Virovitičko-podravska županija prema podacima Ministarstva financija izdvajanje za protupožarnu zaštitu povećala za čak 180 posto

Za razliku od ‘staronormalnog’ vremena u kojemu smo njihovu važnost i ulogu uglavnom osvješćivali u ljetnim sezonama požara, u proteklih godinu dana – na žalost – prirodne su nas katastrofe više puta podsjetile koliko je važno imati dobar i funkcionalan vatrogasni sustav i ljude koji će prvi, bez razmišljanja i kalkuliranja, uletiti na mjesto katastrofe i spašavati živote…

Povodom Dana sv. Florijana, portal Župan.hr analizirao je proračunska izdvajanja u prve tri godine mandata i istražio koje su županije najviše izdvajale i ulagale u svoj sustav vatrogastva.

Već prvi pogled na tablicu pokazuje da su gotovo sve županije rijekom ovoga mandata značajno povećale izdvajanja, njih šest i preko 50 posto. Uvjerljivo najveće povećanje imaju, pak, Virovitičko-podravska i Osječko baranjska županija. Virovitičko-podravska je tako, po podacima Ministarstva financija izdvajanje za protupožarnu zaštitu povećala za čak 180 posto, a Osječko-baranjska za 137 posto. U top pet su i Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska i Vukovarsko-srijemska županija.

Gledamo li izdvajanje iz proračuna, najviše su za vatrogasce izdvajali u Zagrebačkoj županiji – 0,48 posto proračuna. Ukupno su u ove tri godine za vatrogastvo izdvojili oko 50 milijuna kuna.

Druga je Splitsko-dalmatinska županija sa proračunskim udjelom od 0,31 posto, a u top 5 su još Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska i Primorsko-goranska županija.

Dubrovačko-neretvanska županija prva je, pak, kada se gleda izdvajanje po stanovniku – za vatrogasce su izdvajali 50,44 kuna per capita. Zagrebačka županija je druga sa izdvojenih 40,52 kuna, tu su opet i Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska, te Istarska županija.

Virovitičko-podravska županija je, pokazuje analiza, vodeća po rastu proračunskih sredstava za usluge protupožarne zaštite, sredstva su povećana za 180,86 posto.

tablica vatra

Povodom Međunarodnog dana vatrogasaca, svim vatrogascima s područja Virovitičko-podravske županije, župan Igor Andrović, uputio je iskrene čestitke.

– Vaša hrabrost, nesebičnost i požrtvovnost nema cijene. Vama, koji prenosite istinske ljudske vrijednosti, pripada posebno mjesto u našem društvu. Uvijek ste među prvima kada treba pomoći ljudima u nevolji, štiteći i ljudske živote i imovinu stanovnika Virovitičko-podravske županije. Svim pripadnicima javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na području naše županije, upućujem jedno veliko HVALA.

Nakon što je Županija zaposlila profesionalnog vatrogasnog zapovjednika, odnosno u slučaju VPŽ zapovjednicu, počelo se više raditi.

– Zapošljavanjem profesionalne zapovjednice u 2019.i 2020. godini došlo je do niza pozitivnih trendova i ogromnog uspona u razvoju vatrogastva na području  Županije – rekli su.

Tako je ostvarena međudržavna suradnja s pokrajinom Tirol u Austriji koja je kroz različite međunarodne aktivnosti  do sada donirala na područje Virovitičko- podravske županije 32 vatrogasna vozila (navalna vozila, tehnička vozila, kombi i zapovjedna vozila). Tim projektom je vozni park naše županije pomlađen za oko 10- 15 godina te vatrogasci više ne izlaze na intervencije s vozilima iz 1960.- ih niti s traktorskim cisternama. Unutar tog projekta pristiglo je i mnogo vatrogasne opreme. Procijenjena vrijednost ukupnih donacija je do sada oko 1 500 000 eura. Vatrogasna zajednica županije posreduje u svakoj donaciji te pomaže pri komunikaciji, uvozu i odrađivanju svih popratnih aktivnosti koje slijede iza svake donacije. Osim u vatrogasne svrhe, projekt Tirol posredstvom vatrogasaca pomaže i u drugim područjima: donirana vozila za različite udruge, komunalna poduzeća itd.

Osnovana su, obučena i licencirana dva K-9 tima. Svaki tim čini vatrogasac vodič i službeni vatrogasni pas. To su jedini vatrogasni potražni timovi za spašavanje iz ruševina na cijelom istočnom dijelu Republike Hrvatske te su na raspolaganju za intervencije i izvan naše županije.

