USUSRET EURU: Šukerov lob ostat će upamćen kao jedan od najpoznatijih pogodaka Europskih prvenstava

Drugo kolo grupne faze 1996. godine spojilo nas je s Dancima koji su se četiri godine ranije okitili naslovom prvaka u Švedskoj. Utakmica je odigrana pred prepunim tribinama stadiona Hillsborough  u Sheffieldu, a svoje mjesto tamo je pronašlo 35 tisuća navijača. Na vratima Danaca stajao je tog 16. lipnja ponajbolji vratar svijeta, jedinica Manchester Uniteda Peter Schmeichel koji će, doduše ne svojom voljom, postati najspominjaniji vratar sa Europskog prvenstva te godine.

Hrvatska je od samog otvaranja utakmice bila dominantnija momčad na terenu. Prijetili su redom Stanić, Bilić i Šuker, a najbolju priliku za Dance stvorio je Kim Vilfort. Pogodaka ipak nije bilo do 53. minute kada je Davor Šuker realizirao kazneni udarac i doveo Vatrene do vodstva. Nordijci su znali da prolaza za njih neće biti ukoliko ne dođu do pozitivnog rezultata, pokušavali su preokrenuti susret u njihovu korist, no dogodilo se upravo suprotno.

Pred sam kraj utakmice, odnosno u 84. minuti, Zvonimir Boban odveo je Hrvatsku u drugi krug, dok je minutu prije isteka vremena Davor Šuker svojim legendarnim lobom matirao Schmeichela i postigao jedan od najpoznatijih pogodaka na Europskim prvenstvima.

Susreta Hrvatske i Danske možete se prisjetiti ovdje.

Hrvatska Danska 3 0 1996. Custom

Hrvatska je ovom pobjedom osigurala daljnju fazu natjecanja, a u posljednjem kolu susreli su se s fantastičnom reprezentacijom Portugala.

(www.icv.hr, foto: screenshot, video: youtube, UEFA)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content