koja ima još značajniji financijski okvir, a gdje će se kombinirati sredstva EU za oporavak i otpornost sa sredstvima novog višegodišnjeg financijskog okvira, vrijednog 6,3 milijarde eura.

– Naš je cilj zaustaviti negativne demografske trendove, omogućiti ljudima u Slavoniji i Baranji da ostanu ovdje i grade Slavoniju na najbolji mogući način – poručio je Plenković.

Dodao je kako će tome zasigurno pridonijeti i jedan važan instrument, a to je tzv. Regionalna karta potpora, a prema kojoj je do sada podjela bila samo na jadransku i kontinentalnu.

– Sada imamo 4 statističke regije: jadransku, panonsku, sjever i zagrebačku i potpore za gospodarstvo, za ulagače, više neće biti iste ako netko želi ulagati 3 kilometra od Zagreba ili u Osječko-baranjskoj županiji. To je ranije bilo za sve 25 posto. Sada te potpore idu s 25 posto na 50 posto za panonsku Hrvatsku i njenih 5 županija – pojasnio je Plenković dodavši kako će potpore za male poduzetnike biti još 10 posto više.

– To su ogromni iskoraci koji pokazuju koliko je naša Vlada privržena razvoju Slavonije, Baranje i Srijema i u tom pogledu zahvaljujem svim našim zastupnicima koji su u Saboru pokazali koliko je taj projekt važan, a posebno zahvaljujem Ivanu Radiću i Goranu Ivanoviću koji su bili među najglasnijima pri raspravi za širu hrvatsku javnost – dodao je Plenković.

viber slika 2021 05 21 14 02 31

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić napomenuo je da je ulica Sv. Leopolda Bogdana Mandića desetljećima jedna od najopterećenijih prometnica u županiji, ali i Hrvatskoj, što je stvaralo ogroman problem pri ulasku u Osijek s južne strane, jer pružni prijelaz nije omogućavao prolaz vozilima tijekom odvijanja željezničkog prometa.

– Inicijativa je krenula prije tri godine, grad Osijek je u međuvremenu revidirao projektnu dokumentaciju, a novi gradonačelnik će imati priliku raspisati natječaj za izvođača radova i napokon ćemo riješiti prometnu gužvu u ovoj ulici – istaknuo je Anušić.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je da je ugovor o izgradnji podvožnjaka zadnji ugovor koji potpisuje kao gradonačelnik, jer se iz zdravstvenih razloga odlučio povući s političke scene. Ocijenio je kako je najveću korist od ulaska Hrvatske u EU imao upravo grad Osijek, jer je u njegova dva mandata u grad uloženo više od 1,6 milijardi kuna.

(www.icv.hr, tj)