Posredstvom Vatrogasne zajednice županije inicirano je ukupno 40 građevinarskih projekata na objektima vatrogasnih garaža, domova i vatrogasnih spremišta (renoviranje, energetske obnove, projektna dokumentacija, izgradnja, dogradnja…) na području cijele Županije

Iz EU projekata nabavljen vatrogasni čamac s kompletnom opremom za plovidbu Dravom i time omogućen pristup naselju koje je izolirano od kopna. Vatrogascima kojima je čamac dan na korištenje omogućena je obuka rada s čamcem i polaganje kategorije za vožnju navedenog. Uveden je novi način uvježbavanja svih vatrogasnih snaga u realnom vremenu i s realnim zadacima, na način da se jednom godišnje održi županijska vatrogasna vježba na kojoj sudjeluje preko 100-inu vatrogasaca koji izlaze na prilično kompleksnu „intervenciju“ na teren koji ne poznaju i s nepoznatim zadacima. Time se uvježbavaju i koordiniraju sve razine vatrogastva.

Komunikacijska infrastruktura do prije dvije godine u vatrogasnom sustavu nije postojala. Unazad dvije godine podignuta su dva analogna repetitora koja primaju signale istočnog i zapadnog dijela županije te na taj način omogućuju međusobnu komunikaciju vatrogasaca na intervenciji. Iz EU projekta, dobivene su i stanice u TETRA sustavu (njih 60) u vrijednosti od oko 500 000,00 kuna. Ručne i mobilne stanice su međusobno podijeljene vatrogascima te kao takve još više olakšavaju koordinaciju i komunikaciju na vatrogasnoj intervenciji.

Posredstvom Vatrogasne zajednice županije, svake godine u vrijeme požarne sezone, zapošljavaju 3 vatrogasca koji se financiraju iz različitih sredstava kako bi olakšali i ubrzali izlazak na intervenciju. Osobito u manjim mjestima u kojima je primarna poljoprivredna djelatnost.

Kroz EU projekt s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom nabavljeno i podijeljeno je 5 novih vatrogasnih kombija (vrijednost oko milijun kuna). U vrijeme „lockdowna“, početkom prošle godine, 1180 vatrogasaca je djelovalo pri različitim aktivnostima unutar sustava Civilne zaštite: ispomoć policijskim službenicima, pisanje propusnica, dovoz hrane i lijekova, prijevoz i dovoz medicinske opreme itd., također djelomično sufinancirano Vatrogasnom zajednicom županije.

U ovoj godini plan je poticanje visokoobrazovnog kadra- s obzirom da smo zaključili da nam nedostaje visokoobrazovnog kadra u vatrogasnom sustavu, u plan je uvršteno sufinanciranje školovanja onih vatrogasaca koji upišu visoku školu smjera zaštite od požara, dovršetak informacijsko- komunikacijske infrastrukture- da bi komunikacija u vatrogasnom sustavu bila potpuna i maksimalno djelotvorna, potrebno je na sva vatrogasna vozila ugraditi mobilne stanice kako bi vatrogasci imali potpuniju komunikaciju, dovršetak Županijskog vatrogasnog operativnog centra 193- kao bi centar u potpunosti profunkcionirao, potrebno je nabaviti i kupiti još dodatne opreme te sva vatrogasna vozila opremiti novom digitalnom opremom kako bi bila povezana s Centrom 193, potrebno je odraditi preseljenje broja 193 u potpunosti te zaposliti još dodatni broj vatrogasca, nabava 6 novih vatrogasnih kombija i jednog zapovjednog vozila posredstvom EU- fondova i Ministarstva poljoprivrede te Hrvatske vatrogasne zajednice, nabava 4 vatrogasna kamiona posredstvom MUP-a, zapošljavanje 4 vatrogasca za vrijeme sezone, tiskanje promotivnih materijala za vrijeme protupožarne sezone, sufinanciranje vozačkog ispita za C kategoriju, vatrogasne kamione, nastavak održavanja edukacija, obuka i seminara- na on-line razini i kontaktnih, izrada strategije razvoja vatrogastva Virovitičko- podravske županije od 2021.- 2031. godine, ostvariti međunarodnu suradnju s vatrogascima iz Mađarske te se nominirati na zajednički projekt, dovršiti građevinarske projekte izgradnje vatrogasnih domova i garaža, educirati i osposobiti tim za spašavanje iz ruševina, planirati i krenuti u nabavu i opremanje jednog vozila za spašavanje u akcidentnim nesrećama, planirati i krenuti u projektiranje i izgradnju jednog vatrogasnog županijskog centra koji bi bio središte za sve edukacije, vježbe i obuke te nastavak svih aktivnosti koje su se provodile i u 2020.

(zupan.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content